Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Utakmica 'iskupljenja'

Utučenim Brazilcima ni bronca ne pomaže, Nizozemci bez udarnih igrača?

Nakon brazilskog polufinalnog debakla, te nizozemskog poraza nakon 'lutrije' jedanaesteraca, ispred 'Selecaa' i 'Oranja' je susret 'iskupljenja' - dvoboj za treće mjesto.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Za domaćine Svjetskog prvenstva osvajanje bronce neće bitnije uljepšati poniženje koje su doživjeli u polufinalu od Njemačke, ali će barem malo isprati gorak okus. Nizozemci, pak, niti ne skrivaju ljutnju što moraju igrati 'besmislenu utakmicu koja nikome ne treba'. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li domaćin pronaći izlaz nakon traume koja će većinu brazilskih reprezentativaca obilježiti za cijeli život i hoće li Nizozemci ipak pronaći motiv u borbi za utješnu nagradu.

Brazilu se vraća suspendirani kapetan Thiago Silva, a u Brasiliju dolazi i Neymar. Ali samo kao gledatelj, jer je njegov nastup zbog ozljede leđa ipak nemoguć. Većina brazilskih medija smatra kako će utakmica protiv Nizozemske biti i posljednja za Luiza Felipea Scolarija koji teško može 'preživjeti' polufinalno poniženje. Međutim, dok javnost čeka ostavku, Scolari niti ne pomišlja na dobrovoljni odlazak.

"Ugovor sa Savezov vrijedi do kraja turnira, tada ćemo sjesti za stol i razmotriti što dalje," kazao je Scolari, osvrnuvši se i na utakmicu protiv Nizozemske.

"Znam da nije lako, no moramo se krenuti prema naprijed. Nakon ovog turnira svi ćemo nastaviti sa životima, bilo bi lijepo da završimo ovo putovanje pobjedom. Tada bi ostalo zapisano kako je Brazil prvi put nakon 2002. godine osvojio jedno od prva tri mjesta na Svjetskom prvenstvu."

Ogled protiv 'Oranja' po svemu sudeći bit će i oproštaj od reprezentacije za Julia Cesara, Maicona, Maxwella, Dania Alvesa, svakako i Freda.

"Moramo se iskupiti navijačima za poniženje koje smo im priredili. Neće biti lako, svi smo ranjeni, no moramo pronaći snage," kazao je David Luiz.

U suparničkom taboru se previše ne zamaraju utakmicom u Brasiliji. Za Nizozemce je prvenstvo završilo polufinalnim porazom od Argentine. Preostala je samo muka.

"Već godinama uporno ponavljam kako utakmica za treće mjesto nema smisla," kazao je nizozemski izbornik Louis Van Gaal, dok je Arjen Robben dodao:

"Već smo trebali biti u zrakoplovu za Nizozemsku. Nakon ispadanja u polufinalu nitko ne želi igrati za 3. mjesto."

Nagađa se kako će Van Gaal otvoriti utakmicu u formaciji 3-4-3, bez glavnih igrača Robbena i Van Persiea u sastavu. Priliku u napadu mogli bi od prve minute dobiti Lens, Huntelaar i Depay.

Brazil i Nizozemska su do sada na svjetskim prvenstvima igrali četiri puta - dva puta su slavili Nizozemci, jednom Brazilci, a jedan je susret završio bez pobjednika. Posljednji put su igrali u četvrtfinalu SP-a 2010. kada je 'Oranje' slavilo 2-1 uz dva gola Wesleyja Sneijdera. No, nikada nisu igrali međusobno u finalu ili u borbi za broncu. Brazilska iskustva u igri za treće mjesto su zasad bolja. 'Selecao' je tri puta igrao utakmice za 3. mjesto i dva puta slavio - 1938. su pobijedio Švedsku (4-2), a 1978. Italiju (2-1). Poraz u borbi za broncu Brazil je doživio 1974. kada ih je u Njemačkoj pobijedila Poljska (1-0).

Zanimljivo, Nizozemska nikada nije dobila utakmicu odluke u borbi za medalju. Tri puta je poražena u finalima (1974, 1978, 2010), a jednom u susretu za broncu (1998). U jedinom susretu za treće mjesto 'Oranje' je izgubilo od Hrvatske.

VJEROJATNI SASTAVI:

BRAZIL (4-2-3-1): Cesar — Maicon, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo — Fernandinho, Luiz Gustavo — Bernard, Oscar, Hulk — Fred

NIZOZEMSKA (3-4-3): Cillessen — De Vrij, Vlaar, Martins Indi — Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind — Lens, Huntelaar, Depay

(Hina)

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider