Tenis
SPORTOVI
Tenis
problem za davis cup?

Čilić pomaže u rušenju Đokovića s trona: ATP Finals je pred nosom

Ušli smo u posljednja četiri tjedna najuzbudljivije teniske sezone unazad nekoliko godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić napredovao je dva mjesta na najnovijoj ATP ljestvici, nakon što je jučer osvojio naslov na teniskom turniru u Baselu, te je trenutno sudionik završnog ATP World Tour Finalsa u Londonu.

Čilić je na ATP-jevoj ljestvici od ovog ponedjeljka 10., dok je na ljestvici "Utrka za London" skočio na deveto mjesto. Prvih osam igrača izborit će London, a Čilić je trenutno unutar tih osam jer je Rafael Nadal (sedmi) odustao od ostatka sezone zbog problema s ozljedama.

Pred tenisačima je još preostao završni turnir u Parizu iz serije Masters 1000 na kojem Čilić ulaskom u finale matematički osigurava nastup na ATP World Tour Finalsu. Još su samo dva mjesta preostala u toj utrci, a za njih konkurira čak sedmorica tenisača. Neki su doduše u igri samo u teoriji, a realno Čilić "samo" mora ostvariti bolji rezultat od Tomaša Berdycha, Davida Goffina i Jo-Wilfrieda Tsonge.

Ždrijeb u Parizu je donekle naklonjen Čiliću jer praktički sam odlučuje o svojoj sudbini. U 1. kolu je slobodan pa vjerojatno igra protiv Ive Karlovića, a ako to dobije mogući suparnik bit će mu Goffin, izravni konkurent za Masters. Kada bi i to dobio, onda bi u četvrtfinalu zaigrao protiv prvog igrača svijeta Novaka Đokovića.

Drugi naopasniji konkurent u borbi za London Berdych ide u četvrtfinalu na drugog nositelja i trenutno igrača s najviše pobjeda u nizu - Andyja Murraya. Škot s dva naslova u nizu može skinuti Novaka Đokovića s trona i sigurno mu neće nedostajati motivacije u meču protiv češkog tenisača kojeg trenira naš Goran Ivanišević.

S jedne strane bila bi sjajna stvar za hrvatski tenis da Čilić zaigra na završnom Mastersu, ali s druge bi bila "loša" jer samo tjedan dana kasnije slijedi finale Davis Cupa u kojem Hrvatska dočekuje Argentinu. Samo da Čilić ostane zdrav i svjež još ovih mjesec dana sezone! 

Ivo Karlović, koji je zaustavljen u polufinalu teniskog turnira u Beču, napredovao je tri mjesta, sa 23. na 20., a Borna Ćorić je pao jedno mjesto, na 47. poziciju.

Ivan Dodig je napredovao četiri mjesta i popeo se na 117. poziciju, dok je Franko Škugor pao dva mjesta i sada se nalazi na 244. poziciji.

Vrh ljestvice je bez promjena. Prvi je Srbin Novak Đoković, drugi je Škot Andy Murray, a treći je Švicarac Stanislas Wawrinka. Razlika između Đokovića i Murraya sada je manja nego ikad prije, a do kraja sezone Đoković brani dva naslova, a Murray finale Pariza i svega 200 (od 1500 bodova u Londonu). Škot s dva naslova postaje prvi igrač svijeta po prvi put u svojoj karijeri!

1 (1) Novak Đoković(Srb) 12900
2 (2) Andy Murray(VBr) 10985
3 (3) Stanislas Wawrinka(Švi) 5865
4 (5) Kei Nishikori(Jap) 4905
5 (4) Milos Raonic(Kan) 4690
6 (6) Rafa Nadal(Špa) 4080
7 (8) Gael Monfils(Fra) 3635
8 (9) Dominic Thiem(Aut) 3250
9 (7) Roger Federer(Švi) 3220
10 (12) MARIN ČILIĆ (HRV) 3100
...
20 (23) IVO KARLOVIĆ (HRV) 1760
47 (46) BORNA ĆORIĆ (HRV) 980
117 (121) IVAN DODIG (HRV) 507
244 (242) FRANKO ŠKUGOR (HRV) 215

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider