Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predstavljanje skupine E

'Tricolori' se žele iskupiti za veliku blamažu u Južnoj Africi

Predstavljanje skupina Svjetskog prvenstva nastavljamo s grupom E...

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

U skupini E na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrat će Švicarska, Ekvador, Francuska i Honduras.

Za nositelja ove skupine u ždrijebu je bila postavljena Švicarska, koja ima vrlo talentiranu generaciju. Ovo im je ukupno deveti nastup na svjetskim završnicama, a treći uzastopno. Prije četiri godine u Južnoj Africi ispali su u grupnoj fazi, premda su u prvom kolu senzacionalno s 1:0 dobili kasnije svjetske prvake Španjolce. No potom su izgubili od Čilea i igrali neriješeno s Hondurasom. Interesantno, gol razlika Švicarske u tri utakmice tada bila je 1:1.

Najveći uspjesi su ima tri četvrtfinala, 1934., 1938. i na domaćem terenu 1954. godine. Vizu za Brazil osigurali su lakoćom, ne izgubivši nijednu od 10 kvalifikacijskih utakmica u nezgodnoj grupi s Islandom, Norveškom, Slovenijom, Albanijom i Ciprom. Izbornik je već šest godina iskusni i proslavljeni njemački stručnjak Ottmar Hitzfeld koji je u trenerskoj karijeri s Borussijom Dortmund i Bayernom uzeo sedam Bundesliga i dvije Lige prvaka.

Teško je izdvojiti glavnu zvijezdu momčadi, ali vrlo dobrom čini se vezna linija s Inlerom, Behramijem, Džemailijem, Xhakom i dakako Shaqirijem. Imaju i dva napadača hrvatskih korijena, Gavranovića i Drmića, a potonji se nameće kao potencijalno iznenađenje cjelokupnog turnira, budući da je iza njega sjajna golgeterska sezona u Nurnbergu.

Ekvador po treći puta igra na Svjetskim prvenstvima. U Njemačkoj su 2006. čak uspjeli proći i grupu, da bi onda ispali u osmini finala od Engleske (0:1). Južnoameričke kvalifikacije završili su kao četvrti, ispred Urugvaja koji je morao u dodatno doigravanje. Zanimljivo, kod kuće nisu imali nijedan poraz - s Argentinom su igrali neriješeno, a rušili su i Kolumbijce i Čileance i Urugvajce. Međutim, u gostima su bili bez pobjede.

Izbornik je Kolumbijac Reinaldo Rueda, kojem je 57 godina, a od 2002. je u reprezentativnom nogometu. Prvo je vodio mladu i A vrstu Kolumbije, potom Honduras gdje su ga smijenili jer je u Južnoj Africi, pazite sada, ispao u onoj gore spomenutoj grupi sa Švicarskom, Španjolskom i Čileom. U pripremnom razdoblju Ruedina momčad odigrala je remije s Nizozemskom i Engleskom, ali i izgubila 1:3 od Meksika. Predvodnici Ekvadora su kapetan Antonio Valencia iz Man Utd-a i napadač Felipe Caicedo koji je nekada bio u Man Cityju, pa kod Bilića u Lokomotiv Moskvi, a sada nastupa za Al Jaziru iz UAE-a.

Francuzi su možda i najveća nepoznanica turnira. Sposobni dogurati daleko, ali i razočarati kao primjerice 2002. i 2010. U Njemačkoj su 2006. izgubili finale od Talijana, pa najveći uspjeh dakako ostaje ono jedino svjetsko zlato na njihovom terenu iz 1998. godine. Eh da im tada nije bilo Thurama...

Ovo im je 14. nastup na svjetskim smotrama, a Brazil su 'rezervirali' uz podosta sreće. U dodatnom doigravanju uspjeli su izbaciti Ukrajinu domaćom pobjedom 3:0, nakon što su prvo vani izgubili 0:2. Prije toga su bili drugi u kvalifikacijskoj grupi sa Španjolskom, te Finskom, Gruzijom i Bjelorusijom.

Od 2012. ih vodi Didier Deschamps, u igračkim danima reprezentativac u 103 navrata, a kao trener prethodno zaposlen u Monacu, Juventusu i Marseilleu. Izbornika najviše muči otpadanje Riberyja, a on sam iznenadio je nepozivanjem Samira Nasrija koji je s Man Cityjem osvojio Premierligu. Špekuliralo se da je protiv Nasrija bio kapetan Hugo Lloris i da je opet trulo u svlačionici Francuza, no tome u prilog ne ide blistava prezentacija i pobjeda 8:0 u provjeri s Jamajkom.

Lloris ulijeva povjerenje među vratnicama, u obrani se puno očekuje od Realovog Varanea, u veznom redu doprinos u oba smjera Pogbe, ali silan teret kreacije mogao bi pasti na nejaka leđa Valbuene. U nedostatku Riberyja dodatni pritisak bit će i na Benzemi koji je prva zvijezda momčadi. Potencijalno igračko iznenađenje? Svakako Antoine Griezmann iz Real Sociedada, bude li imao adekvatnu minutažu. A zapamtite i Remyja Cabellu koji će u Brazilu pokušati potražiti neki jači klub od aktualnog mu Montpelliera.

Kao autsajder u ovom društvu čini se Honduras. Ovo im je treći nastup na SP-u, debitirali su 1982. u Španjolskoj i ispali u skupini. Dakako, isto su ponovili i u JAR-u prije četiri godine, kada ih je vodio gore spomenuti Reinaldo Rueda, danas izbornik njihovih grupnih rivala Ekvadoraca.

Brazil su dohvatili trećim mjestom u CONCACAF kvalifikacijama. Meksiko je morao u dodatno razigravanje. Naše skorašnje protivnike su u gostima dobili 2:1, a upisali su i pobjede protiv SAD-a i Kostarike. Opet ih vodi Kolumbijac, 54-godišnji Luis Fernando Suarez, koji je 2006. Ekvador na njemačkom tlu odveo u osminu finala.

Čak 10 igrača je iz domaće lige sumnjive kvalitete. Petorica su na Otoku, braniči Figueroa (Hull City), Garcia (Wigan) i Izaguirre (Celtic), te veznjaci Palacios (Stoke City) i Espinoza (Wigan). Otpao je Peralta iz Glasgow Rangersa. Winston Palacios je najpoznatije ime, kao bivši član Tottenhama. Zanimljivo, prije četiri godine on i braća mu Jerry i Johnny ušli su u povijest - nikada prije tri brata nisu se našla na istom Svjetskom prvenstvu! Ovoga puta na popisu se nije našao najmađi Johnny... Najbolji strijelac Hondurasa je Carlo Costly, danas u tamošnjoj Real Espani, a nekada u Europi, po Poljskoj, Engleskoj, Rumunjskoj, Grčkoj... Najveću pozornost ipak vrijedi obratiti na 21-godišnjeg Andyja Najara, omaleno krilo Anderlechta.

PROGNOZA: Švicarci i Francuzi čine se 'sigurice', Ekvador i Honduras u borbi za 'broncu'

Zaista bi Švicarska i Francuska morale proći ovu grupu bez većih poteškoća. Za očekivati je njihovu međusobnu bitku za vrh skupine, dok bi se Ekvador i Honduras trebali boriti za izbjegavanje zadnje pozicije.

RASPORED:

15. lipnja, 18:00 Švicarska - Ekvador (Brasilia)

15. lipnja, 2100: Francuska - Honduras (Porto Alegre)

20. lipnja, 21:00: Švicarska - Francuska (Salvador)

20. lipnja, 00:00 Honduras - Ekvador (Curitiba)

25. lipnja, 22:00: Honduras - Švicarska (Manaus)

25. lipnja, 22:00 Ekvador - Francuska (Rio de Janeiro)

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider