Tenis
SPORTOVI
Tenis
Gas do kraja!

VIDEO Igra taktike: Kako je Federer ponovno nadmudrio Đokovića

Čarobnjak iz Basela Roger Federer po sedmi je put osvojio ATP turnir u Dubaiju, pobjedivši u finalu prvog igrača svijeta Novaka Đokovića 6:3, 7:5...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bio je to njihov 37. međusobni ogled i 20. pobjeda švicarskog tenisača, treća u četiri ogleda u Dubaiju. Četvrta je to pobjeda Federera nad Đokovićem u posljednjih šest ogleda, te druga uzastopna u dva čista seta! Mnogi su zbog godina (33) već prekrižili švicarskog maestra, no Federer je i dalje na razini broja 1 kada igra kao što je to radio u subotu - agresivno i 'bezobrazno' precizno u ključnim trenucima meča!

Devet break-lopti viđeno je u finalu, a svih devet poena dobio je Federer. Sedam puta je spašavao break-loptu na vlastiti servis, dok je istovremeno realizirao jedine dvije svoje, po jednu u svakom setu. Tri je puta bio suočen s 15:40 u susretu i svaki je put uvjerljivo spasio svoj servis, a da pritom nije morao odigrati nijedan jedini backhand! To je bilo uostalom i ključno s obzirom da je u 10 poena koliko je odigrao servis pa prvi udarac backhand dobio samo jedan jedini poen! Pri spašavanju break-prilika pogodio je jedan as, tri je puta ispalio neobranjeni servis, te je u tri navrata nakon servisa izlazio na mrežu. Njegov plan bio je i više nego jasan - maksimalno skratiti poene i izbjegavati duge izmjene s backhandom, čemu je težio prvi igrač svijeta.

Maksimalna agresivnost na i protiv servisa u potpunosti je poremetila Đokovićev plan da s osnovne linije vodi bitku protiv najuspješnijeg tenisača svih vremena. Federer je 16 puta odigrao servis-volej, 12 puta nakon prvog servisa (dobio 10 poena), četiri puta nakon drugog servisa (dobio jedan poen). Samo u prvom servis-gemu meča Federer je četiri puta izašao na mrežu, tri puta odmah nakon servisa?!

Švicarac je ubacio 64 posto prvih servisa i dobio je čak 80 posto poena. Smjer servisa bio je uglavnom na Đokovićev forehand, koji je bio daleko bezopasniji od backhanda. Čovjek s najboljim reternom na svijetu osvojio je svega 34 posto poena protiv servisa Rogera Federera i to je bio ključ cijelog susreta. Agresivni Federer nije dozvolio duge izmjene u kojima bi postotak osvojenih poena u njegovoj rubrici definitivno bio puno niži.

Federer je pošteno nakon meča priznao da je imao i malo sreće, jer je nekoliko poena otišlo na njegovu, a ne na Novakovu stranu, ali i da je vrlo zadovoljan sa svojom igrom kroz cijeli tjedan.

Svaki duži poen koji su njih dvojica odradili u ovom susretu bili su s pritisnutom pedalom gasa do kraja, bez ikakve zadrške... Upravo su zato njihovi međusobni susreti najuzbudljiviji za gledanje i dan danas. Svaki puta kada se Federer i Đoković nađu u ždrijebu nekog turnira gotovo svi navijaju da dođu i do kraja kako bi uživali u finalu poput ovog u Dubaiju. Po drugi put zaredom, odgovor na sva pitanja imao je švicarski genijalac...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider