Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
bajka i dalje traje

Senzacionalna Njemačka pobijedila i Kanadu za prvo finale u povijesti na Olimpijskim igrama!

Njemačka je u polufinalu olimpijskog turnira hokeja na ledu pobijedila Kanadu s 4:3.

Njemačka u finalu ZOI-ja (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Po prvi puta u povijesti Nijemci imaju najmanje srebrnu medalju u hokeju na ledu na Olimpijskim igrama. Njemački hokejaši napravili su novu senzaciju nakon što su u četvrtfinalu izbacili i bez medalje ostavili Švedsku. Nova povijesna pobjeda upisana je protiv dvostrukog uzastopnog olimpijskog pobjednika Kanade (4:3) koja se nije uspjela vratiti nakon šokanntog 4:1 vodstva Nijemaca.

U finalu će Nijemci igrati protiv olimpijaca iz Rusije koji su u polufinalu slavili protiv Češke. Ruski hokejaši prvi su favoriti turnira i imaju najjaču ekipu, ali ne treba unaprijed otpisivati Nijemce koji igraju u transu. Znaju to dobro Šveđani i Kanađani.

Brooks Macek (15) je Nijemcima donio vodstvo u prvoj trećini, kad su imali dva igrača više na ledu. Golovima Matthiasa Plachte (24) i Franka Mauera (27) njemačka reprezentacija je došla do nevjerojatnih 3-0.

Pogotkom nekadašnjeg igrača Medveščaka Gilberta Brulea (29) Kanađani su se vratili u utakmicu. No, samo tri minute poslije Patrick Hager je pogodio za 4-1 kad je Njemačka ponovno imala igrača više na ledu.

S takvim zaostatkom i bez Brulea koji je zbog grubog nasrtaja isključen u 33. minuti do kraja utakmice, Kanada je ušla u posljednjih 20 minuta. Mat Robinson je u 43. minuti smanjio zaostatak Kanađana, a Derek Roy je pogotkom u 50. minuti, braniteljima naslova iz Sočija i Vancouvera vratio nadu u preokret.

Njemačka u finalu ZOI-ja (Foto: AFP) (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Do kraja dvoboja kanadski su hokejaši salijetali njemački gol, ali je vratar Danny aus den Birken uspio ukrotiti sve udarce. Otkako je 1992. na Igrama u Albertvilleu po prvi puta na olimpijskom hokejaškom turniru uvedena i nokaut faza natjecanja, Kanađani su tek drugi put poraženi u polufinalu. Prvi poraz doživjeli su 1998. godine u Naganu, kad su ih Česi, predvođeni sjajnim vratarom Dominikom Hašekom, izbacili na penale te kasnije postali olimpijskim pobjednicima svladavši Rusiju u finalu.

Podsjetimo, najjača hokejaška liga svijeta NHL nije pustila svoje igrače na Olimpijske igre. Mnoge najjače reprezentacije igraju s momčadi slabijim i od onih na svjetskim prvenstvima što su Nijemci očito jako dobro iskoristili iako i njima nedostaje nekoliko NHL zvijezda.

U subotu će (13.10 sati) Kanada i Češka igrati za brončano odličje u Pjongčangu, a Nijemci će u nedjelju (5.10 sati) pokušati napraviti još jednu senzaciju te preko favorizirane ruske reprezentacije doći do prvog hokejskog zlata u povijesti.

Njemačka reprezentacija je dvaput u povijesti osvojila brončano odličje, na Igrama 1932. u Lake Placidu i 1976. u Innsbrucku, a u Pjongčangu imaju najmanje srebro.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider