Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Senzacionalna pobjeda

Finska priredila iznenađenje: Upisali pobjedu protiv šokirane Danske koja je promašila kazneni udarac

Finska je upisala minimalnu pobjedu protiv Danske.

U dvoboju 1. kola B skupine Europskog prvenstva 2020 nogometaši Finske su u Kopenhagenu svladali Dansku s 1:0 (0:0) i priredili veliko iznenađenje u svom premijernom nastupu.

Finci su do posve neočekivane pobjede u skandinavskom obračunu stigli golom Joela Pohjanpaloa (60), a u 74. minuti kazneni udarac za Dance promašio je Pierre-Emile Hojbjerg.

Povijesnu, prvu utakmicu i pobjedu Finaca uopće na velikim natjecanjima zasjenila je agonija danskog nogometaša Cristiana Eriksena, koja je na kraju ipak sretno završila.

Igrač milanskog Intera i suigrač hrvatskih reprezentativaca Marcela Brozovića i Ivana Perišića, pao je u nesvijest, a liječnička služba odmah je jurnula prema njemu i počela s oživljavanjem.

Strašne scene 

Danski i finski reprezentativci, kao i gledatelji na stadionu ostali su u šoku. Igrači su stvorili štit kako kamere ne bi snimile što se događa, no vidjelo se kako ga liječnici oživljavaju.

Eriksen je potom na nosilima koja su bila zaklonjena bijelim platnom iznesen s terena i hitno prevezen u bolnicu, a utakmica je prekinuta. Danski nogometni savez je kasnije objavio kako je Eriksen budan i stabilan.

Utakmica u Kopenhagenu je od samog početka bila antipropaganda nogometa, sa previše grubosti, stalnim prekidima i finskim "bunkerom", no to ne umanjuje činjenicu da je Finska ubilježila povijesnu pobjedu.

Povijesna pobjeda Finske

Danci nisu nalazili načina kako probiti finsku obranu na čelu s junakom utakmice vratarem Lukasom Pohajpanalom i Euro 2020 je u Kopenhagenu dobio prvo veliko iznenađenje.

Prvi dio obilježili su napadi Danaca i požrtvovnost borbenih i ponekad grubih Finaca, koji su se branili i nisu priprijetili danskom golu. Finski vratar Hradecky obranio je tri opasna pokušaja Danaca, da bi u 43. minuti susret bio prekinut zbog Eriksenovog kolabiranja na terenu.

Danska promašila kazneni udarac

Dvoboj je nastavljen 108 minuta kasnije, a Finci su poveli u 60. minuti, u svom prvom dolasku u danski kazneni prostor na utakmici.

Ubačaj sa strane Uronena došao je do igrača Union Berlina Pohjanpaloa, koji se bacio i udarcem glavom u padu svladao dotad potpuno nezaspolenog Schmeichela.

U 73. minuti nakon nepostojećeg kontakta Uronena i Poulsena sudac Taylor je dosudio penal, a Hojbergov udarac s bijele točke obranio je finski junak Lukas Hradecky.

Uporna i žilava obrana Finaca odolijevala je danskim napadima, no domaćini tu čvrstu obranu ipak nisu probili.
U drugom dvoboju ove skupine igraju Rusija i Danska.

DANSKA - FINSKA 0:1

Strijelci: 0:1 Pohjanpalo (60)

Pred 30.000 gledatelja na stadionu Parken sudio je Englez Taylor.

DANSKA: Schmeichel - Wass (76. Stryger), Kjaer (63. Vestergaard), Christensen, Maehle - Eriksen (43. Jensen), Hojbjerg, Delaney (76. Cornelius) - Poulsen, Wind (63. Skov), Braithwaite

FINSKA: Hradecky - Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy - Sparv (77. Schüller) - Raitala (90. Väisänen), Lod, Kamara, Uronen - Pohjanpalo (84. Forss), Pukki (77. Kauko)
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider