Tenis
SPORTOVI
Tenis
Ako nije ove godine...

Kako i kada bi Čilić uopće mogao osvojiti naslov najboljeg sportaša?

Hrvatski olimpijski odbor proglasio je najbolje sportaše u 2014. godini.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sandra Perković najbolja je hrvatska sportašica. Nagradu za najboljeg trenera dobio je Ante Kostelić. Valent i Martin Sinković pobijedili su u kategoriji najboljeg para, a muška stolnoteniska reprezentacija najbolja je momčad godine. Reprezentacija u samostrelu, najbolja je u ženskoj ekipnoj konkurenciji. I te nagradenitko ne osporava.

Priču je pokrenula titula najboljeg Ivici Kosteliću. Kostelić je u 2014. godini osvojio srebro u superkombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, što je HOO-u bilo dovoljno da ga proglasi najboljim sportašem. Hrvatski teniski savez iznenađen takvim raspletom danas je izdao priopćenje.

"Hrvatski teniski savez je neugodno iznenađen rezultatom izbora Hrvatskog olimpijskog odbora za najboljeg sportaša u 2014. godini, odnosno činjenicom da je naš Marin Čilić ostao bez trofeja za sezonu tijekom koje je ostvario vrhunske rezultate. Kruna među njima bio je trijumf na US Openu, što je globalno jedno od najvećih dostignuća uopće u svijetu sporta", poručuju iz Saveza.

Iz teniskog saveza poručuju kako ne umanjuju respekt prema uspjesima Ivice Kostelića u 2014. godini, baš kao ni ukupnu sportsku karijeru. No, pobjeda Marina Čilića na US Openu bio je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta ne samo ove godine, nego uopće. I tom je rečenicom teniski savez poentirao. Jer, nitko ne umanjuje važnost osvajanja srebra, baš kao ni veliku karijeru Ivice Kostelića, no činjenica je kako je osvojena medalja u Sočiju bila i jedino postignuće u ne baš sjajnoj sezoni.

S druge strane, Marin Čilić jedan je od rijetkih tenisača tijekom posljednjih deset godina izvan trojca Federer, Nadal, Đoković koji je osvojio naslov na Grand Slam turniru. HOO je danas na sve reagirao priopćenjem.

Svake godine HOO dodjeljuje nagrade na temelju Pravilnika o izboru i proglašenju najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera. Sukladno tom pravilniku olimpijska medalja u određivanju nominacija ima apsolutnu prednost, a slijede je medalje osvojene na svjetskim i europskim prvenstvima.

Nejasno ostaje, kada bi to onda Marin Čilić prama pravilniku HOO-a mogao osvojiti naslov najboljeg, ako ne u sezoni kada je osvojio Grand Slam Turnir. HOO je Marina Čilića nominirao tek u kategoriji sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu, a onda je nagradu dodijelio nogometnoj reprezentaciji koja je ispala nakon prvog kruga Svjetskog prenstva u Brazilu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider