Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Neki ipak odskaču

GOL.hr preporučuje: Počinje ZOI, a pitate se što pratiti?

Neke sportove i discipline u Sočiju ne smijete propustiti.

Zimske olimpijske igre u Sočiju večeras će biti i svečano otvorene. Kvalifikacije u nekim sportovima (umjetničko klizanje, skijanje slobodnim stilom, snowboard) započele su još u četvrtak, a nakon današnjeg dana rezerviranog za ceremoniju otvaranja, već od subote počinju prave stvari. Ukupno će u Sočiju sportaši se nadmetati u 15 sportova, pri čemu će neki privući puno više pozornosti. Krenimo redom...

Hokej u Sočiju: U glavnim ulogama bit će ova dva čarobnjaka

Lijepe priče koje dokazuju kako olimpijski duh nikada neće umrijeti

Deseta medalja obitelji Kostelić cilj bila bi doseg za pamćenje, posebice ako se zna da Ivica Kostelić Soči ne dočekuje u baš sjajnoj formi. Tijekom siječnja Ivica je imao seriju očajnih plasmana, a u čitavoj sezoni ima tek jedan konkurentan rezultat (četvrto mjesto iz Levija još u studenom). Realan cilj u Sočiju je medalja, a san zlato, do kojeg će Kostelić puno prije doći u superkombinaciji (14. veljače) nego u slalomu (22. veljače).

Može li Ivica iskoristiti Gipsove staze?

Velika je psihološka prednost što će kombinacijski slalom, kao i drugu vožnju klasičnog slaloma postavljati Ante Kostelić. Ivica će voziti i super-G (16. veljače) i veleslalom (19. veljače), ali u tim disciplinama teško da može ugroziti one najbolje.

Kad je alpsko skijanje u pitanju, bit će zanimljivo vidjeti i obračun Marcela Hirschera s Tedom Ligetyjem (veleslalom) i Felixom Neureutherom (slalom), dok će u brzim disciplinama (spust 9. veljače i superveleslalom tjedan dana kasnije) glavni favorit za zlato biti Aksel Lund Svindal, vodeći u ove dvije discipline u Svjetskom kupu.

Žensko skijanje neće privući toliko pažnje kod nas koliko kod Slovenaca, koji se nadaju da bi Tina Maze mogla na Igrama vratiti dašak forme iz prošle sezone kada je poharala konkurenciju. Tehničke discipline s nešto većom pozornošću pratit će Šveđani (zbog Jessice Lindell-Vikarby, Marie Pietilae-Holmner i Fride Hansdotter), a u brzima će glavni pick svima biti ponajbolja all-rounderica Svjetskog kupa - Maria Hoefl-Riesch.

Spektakl koji nikad ne razočara

Hokej na ledu sport je koji već tradicionalno na ZOI okupira pažnju i onih koji nisu naročiti fanovi zimskih sportova. U lov na zlato koje iz Vancouvera brane Kanađani kreće 12 reprezentacija, raspoređenih u tri skupine u kojima natjecanje počinje već sutra. Domaćin Rusija je u grupi A sa Slovačkom, Slovenijom i SAD-om, grupu B čine Austrija, Kanada, Finska i Norveška, a u skupini C su Češka, Latvija, Švicarska i Švedska.

Nakon što završi grupna faza, najbolje četiri reprezentacije po bodovima će izravno u četvrtfinale, a svi ostali u razigravanje. Osam najboljih na putu prema medalji kreće 19. veljače, a finale je predviđeno za posljednji dan Igara, nedjelju 23. veljače. Tamo se gotovo sigurno neće naći ni Slovenija ni Austrija, ali pratit ćemo koliko mogu Sosedi s Anžeom Kopitarom (Los Angeles Kings) i Austrijanci s Thomasom Vanekom (New York Islanders).

Slovenija sanja povijesno zlato

Slovenci su u hokeju dobili gotovo najtežu moguću skupinu i za očekivati je da će upisati sva tri poraza, ali u skijaškim skokovima za očekivati je njihovu punu eksploziju. Posebno to vrijedi za štafetu, gdje su apsolutno najveći favoriti i zapravo imaju slatke brige koga izbaciti iz sjajne petorke (Jernej Damjan, Jaka Hvala, Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš). Štafeta je zadnja u programu (17. veljače), a prije toga će se podijeliti dva kompleta medalja - na maloj (9. veljače) i velikoj skakaonici (15. veljače).

Uz dva srebra Ivice Kostelića, Hrvatska je iz Vancouvera donijela i broncu Jakova Faka u muškom sprintu na 10 kilometara. Fak je u međuvremenu otišao nastupati za Sloveniju, a Soči čeka kao 21. u Svjetskom kupu ove sezone. Nedavno je u Ruhpoldingu uzeo drugo mjesto u dohvatnoj utrci, koje će mu zasigurno dati samopouzdanja prije biatlonskih utrka nedaleko Krasnaya Polyane.

Potencijalno glavna priča cijelih Igara

Glavna priča oko biatlona ipak neće biti Fak nego Ole Einar Bjoerndalen. Legendarni Norvežanin 27. siječnja proslavio je 40. rođendan, a prije zasluženog odlaska u mirovinu pokušat će osvojiti još poneku olimpijski medalju. Dosad ih ima 11, od čega šest zlatnih, a konkurencija će biti zastrašujuća (Martin Fourcade, Emil Svendsen, Johannes Bo, Anton Šipulin, Evgenij Ustjugov...). Ukupno će se u biatlonu u obje konkurencije podijeliti 11 kompleta medalja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider