Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Zimske olimpijske igre

Pregled prvog dana Olimpijskih igara: Podijeljene prve medalje, Nijemci dominirali

Njemačka ima najviše razloga za zadovoljstvo nakon prvog natjecateljskog dana, a do prvog zlata došli su i domaćini.

Lim Hyojun (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prvog dana natjecanja na 23. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu podijeljeno je prvih pet kompleta medalja, a najviše uspjeha imali su sportaši iz Njemačke koji su osvojili dva zlata.

Andreas Wellinger osvojio je zlatnu medalju na manjoj skakaonici u Alpensia olimpijskom skakačkom centru nakon dugotrajnog i vjetrom često prekidanog natjecanja, u kojem je vodeći skakač Svjetskog kupa i olimpijski pobjednik iz Sočija Poljak Kamil Stoch ostao bez odličja, iako je bio drugi nakon prve serije.

Wellinger je do svog prvog pojedinačnog olimpijskog odličja došao s petog mjesta u prvoj seriji (104,5 m), iskoristivši povoljan vjetar u kod drugog skoka, na kojem je doletio do 113,5 metara te izjednačio rekord skakonice u Pjongčangu. Mladog, 22-godišnjeg Nijemca više nitko nije uspio maknuti s vrha pobjedničkog postolja.

Norvežanin Johann Andre Forfang je skokom od 109,5 m u drugoj seriji osvojio srebrno odličje, a njegov sunarodnjak Robert Johansson je skokom od 113,5 m svoje deseto mjesto nakon prve serije pretvorio u brončanu medalju. Nakon prve serije u vodstvu su bila dva Poljaka, Stefan Hula (111 m) ispred Kamila Stocha (106,5 m). U drugoj seriji su obojica skočili 105,5 m, što je Stochu donijelo četvrto, a Huli peto mjesto.

Nepogrešiva Laura Dahlmeier, prvo zlatu ide u Švedsku

Njemačka 24-godišnja biatlonka Laura Dahlmeier osvojila je svoje prvo olimpijsko zlato pobjedom u sprintu, u kojem je bila jedina od glavnih favoritkinja, a do nje je stigla bez promašaja što joj je pomoglo u stvaranju dobre zalihe za dohvatnu utrku koja je na rasporedu u ponedjeljak. Dahlmeier je u teškim, vjetrovim uvjetima za gađenje pokazala iznimnu preciznost, što joj je donijelo prvo olimpijsko odličje. Osim toga, Dahlmeier će imati odličnu poziciju za dohvatnu utrku, jer je drugoplasiranu Norvežanku Marte Olsbu ostavila iza sebe za 24.2 sekunde, a trećeplasirana Čehinja Veronika Vitkova zaostala je 25.8 sekundi.

Olsbu je u Pjongčangu imala olimpijski debi, a Vitkova je osvojila svoje prvo pojedinačno odličje, nakon što je u Sočiju bila članicom srebrne mješovite štafete i brončane ženske štafete. Slovakinja Anastasija Kuzmina, dvostruka olimpijska pobjednica u sprintu iz Vancouvera i Sočija, imala je čak tri promašaja i u ciljem prošla s 13. vremenom zaostavši za Dahlmeier 53.9 sekundi.

Švedska trkačica na skijama Charlotte Kalla osvojila je prvu zlatnu medalju u Pjongčangu pobijedivši u skiatlonu, utrci na 15 kilometara podijeljenoj u dvije dionice, 7,5 km klasičnim i 7,5 km slobodnim načinom, dok je 37-godišnja Norvežanka Marit Bjoergen osvajanjem srebrnog odličja postala najuspješnija natjecateljica na ZOI svih vremena. Za 30-godišnju Šveđanku ovo je peta olimpijska medalja, a četvrta u pojedinačnim disciplinama te ukupno njezino treće olimpijskom zlato.

U Vanvouveru 2010. godine bila je pobjednica na 10 km slobodnim načinom, dok je u Sočiju donijela pobjedu svojoj štafeti. U Sočiju je u skiatlonu izgubila bitku s Marit Bjoergen kojoj je uzvratila u Pjongčangu. Ipak, i 37-godišnja legendarna Norvežanka je u cilj ušla s visoko uzdignutim rukama, jer je osvajanjem srebrnoj odličja, njezinog 11. u karijeri, čime je postala najuspješnijom natjecateljicom u povijesti ZOI. Bjoergen sada u svojoj kolekciji ima šest zlatnih, četiri srebrne i jednu brončanu medalju iz pet nastupa na olimpijskim igrama.

Charlotte Kala (Foto: AFP) Charlotte Kala (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bjoergen je za Kallom zaostala 7.8 sekudni, a do brončanog odličja dotrčala je 27-godišnja Finkinja Krista Parmakoski, kojoj je to prva pojedinačna olimpijska medalja. U kolekciji je do sada imala samo srebro u štafeti iz Sočija 2014. godine.

Nizozemke pomele konkurenciju u brzom klizanju

Nizozemke su pomele konkurenciju u brzom klizanju na 3.000 metara, osvojivši sve tri medalje. Zlato je uzela 28-godišnja Carlijn Achtereekte od koje se to najmanje očekivalo. To joj je ujedno prva olimpijska medalja. Srebro je pripalo braniteljici naslova iz Sočija 31-godišnjoj Ireen Wust, koja je zaostala samo osam stotinki. To joj deveta olimpijska medalja (4 zlata, 4 srebra, 1 bronca), i tako se je po broju medalja izjednačila sa legendarnom Nijemicom 45-godišnjom Claudiom Pechstein, najuspješnijom brzoklizačicom u povijesti.

Wust je, ujedno, postala prva Nizozemka koja je osvojila medalje na četiri uzastopne olimpijske igre. Pechstein, koja ima ima 5 zlatnih medalja, 2 srebrne i 2 brončane, završila je utrku na 9. mjestu. Nizozemsku dominaciju na 3.000 metara zaključila je Antoinette de Jong (+0.81) sa brončanim odličjem, koja je također došla do prva olimpijske medalje.

U muškom finalu na 1.500 metara u brzom klizanju na kratkim stazama iznenađenje je priredio 21-godišnji Južnokorejac Lim Hyojun, koji je osvojio zlato i tako je donio prvu medalju domaćinima u Pjongčangu. S vremenom 2:10,485 minuta Lim Hyojun je postavio olimpijski rekord na 1.500 metara. Srebro je osvojio Nizozemac Sjinkie Knegt (2:10,555), kojemu je to druga olimpijska medalja u karijeri nakon bronce na 1000m sa Igara u Sočiju, a Rus Semjon Jelistratov (2:10,687) bio je brončani. Branitelj olimpijskog naslova na 1500m Kanađanin Charles Hamelin je kažnjen te je ostao bez plasmana u finalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider