Tenis
SPORTOVI
Tenis
Prus s Balkana

Jedan od najvećih: Uspješan igrač, ali i trener moraju imati njemački karakter

Nikola Pilić, koji je kao trener s tri reprezentacije osvajao Davis Cup, učio je tenis mladog Borisa Beckera i Novaka Đokovića, te otkrio talent kod Martine Hingis kad je imala samo 14 godina, kaže da je za uspjeh u 'bijelom sportu' potrebno uz talent imati disciplinu i 'karakter' kakav je imao on dok je bio aktivni igrač.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Nisam Nijemac, ali su me zvali Prus s Balkana. Te osobine nisam stekao u Njemačkoj gdje sam dugo živio nego u Splitu, u roditeljskoj kući, kod svog oca koji je cijeli život radio", kazao je Pilić u razgovoru za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' od utorka.

"Kad ste jednom u organiziranoj državi koja poštuje rad, onda je sve lakše", kazao je nekoć proslavljeni tenisač, a sada uspješni trener koji ima tenisku školu u Opatiji.

On kaže da je u Njemačkoj usvojio i mnoge dodatne osobine koje krase Nijemce, kao što su radišnost, upornost i želja za uspjehom, te da ne prihvaća treniranje mladih igrača ako nemaju darovitosti i želje za radom, bez obzira na ponuđeni novac.

"Do mene su dolazili i bogati Rusi, ali njihovu djecu nisam uzeo jer nisu bili talentirani", rekao je Pilić uz napomenu da ni inače ne dopušta da se u rad s njegovim pulenima miješaju njihovi roditelji.

"Roditelji se ne smiju miješati u rad trenera, to loše završi i nijedan takav ne postane vrhunski igrač. Neki treneri dopuštaju takve gluposti i to samo zbog ponuđenog novca", kazao je Pilić.

"Bez radnih navika i discipline ne može se uspjeti, a u tenisu su uz to potrebni moral, disciplina, mirnoća i velika želja za uspjehom", rekao je Pilić za slovenski dnevni list.

Prisjetio se i kako ga je Novak Đoković nagovorio da preuzme treniranje srbijanske reprezentacije koja je onda osvojila Davis Cup, što je u Srbiji, navodi list, izazvalo dosta prašine jer je Pilić Hrvat.

"Nazvao me je Đoković koji je od mene naučio igrati tenis. Možda ne znate da je njegova majka Hrvatica. A ja sam profesionalni trener, ne zanima me tko je Hrvat, Srbin, Amerikanac ili Rus, moj posao je treniranje", kazao je Pilić.

"Za mene je normalno da sam 80-ih godina, kad je Njemačka igrala s Jugoslavijom, navijao za Njemačku koju je tada trenirao iako je u vrijeme meča Goran Ivanišević stanovao u mojoj kući u Muenchenu", kaže Pilić koji je po svojim podacima u 36 godina trenerskog rada na ljestvice 100 najboljih tenisača u svijetu doveo 41 igrača.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati