Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Madrid na nogama

Real kao supermarket: Najveći klub na svijetu a ne 'tvornica novca'

Iako je Real Madrid prošle sezone osvojio „decimu“, iz dana u dan raste broj nezadovoljnih navijača politikom predsjednika "kraljevskog kluba" Florentina Pereza.

Nakon poraza Reala u gradskom derbiju s Atleticom, s nekoliko sektora Santiago Bernabeua grmjelo je „Florentino, odlazi!“, a madridske ulice preplavili su uvredljivi transparenti na račun predsjednika Reala. Isti su se pojavili i prije utakmice na najfrekventnijim nadvožnjacima u Madridu.

Barceloni otvoren put do titule prvaka: Realu to nikada nije uspjelo!

Jedan dio Perezovih kritičara zamjera mu prodaju Angela Di Marije i Xabija Alonsa i nerezonsku kupovinu basnoslovno skupog Jamesa Rodrigueza, s kojim Carlo Ancelotti ne zna što će – mora igrati jer su u njega uložena ogromna sredstva, a nikako se ne uklapa u koncepciju i sustav igre, a i veliko je pitanje vrijedi li doista tolike novce i radi li se o potpuno promašenoj investiciji?

Iako je prošle sezone osvojena „decima“, iz dana u dan raste broj nezadovoljnih navijača Reala politikom Florentina Pereza, koji je u dva mjeseca uspio razoriti sve što je gradio posljednjih godina. Perezu se najviše zamjera da vodi više računa o zaradi i marketingu nego o stvarnim potrebama momčadi. Neki smatraju kako je Real sve više "tvornica novca" a sve manje "najveći kluba na svijetu" koji ne prodaje najbolje igrače i ne razbija šampionsku momčad radi marketinga i zarade.

Katastrofalan start u sezonu iznio je na površinu netrpeljivosti između pojedinih navijačkih grupacija i predsjednika Reala. Isprva su protiv Pereza digli glas najradikalniji navijači Reala, što nije bio preveliki problem za Pereza, elegantno ih je izbacio sa stadiona, a sada im se pridružuju i „obični“ navijači, što mu već zadaje poprilične glavobolje.

Klub u funkciji privatnog interesa?

Opet na površinu izlaze stare optužbe kako Perez koristi funkciju predsjednika Reala za svoj privatni biznis i dobivanje unosnih poslova za mega građevinsku kompaniju ACS, kojoj je na čelu i čiji je najveći pojedinačni dioničar, a koja je tijekom ljeta, baš u vrijeme transfera Rodrigueza, dobila unosan posao u Kolumbiji vrijedan oko 700 milijuna eura. U sličnom tonu tumači se i iznenađujući angažman Javiera Hernandeza, Meksikanca koji nije imao mjesta ni u posrnulom Manchester Unitedu.

Neki španjolski mediji spekuliraju kako ACS pokušava proširiti svoj posao u Meksiku gdje sudjeluje na natječaju za izgradnju nove zračne luke u Mexico Cityju. Je li riječ samo o koincidenciji odnosno slučajnom poklapanju transfera i građevinskih poslova ACS-a u zemljama iz kojih igrači dolaze, teško je reći?

Konkretnih dokaza nema, ali na ulicama Madrida sve je više transparenata i grafita s porukom: "ACS, dalje ruke od Reala" ili "Od naslijeđa Don Santiaga napravio supermarket". Perez uporno demantira da koristi imidž slavnog kluba za svoj privatni probitak, međutim, broj njegovih kritičara poprilično je narastao u posljednja dva mjeseca.

Perez razjario čak i Ronalda

Perez je prodajom Di Marije i u sportskom smislu nelogičnim kupovinama razjario je čak i Cristiana Ronalda koji je te poteze prokomentirao neobično oštrim tonom. Loš start u sezonu Perezu je donio dodatne probleme. Kad se sve zbroji, jasno je koliko je Perezu i Realu važna utakmica s Baselom u Ligi prvaka. Godišnja skupština kluba na rasporedu je 21. rujna. Tko zna što bi se tamo moglo dogoditi ako Real još jednom „kiksa“?

Perez je već jednom prošao sličnu priču u prvom mandatu na čelu "kraljevskog kluba" i vrlo dobro zna da u Realu nema života na račun prošlosti i da se sve okrene u jednoj noći. Uostalom, Perez je prvi put došao na čelo kluba tako što je srušio Lorenza Sanza nakon što je ovaj donio dvije titule prvaka Europe nakon tridesetak godina posta. Dakle, Basel mora pasti barem za kratkoročni mir u kući.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider