Olimpijske igre 2021
SPORTOVI
Olimpijske igre 2021
Problem su - aviokarte?!

Čelni čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora opleo po Japancima: "Sustav u Tokiju je neodrživ"

Marinić je cijepljen, nema nikakvih simptoma, a iza njega je deset dana svakodnevnog testiranja na koronavirus od čega je osam testova napravio u Japanu, no ipak je morao završiti u samoizolciji.

Zlatko Mateša (Foto: Josip Regović/Pixsell)

"Sustav u Tokiju je neodrživ, tražimo od MOO-a zaštitu sportaša", poručio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Zlatko Mateša nakon što je Matija Marinić, prvi hrvatski sportaš koji je stigao u Tokio na Olimpijske igre, završio u samoizolaciji.

Najbolji hrvatski kanuist na divljim vodama u Japan je došao prije tjedan dana, a jutros je dobio odluku da idućih tjedan dana mora provesti u karanteni. Naime, jedan od putnika s leta kojim su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi stigli u Japan, zaražen je koronavirusom.

Marinić je cijepljen, nema nikakvih simptoma, a iza njega je deset dana svakodnevnog testiranja na koronavirus od čega je osam testova napravio u Japanu, no ipak je morao završiti u samoizolciji.

"Ovaj sustav je naprosto neodrživ, kakva je korist sportašu boraviti u Japanu i provoditi vrijeme u izolaciji, uz silna testiranja i dokaze da nije zaražen? Olimpijske igre su za našeg Matiju Marinića već izgubljene, makar još i nastupio na njima, kako je predviđeno od 25. srpnja. Tko mu može nadoknaditi godine treninga i priprema, napora i odricanja koje je uložio za svoj prvi olimpijski nastup", istaknuo je Mateša.

"Ovo je eklatantan primjer nesposobnosti organizatora da se nosi s problemima povezanim s pandemijom. Tražimo od Međunarodnog olimpijskog odbora da se zaštite sportaši koji svakodnevnim testiranjima dokazuju svoj zdravstveni status i da se nad njima ne provode ovako rigorozne i ničim utemeljene mjere, jer sve onda gubi smisao", dodao je predsjednik HOO-a.

HOO je uložio žalbu na odluku o samoizolaciji našeg olimpijca, a zamjenica šefa Misije HOO-a Petra Nosso pojasnila je da su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi sankcionirani na temelju uvida u sjedeća mjesta otisnuta na aviokartama, a prema njima su trebali sjediti u blizine zaražene osobe.

Međutim, kako nisu sjedili na tim pozicijama, bili su prilično daleko od potencijalnog izvora zaraze. Nosso je dodala i to da Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pokušava riješiti ovaj slučaj razgovorima s partnerom u organizaciji Igara - japanskom vladom, koja bi i u ovakvim slučajevima trebala biti iznad vlasti pojedine prefekture.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider