Tenis
SPORTOVI
Tenis
'nadam se nastupu'

Povratak WTA Bola na velika vrata: Dolaze igračice iz Top 50?

Nakon 13 godina čekanja Hrvatska ponovno ima WTA turnir...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

WTA turnir se vraća u Bol nakon 13 godina u boljem terminu nego što je bio prije, a takve je kategorije da je idealan za naše tenisačice, naglasio je direktor novog bolskog turnira tenisačica iz serije 125k Feliks Lukas na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak u Zagrebu.

Bolu je organizacija turnira ukupnog nagradnog fonda od 115.000 dolara dodijeljena u listopadu ove godine na sastanku WTA odbora, a igrat će se u terminu od 28. svibnja do 5. lipnja, paralelno s drugim tjednom natjecanja na Grand Slam turniru u Roland Garrosu.

"Za nas je to situacija u kojoj ne možemo izgubiti, jer će naše djevojke igrati ili u drugom tjednu Roland Garrosa, ili u Bolu. Možete očekivati spektakularan događaj", najavio je ambiciozni direktor turnira Feliks Lukas koji je posljednje dvije godine stajao na čelu projekta organizacije deset ITF Futuresa, u konkurenciji tenisačica i tenisača, a plan mu je uz povratak WTA turnira zadržati i te turnire.

"Naši su turniru u toj kategoriji ocijenjeni kao daleko najbolje organizirani i najpopularniji među natjecateljima. Kroz njih su u dvije godine prošli gotovo svi mladi talenti. Tenis je skup sport. Kad smo u to ulazili, cilj nam je bio minimalizirati trošak natjecateljima. Tenisačicama je danas omogućeno da samo igranjem u Bolu prikupe 300 bodova, što je dovoljno za ulazak među 100 najboljih na svijetu", naglasio je Lukas.

S obzirom na to da se igra u drugom tjednu Roland Garrosa, mogućnost prijavljivanja za nastup u Bolu imaju samo igračice izvan kruga 50 najboljih na pojedinačnoj WTA ljestvici. No, zato su organizatoru na raspolaganju četiri pozivnice za igračice iz Top 50 koje rano završe nastup u Parizu, a odluče zaigrati u Bolu. U tom bi se krugu mogla naći velika nada hrvatskog i svjetskog tenisa, 17-godišnja Ana Konjuh.

"Ja nisam imala priliku igrati na prijašnjem turniru, jer sam tada tek počinjala igrati tenis. Nadam se da ću ga zaigrati, ali ako budem u drugom tjednu Roland Garrosa, onda ću doći proslaviti u Bol. U svakom slučaju, i jedna i druga situacija bi bile odlične. Drugi tjedan Roland Garrosa bi bio odličan rezultat, a ako ne bude, onda se veselim Bolu, gdje ću napokon moći odigrati pred domaćom publikom", izjavila je Ana Konjuh koja se oporavila od ozljede leđa i krenula s pripremama za novu sezonu u kojoj će joj prvi turnir biti Australian Open u Melbourneu.

Anina imenjakinja i suigračica iz Fed Cup reprezentacije, 31-godišnja Ana Vrljić sjeća se i prethodnog izdanja bolskog WTA turnira, gdje je dvaput gubila u 1. kolu kvalifikacija, ali joj je Teniski centar Zlatni rat ipak ostao u lijepom sjećanju.

"Meni je iznimno drago što se WTA turnir vratio u Bol. U počecima karijere, 2002. i 2003. godine, igrala sam u Bolu i bilo mi je žao što se turnir ugasio. Sad sam jako sretna što će turnir ponovno biti održan i nadam se da ću biti tamo", rekla je Ana Vrljić.

Podršku bolskom turniru putem video poruke poslale su mlade hrvatske tenisačice Donna Vekić i Jana Fett te hrvatski Davis Cup reprezentativci Marin Čilić i Ivan Dodig, a pismenim putem to je učinila i Mirjana Lučić-Baroni, jedina domaća pobjednica prethodnih izdanja (1997. i 1998. godine).

Povratak ponajboljih svjetskih tenisačica u Bol ne bi bio moguć bez podrške bolskih općinskih vlasti, Turističke zajednice splitsko-dalamatinske županije i TZ općine Bol, čiji su predstavnici Tihomir Marinković, Joško Stella i Markito Marinković nazočili ovoj konferenciji te uz riječi dobrodošlice svima koji će posjetiti ovaj brački biser, istaknuli važnost turnira za promociju Bola kao turističke destinacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider