Tenis
SPORTOVI
Tenis
Bravo Marine!

Čilić pomeo Gasqueta, Hrvatska u finalu Davis Cupa!

Furioznom izvedbom najbolji hrvatski tenisač donio je Davis Cup reprezentaciji treći, presudni bod.

Hrvatska je izborila finale Davis Cupa nakon što je Marin Čilić pobijedio Richarda Gasqueta sa 6:3, 6:2, 7:5 i donio treći, odlučujući bod u polufinalnom srazu s Francuskom u Zadru. Ukupan rezultat je 3:2 za naše, jer nakon Čilićeve pobjede nad Gasquetoma Lucas Pouille je pobijedio Marina Draganju sa 6:4, 6:4.

Drugi je to put u povijesti da će hrvatska Davis Cup reprezentacija zaigrati u finalu. Prije 11 godina, 2005. u Bratislavi su Ivan Ljubičić i Mario Ančić su donijeti Hrvatskoj ovaj prestižni trofej, a sad će Čilić, Ivan Dodig i Borna Ćorić imati novu priliku, od 25. do 27. studenog.

Iako je Čilić u najavi dvoboja tvrdio da ovo neće biti jednostran meč, njegova su se predviđanja samo djelomično ostvarila. Osim na početku dvoboja, kad je ispustio početnih 2:0 i dopustio Gasquetu da vrati 'break' zaostatka, a isto ponovio i u trećem setu, najbolji hrvatski tenisač je u većem dijelu dvoboja bio izrazito nadmoćan.

Velika sinergija s publikom

U osmom gemu prvog seta Čilić je doša do drugog 'breaka' i u sljedećoj igri ga pretvorio u set, spasivši pritom 30:40. Osvajanje prvog seta i oko 7000 navijača u gotovo popunjenoj dvorani Krešimira Ćosića, napunili su Marina Čilića energijom koja je prštala iz gotovo svakog njegovog udarca. Gasquet se s Čilićem u ovakvom izdanju teško nosio. U drugom setu je Francuz dvaput gubio servis, u trećem i petom gemu, što je hrvatskom 'broju 1' donijelo vodstvo od 2:0 u setovima nakon samo 77 minuta igre.

Čilić je na početku trećeg seta po peti put slomio Gasquetov servis i poveo 2:0. Iako se situacija činila bezizlaznom, a njegov suparnik djelovao vrlo koncentriran i inspiriran, 17. tenisač svijeta nije se predao. Vratio je 'break' zaostatka i nizom od tri gema prvi put u meču poveo. Ipak, nakon dva sata i osam minuta igre Čilić je iskoristio nekoliko Gasquetovih pogrešaka za šesti 'break' u dvoboju, koji mu je donio servis za finale Davis Cupa.

Do meč-lopte je stigao nakon dva sata i 13 minuta, kad je Gasquet drugi servis poslao u mrežu. To je bila jedina prilika koja mu je bila potrebna. Odigrao je servis-volej prvi put u meču i pogodio za drugo hrvatsko finale, uz ovacije s tribina zadarske dvorane i erupciju slavlja momčadi koja je kao junaka pobjede nad Francuzima iznjedrila 27-godišnjeg vođu današnje generacije hrvatske reprezentacije.

Hrvatska će u finalu igrati protiv boljeg iz drugog polufinala u kojem je Argentina u Glasgowu uoči posljednjeg dana imala vodstvo protiv Velike Britanije od 2:1, ali će o pobjedniku odlučivati posljednji dvoboj, nakon što je Andy Murray očekivano u tri seta (6:3, 6:2, 6:3) svladao Guida Pellu.

U slučaju da se u finale plasira Argentina, domaćin finala bit će Hrvatska, a budu li to Britanci, finale će se igrati na tlu Ujedinjenog Kraljevstva.

HRVATSKA - FRANCUSKA 3:2

Richard Gasquet - Borna Ćorić 6:2, 7:6 (5), 6:1

Marin Čilić - Lucas Pouille 6:1, 7:6 (4), 2:6, 6:2

Marin Čilić/Ivan Dodig - Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut 7:6 (6), 5:7, 7:6 (6), 6:3

Marin Čilić - Richard Gasquet 6:3, 6:2, 7:5

Lucas Pouille - Marin Draganja 6:4, 6:4

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider