Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nevjerojatni previdi

VIDEO - Najveće pljačke u povijesti SP: Kako su ovi suci zalutali na Mundijal?

Premda ga smatraju jednim od najboljih azijskih sudaca, Japanac Yuichi Nishimura teško je oštetio hrvatsku reprezentaciju na otvaranju SP-a protiv Brazila.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

Nishimura se tako pridružio sucima koji su svojim odlukama obilježili povijest svjetskih prvenstava -Tunižaninu Aliju Bin Nasseru, Urugvajcu Jorgeu Larriondi, Ekvadorcu Byronu Morenu, Škotu Hughu Dallasu, Englezu Jimu Finneyju...

Niko Kovač ljut na japanskog suca: Otimačina, ovo je sramota!

Svakako najpoznatiji sudački previd u povijesti svjetskih prvenstava je 'Božja ruka' Diega Maradona u susretu protiv Engleske 1986. godine u Meksiku. Argentina je u četvrtfinalu pobijedila Englesku 2:1, a oba gola je zabio Mali zeleni. Prvog rukom, a kod drugog je prošao šestoricu Engleza i poentirao. Nakon utakmice engleski mediji su tjednima 'derali' Tunižanina Alia Bina Nassera koji više nikada nije sudio na svjetskim prvenstvima.

Veliki previd učinio je i urugvajski sudac Jorge Larrionda na posljednjem SP-u u Južnoj Africi 2010. Larrionda je u susretu osmine finala Njemačka - Engleska poništio gol Franku Lampardu premda je lopta skoro metar ušla u gol. Bio bi to pogodak za 2:2, a na koncu je završilo 4:1 za Njemačku. Zanimljivo, Urugvajac se nikada nije ispričao za pogrešku.

NA SP-u 2002. u Japanu i Južnoj Koreji oštećena je reprezentacija SAD u četvrtfinalnom ogledu protiv Njemačke. Škotski sudac Hugh Dallas nije dosudio kazneni udarac za Amerikance premda je njemački branič Torsten Frings na gol crti rukom zaustavio loptu. Trebao je to biti kazneni udarac i isključenje. Elf je na koncu slavio 1:0.

Na istom Svjetskom prvenstvu briljirao je Ekvadorac Byron Moreno koji je u osmini finala doslovno pokrao Italiju u susretu protiv domaćina Južne Koreje. Koreanci su slavili rezultatom 2:1. Moreno im je prvo poklonio jedanaesterac, poništio pobjednički gol Talijana, te isključio Francesca Tottija. Azzurri su oštećeni i u susretima u skupini protiv Hrvatske i Meksika kada su im poništena četiri gola.

'Proslavio' se i engleski sudac Jim Finney na SP-u 1966. U četvrtfinalnom ogledu Njemačka je pobijedila Urugvaj 4:0, ali tek nakon što je sudac Finney neopravdano isključio dva urugvajska igrača.

Veliki previd načinio je i velški sudac Clive Thomas koji je Brazilcima poništio regularan pogodak u posljednjim trenucima susreta protiv Švedske na prvenstvu 1978. Bio je to gol za pobjedu 2:1, no pogodak Zica je poništen i Šveđani su na svom terenu osvojili bod.

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider