Tenis
SPORTOVI
Tenis
Najvažniji dosad

Četvrti obračun s Argentincima: Je li vrijeme za prvo slavlje?

Davis Cup finale Hrvatska - Argentina četvrti je dvoboj naše reprezentacije s Gaučosima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Davis Cup finalu protiv Argentine hrvatski tenisači pokušat će po prvi put pobijediti Argentinu. Dosad su triput odmjeravali snage s Argentincima, sva tri puta se radilo o dvobojima četvrtfinala Svjetske skupine i sva tri puta su slavili argentinski igrači.

Dva su dvoboja odigrana u Buenos Airesu (2002. i 2012.) na zemljanoj podlozi na otvorenom, a jednom su Argentinci gostovali u Zagrebu, u Ledenoj dvorani Doma sportova na tepihu.

Četvrtfinale 2002. - BUENOS AIRES (vani, zemlja)

Bio je to prvi nastup Hrvatske u četvrtfinalu Davis Cupa, a dogodio se devet mjeseci nakon što je Goran Ivanišević osvojio toliko željeni wimbledonski trofej u svom četvrtom finalu. Nažalost, Goranovo rame je bilo u toliko lošem stanju da najbolji hrvatski tenisač u tom dvoboju nije mogao pomoći reprezentaciji osim u igri parova. Izbornik Nikola Pilić odlučio da Ivo Karlović i Željko Krajan odigraju kvalifikacijski meč za mjesto drugog igrača u pojedinačnim mečevima, uz Ivana Ljubičića. Meč se protegao na dva dana, pobijedio je Karlović i našao se 'u vatri'. Hrvatska je nakon prvog dana gubila 0-2. Ivanišević i Ljubičić su u paru kreirali veliki preokret, Ivan je u nedjelju svladao Juana Ignacija Chelu, ali je u odlučujućem petom meču Gaston Gaudio bio presnažan suparnik za Ivu Karlovića. Argentinci su slavili prolaz u polufinale zajedno s njihovom sportskom ikonom Diegom Maradonom.

ARGENTINA - HRVATSKA 3:2

Gaston Gaudio - Ivan Ljubičić 7-6 (5), 6-2, 6-3
Juan Ignacio Chela - Ivo Karlović 5-7, 6-4, 6-4, 6-2
Lucas Arnold/Guillermo Canas - Goran Ivanišević/Ivan Ljubičić 6-4, 6-2, 3-6, 0-6, 6-8
Juan Ignacio Chela - Ivan Ljubičić 3-6, 6-1, 6-7 (5), 4-6
Gaston Gaudio - Ivo Karlović 6-4, 6-4, 6-2
Izbornici: Alejandro Gattiker (Arg); Nikola Pilić (Hrv)

Četvrtfinale 2006. - ZAGREB (dvorana, tepih)

Četiri godine nakon njihovog prvog obračuna, Hrvatska i Argentina ponovno su se sreli u četvrtfinalu Svjetske skupine. Hrvatska je u tom trenutku bila aktualni osvajač Davis Cupa. No, našu reprezentaciju je zadesila nesreća uoči dvoboja, jer je tijekom priprema Mario Ančić ozlijedio leđa i nije bio sposban igrati. Ivan Ljubičić je bio u ulozi igrača - izbornika, nakon što je propao pokušaj da Goran Ivanišević preuzme reprezentaciju od Nikole Pilića, kako je bilo dogovoreno nakon finala u Bratislavi. Pred polupraznim tribinama u Ledenoj dvorani Doma sportova, Ivan Ljubičić je osvojio dva boda u svoja dva pojedinačna meča, a Marin Čilić je odigrao i prve 'žive mečeve' u Davis Cupu. Izbornik Ljubičić je odlučio u posljednji meč gurnuti iskusnijeg Sašu Tuksara, koji je nakon velike borbe i brojnih propuštenih prilika poražen od Juana Ignacija Chele.

HRVATSKA - ARGENTINA 2:3

Ivan Ljubičić - Agustin Calleri 6-7 (7), 5-7, 7-6 (6), 6-1, 6-2
Marin Čilić - David Nalbandian 1-6, 1-6, 2-6
Marin Čilić/Ivan Ljubičić - Jose Acasuso/David Nalbandian 4-6, 2-6, 6-3, 4-6
Ivan Ljubičić - David Nalbandian 6-3, 6-4, 6-4
Saša Tuksar - Juan Ignacio Chela 6-3, 4-6, 6-7 (6), 6-7 (5)
Izbornici: Ivan Ljubičić (Hrv); Alberto Mancini (Arg)

Četvrfinale 2012. - BUENOS AIRES (vani, zemlja)

Nakon što su 2011. godine po četvrti put izgubili finale, a drugi put od Španjolaca, Argentinci su 2012. ponovno pokušali izboriti mjesto u finalu. David Nalbandian i Juan Martin del Potro predvodili su snažnu reprezentaciju i bili favoriti protiv Marina Čilića i Ive Karlovića na zemljanoj podlozi pred svojim navijačima u velebnom zdanju Parque Roca stadiona. Čilić je prvog dana u pet setova pobijedio Nalbandiana, Del Potro u tri seta Karlovića. Parovi su bili presudni. Čilić i Karlović su bili na pragu velikog preokreta, ali su poraženi u trileru petog seta. Potrošeni Čilić u nedjelju nije bio ozbiljan suparnik Del Potru i tako su se Argentinci probili u polufinale. Nakon tog poraza Ivo Karlović je odlučio zaključiti reprezentativnu karijeru. Ispalo je malo drugačije... Mirovina je trajala sve do novog okršaja s Argentincima.

ARGENTINA - HRVATSKA 4:1

David Nalbandian - Marin Čilić 7-5, 4-6, 6-4, 6-7 (2), 3-6
Juan Martin del Potro - Ivo Karlović 6-2, 7-6 (7), 6-1
David Nalbandian/Eduardo Schwank - Marin Čilić/Ivo Karlović 3-6, 7-6 (6), 6-3, 6-7 (6), 8-6
Juan Martin del Potro - Marin Čilić 6-1, 6-2, 6-1
Juan Monaco - Antonio Veić 6-1, 6-1
Izbornici: Martin Jaite (Arg); Željko Krajan (Hrv)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider