Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Treći australski grad

Izabran domaćin Olimpijskih igara 2032. godine

Brisbane je treći australski grad koji će biti domaćin Olimpijskih igara.

Australski grad Brisbane izabran je za domaćina Olimpijskih igara 2032. glasovima članova Međunarodnog olimpijskog odbora na 138. zasjedanju održanom u srijedu u Tokiju.

Brisbane će tako postati treći australski grad koji će ugostiti najmasovniji i najveći sportski događaj. Prvi put su olimpijske igre na najmanjem kontinentu održane 1956. i tada je domaćin bio Melbourne, a drugi put su Igre u Australiji održane 2000. u Sydneyju.

Samo Australija i SAD

Australija se pridružila Sjedinjenim Američkim državama kao jedina zemlja u kojoj su Ljetne olimpijske igre održane u tri različita grada. U SAD-u su domaćini bili St. Louis (1904.), Los Angeles (1932. i 1984.) i Atlanta (1996.). Los Angeles će ugostiti i OI 2028.

Ivan Forjan Krenuo Olimpijski serijal: Vodimo vas kroz zanimljivosti i posebnosti zemlje domaćina - Japana divider

Prema novom pravilniku o izboru grada domaćina Olimpijskih igara, kojim je taj proces učinjen znatno jeftinijim i jednostavnijim, Brisbane je u veljači izabran za poželjnog domaćina, a prošlog mjeseca to je potvrdio i Izvršni odbor MOO-a. Članovima MOO-a samo je ostalo da svojim glasom potvrde domaćinstvo.

Brisbane nije imao izravnog protukandidata

Brisbane nije imao izravnog protukandidata, već je pobijedio u konkurenciji gradova i zemalja koji su javno iskazali zanimanje za domaćinstvo Igara, a to su bili Indonezija, Budimpešta, Kina, Doha te njemačko Ruhrsko područje. No nitko nije morao prolaziti skupi proces prezentacije svoje kandidature jer je nakon inicijalnih razgovora sa svim zainteresiranima Brisbane proglašen poželjnim domaćinom.

gol expired Kokain-19: Zbogom OI, test na koronu uredan, način života ipak malo neuredan divider

Glavni grad australske savezne države Queensland pridobio je naklonost članova MOO-a time što na svom području već ima vrlo bogatu sportsku infrastrukturu i mnogo izgrađenih objekata koji će biti korišteni za olimpijska natjecanja, a tu su i financijska jamstva da će organizaciju Igara podržati sve državne razine i privatni sektor. Nije zanemarivo ni to što je Brisbane već bio domaćin brojnih velikih sportskih natjecanja, uključujući i Igre Commonwealtha 2018., a sportašima bi na ruku trebali ići i povoljni klimatski uvjeti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider