Automoto
SPORTOVI
Automoto
Kišna ludnica u Sao Paulu

Sjećate li se ovog trenutka iz 2008.? Hamilton je prvi naslov uzeo šokantno, a sad ga je dočekala - karma

Lewis Hamilton je ostao bez titule koja mu je bila nadohvat ruke.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za Lewisa Hamiltona sve je funkcioniralo savršeno na Velikoj nagradi Abu Dhabija veliku većinu utrke. Sjajnim startom pretekao je Maxa Verstappena, a nekoliko zavoja kasnije u prvom krugu se i vratio na stazu bez ikakve kazne, nastavivši voditi.

U dogovoru s ljudima iz Mercedesa on se odlučio za drukčiju strategiju u odnosu na Verstappena i Red Bull. Išao je na samo jedan ulazak u boks i zahvaljujući tome stekao lijepu prednost, više od 15 sekundi ispred Nizozemca koji je to malo po malo smanjivao.

Da se nije dogodio sudar Nicholasa Latifija u 54. krugu, Hamilton bi imao još rutinska četiri kruga za odvesti i osvojiti rekordni osmi naslov prvaka u Formuli 1.

No, Latifi se zabio u zid, šteta na njegovom bolidu kao i stanje na stazi uslijed toga bilo je takvo da je sigurnosni automobil (safety car) morao izaći iz boksa. Posljedično, Hamiltonova se prednost u potpunosti istopila, Verstappen je vrebao priliku i zgrabio ju nedugo nakon što se safety car maknuo sa staze. Pretekao je Britanca, obranio njegovih nekoliko pokušaja da vrati prvu poziciju i prošao kroz cilj kao prvi.

Poslije utrke zavladala je nevjerica u boksu Mercedesa, Hamilton je izustio tek nekoliko riječi, a iz momčadi su najavili žalbe pozivajući se na raznorazne članke.

Ovakav ludi rasplet podsjetio nas je na nevjerojatno uzbudljivu završnicu sezone prije 13 godina. Tada se zadnja utrka vozila u Sao Paulu, na legendarnom Interlagosu gdje su deseci tisuća Brazilaca došli okruniti svog prvog prvaka poslije Ayrtona Senne.

Dilema je bila Felipe Massa ili Lewis Hamilton. Prije te Velike nagrade Brazila Hamilton je imao 94 boda, a Massa 87 (napomena da se tada za pobjedu dobivalo 10 bodova). Brazilcu je za naslov trebao scenarij u kojem bi on trijumfirao, a Hamilton završio utrku na šestom mjestu ili lošiji. Primjerice, Massina pobjeda i Hamiltonovo šesto mjesto značili bi bodovnu izjednačenost (97:97), ali prvak bi bio Massa zbog većeg broja pobjeda.

Taj kišni dan u Brazilu nikad neće zaboraviti. Pljuštalo je na sve strane, a Massa je s prve startne pozicije odjurio naprijed i u potpunosti kontrolirao utrku. Leđa mu je čuvao momčadski kolega Kimi Raikkonen, a Hamilton je u pao u poretku i u posljednji krug je ušao na šestoj poziciji, neuspješno jureći za Sebastianom Vettelom.

Massa je već bio ušao u cilj i u njegovom boksu je uslijedilo veliko slavlje, ali utrka još nije bila gotova. Dok su se Hamilton i Vettel natjeravali, ispred njih je velikih problema s kontrolom bolida imao Timo Glock u Toyoti, Nijemac je ostavio previše prostora Hamiltonu koji ga je prošao i dočepao se željenog petog mjesta, osvojivši naslov prvaka s jednim bodom više od Masse.

Ove nedjelje svjedočili smo "reinkarnaciji", Timo Glock se zvao Nicholas Latifi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider