Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svi pamte što se dogodilo

VIDEO Alžirska osveta za 'sramotu u Gijonu': Njemačka ih još nikad nije dobila

Alžirska nogometna reprezentacija pod vodstvom Vahida Halilhodžića već je ispisala povijest plasmanom u osminu finala Svjetskog prvenstva, a njen izbornik vjeruje da mogu još i bolje...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon 1-1 remija protiv Rusije, Alžir je osvojio drugo mjesto skupine H iza stopostotne Belgije i sljedeći suparnik u nokaut-fazi bit će im Njemačka.

''Mislim da možemo stvari napraviti puno bolje i zašto ne? Možda i hoćemo protiv Njemačke'', rekao je Halilhodžić nakon prolaska skupine.

Alžir je jedina reprezentacija protiv koje je Njemačka igrala više od jednom i nikad ju nije pobijedila. Oba prethodna međusobna ogleda dobio je Alžir, uključujući onaj na SP-u 1982. godine, nakon čega je došlo do sramote koju Alžirci nikad nisu zaboravili.

''Nismo zaboravili to Svjetsko prvenstvo, ni Njemačku te noći u Gijonu. Prošlo je puno vremena, ali svaki Alžirac dobro pamti što se dogodilo'', rekao je Vaha nakon remija s Rusima.

Te noći u Gijonu dogodila se jedna od najvećih sramota u povijesti nogometa. Naime, Alžir je u 1. kolu SP-a 1982. pobijedio Njemačku 2:1, a Elf se nakon toga trebao vaditi protiv Austrije u posljednjem kolu kako bi prošao u drugi krug natjecanja. Njemačka je već u 10. minuti povela s 1-0, a upravo je taj rezultat vodio obje reprezentacije dalje. I od tada su se igrači obje momčadi, na čuđenje cijelog svijeta i bijes Alžiraca, na terenu izbjegavali. Mnogi su tu utakmicu okarakterizirali kao najsramotniju u povijesti…

Osude su stizale sa svih strana svijeta, tražilo se i ponavljanje utakmice, ali FIFA je na sve ostala gluha. Doduše, nakon toga je po prvi put uvedeno da se utakmice zadnjeg kola po skupinama igraju u isto vrijeme.

Iako se radi o potpuno drugim generacijama, rijetko tko je to zaboravio. Alžircima će na terenu kucati srce i za generaciju '82, a u glavama stajati činjenica da još nikad nisu izgubili od moćnog 'Elfa'. Bit će to njihova 'Bitka za Alžir'!

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider