Tenis
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Tenis
nečuveno i neviđeno

Vidjeli ste sve? Super agresivni Federer ponovno podigao tenis u nove visine

Baš kada pomislite da ste već vidjeli sve od Rogera Federera, 34-godišnji Švicarac pojavi se s nekim novim 'izumom'...

Tako je bilo i minule nedjelje u finalu ATP turnira u Cincinnatiju, u kojem je sa 7:6(1), 6:3 slavio protiv prvog igrača svijeta Novaka Đokovića. Federerova agresivna igra na reternu je nešto o čemu se pričalo cijeloga tjedna u saveznoj državi Ohio.

Njegovi reterni na drugi servis Đokovića su bili toliko agresivni, da ni najbolji defanzivac svijeta nije imao odgovor na to. Lopta bi jedva odskočila od betona i Federer ju je već lovio u podizanju kako bi maksimalno skratio vrijeme koje suparnik ima za reakciju. Naime, nakon što igrač odservira potreban je najduži period unutar poena da se postavi za idući udarac, od držanja reketa, do pozicioniranja nogu.

Federer je na 11 drugih servisa reagirao ultra agresivno i to mu se isplatilo tako što je dobio sedam poena, od kojih su neki bili krucijalni u tie-breaku prvog seta. Federer bi u trenutku kada je Đoković udarao drugi servis nerijetko stajao i gotovo dva metra (!?) u terenu što je nečuveno i neviđeno! Novitet je to s kojim je iznenadio apsolutne sve, te novitet koji njegovom stilu tenisa daje jednu sasvim novu dimenziju.

Od sedam agresivnih reterna nakon kojih je izašao na mrežu Federer je morao odigrati samo jednu loptu volejem. Četiri je Đoković pod pritiskom zabio u mrežu, jednu je poslao izvan terena, dok je jednom pod pritiskom švicarskog tenisača napravio dvostruku pogrešku.

Koliko je agresivan bio Federer govori i podatak da je u čak 27 navrata izlazio na mrežu, a koliko je dobro to radio govori 20 osvojenih poena! Napadački orijentiran i agresivan Švicarac nijednom za vrijeme turnira iz Masters serije 1000 nije ispustio svoj početni udarac, a jedini koji je bio blizu tome bio je Feliciano Lopez (0-3). U polufinalu protiv Andyja Murrayja i finalu protiv Novaka Đokovića, prve dvojice tenisača svijeta u tom trenutku, Federer nije morao spašavati nijednu break-loptu!

Tijekom cijelog turnira Švicarac je bio iznad 80 posto osvojenih poena nakon ubačenog prvog servisa i preko 70 posto nakon drugog. Čak 48 posto udaraca u poenima odigravao je unutar terena, dok je 52 posto udarao iza osnovne linije. Ne pamtimo takve brojke od švicarskog čarobnjaka i to u dvobojima protiv najboljih na svijetu.

Postavlja se logično pitanje: S obzirom na viđeno ovaj tjedan, agresivniji kako u igri tako i na reternu, može li Federer dohvatiti toliko željeni 18. Grand Slam naslov? Pet je puta dosada osvajao US Open, posljednji put 2008. godine. Američki beton mu definitivno odgovara, no mečevi na dva dobivena i tri dobivena seta se uvelike razlikuju... Ako bude pravi, Švicarac je veliki favorit da 13. rujna zaigra na centralnom terenu Billie Jean King nacionalnog centra u finalu protiv Novaka Đokovića ili Andyja Murrayja, dvojice tenisača koji su trenutno uz Federera u najboljoj formi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider