Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mnogi su se naoštrili

Mandžo nije došao na pressicu baš kad je najavio odlazak iz Bayerna

Hrvatska reprezentacija priprema se za utakmicu s Brazilom u svojem kampu u Praia do Forteu, a iz Brazila za Dnevnik NoveTV javio se Željko Vela.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

PRATITE SVE VIJESTI UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA U BRAZILU

Danas su svi željno iščekivali na konferenciji za medije hrvatske reprezentacije Marija Mandžukića, ali on se ipak nije pojavio.

Dobre vijesti za izbornika Kovača četiri dana uoči Brazil - Hrvatska!

„Nije se pojavio iako je bio najavljen, mnogi su se naoštrili da će ga ispatiti o temama vezanim za odlazak iz Bayerna, no ipak, iz HNS-a su ga zamijenili uz objašnjenje da Mandžukić nema pravo nastupa u prvoj utakmici protiv Brazila zbog crvenog kartona u doigravanju s Islandom i da je logično da o toj prvoj utakmici govore igrači koji dolaze u obzir za nastup. Jest, logično je, ali zanimljiva je koincidencija da se ta zabrana u zadnji čas dogodila prvi put baš kada su izašle u medije njegove izjave da napušta Bayern. Umjesto Mandžukića došao je Olić. Dobili smo neizravnu potvrdu da Mandžukić doista odlazi iz Muenchena, to je sada gotova priča, a na kojoj će se adresi skrasiti, tek ćemo vidjeti. Znamo da ne nedostaje zainteresiranih klubova. Kako god, liječnička služba ima jednu brigu manje Schildenfeld je zdrav i konkurirat će za nastup protiv Brazila“, kazao je Vela, a o svemu više u prilogu.

Promijenilo se vrijeme u Praiji - kišni oblaci, vjetar povija palme… Promijenili se i gosti u pressu. Umjesto najavljenog Mandžukića - Olić. Koji je spremno odgovorio na pitanje spremljeno za Mandžu.
„Kao što je i sam Mandžo rekao, dolaskom novog trenera se ne vidi u momčadi i nije se našao u njegovoj nogometnoj filozofiji. Zato želi promijeniti sredinu, a ka kao njegov suigrač i prijatelj, naravno da ga u tome podržavam“, kazao je Olić.

Schildenfeld spreman za Brazil

Liječnička služba ima jedan problem manje.
„Dobro sam, odradio sam trening, bit ću spreman“, otkriva Gordon Schildenfeld.
Početni sastav za Brazil, stalna je tema. Dojam je da stoperski par Ćorluka - Schildenfeld kotira bolje nego kombinacija Ćorluka - Lovren.
„Mi se super slažemo, ja znam gdje će on i kad će, uostalom dobro smo se slagali na zadnjem europskom prvenstvu“, kaže Šifo.
I Olić bi trebao biti unutra.
„ Nadam se da ću igrati, ne znam još na kojoj poziciji“, ističe Olić kojeg čeka hrvanje s možda najboljim stoperskim parom na prvenstvu: Thiago Silva - David Luiz.
„Prostora ima i nadam se da će Hrvatska na toj utakmici zabiti gol, barem jedan“, kaže Olić koji je bio strijelac u zadnjoj pobjedi naših na Mundijalima.
Od Ibarakija i 2-1 protiv Italije, prošlo je već 12 godina.
„Toliko je godina već prošlo… Kao da je jučer bilo, stvarno je bila velika pobjeda“, prisjetio se Olić.

Brazilskim igračima neće biti lako

A ova pobjeda protiv Brazila bila još puno veća.
„Kao što se Hrvatska priprema za Brazil, tako se i Brazilci pripremaju za Hrvatsku. Njihov kamp opsjedaju novinari, tamo je pritisak uistinu golem, pritisak na reprezentaciju da uvjerljivo pobjedom i igrom otvori Svjetsko prvenstvo. Brazil je u zadnjih 16 utakmica pobijedio 15 puta, a opet ste vidjeli kako je ta jedna pobjeda, malo manje uvjerljiva, malo teže izborena, odmah namrštila raspoloženje brazilske javnosti. I da, uistinu, Brazil u četvrtak s golemim pritiskom ulazi u utakmicu protiv Hrvatske. To su sve veliki igrači, iz velikih klubova, navikli na pritisak, ali ni njima neće biti lako“, kaže Vela i najavljuje prilog o Brazilu.

Akcija Hrvatska shvaćena je ozbiljno u brazilskom taboru. Izbornik Scolari nije bio zadovoljan igrom „karioka“ u pripremnoj utakmici protiv Srbije, pa je pojačao intenzitet na treninzima.
"Ne možemo nikoga prevariti tvrdeći da smo na 100 posto svojih mogućnosti. Tijekom turnira morate podizati formu, rasti sa svakom utakmicom. Trenutačno smo u dobrom stanju, ali do otvaranja prvenstva moramo biti još bolji", kaže Fred, centarfor Brazila.

Očekivanja brazilske javnosti su velika, pritisak na igrače bit će još veći, posebno na otvaranju s „vatrenima“.
"Ne postoji lagana utakmica. I ova sa Srbijom je bila teška, jer su igrali visok presing i brzo izlazili u kontranapade. Siguran sam da protiv Hrvatske neće biti ništa lakše, jer je to momčad koja ima visoko postavljene ciljeve kao i mi“, kaže Bernard.
A protiv pritiska domaćini se bore - dobrim raspoloženjem.
Od najveće zvijezde Neymara očekuje se da rješava utakmice. Suigrači zato smanjuju pritisak na najveću brazilsku zvijezdu.
"Cijeli svijet će ga gledati, a protivnici će na njega startati žestoko. No nema se zašto brinuti. On rijetko ima loš dan, a ako mu se takav i dogodi, cijela momčad će povući više da bismo ostvarili pobjedu. Ipak, nema sumnje da je Neymar naš najopasniji igrač", kaže Fred. Ali zna to i Niko Kovač. Ukoliko Vatreni zaustave brazilsku desetku, a Julio Cesar ne bude baš ovako raspoložen, rastu šanse da za tri dana pokvarimo slavlje milijunima Brazilaca.

Kamerunci ipak stigli u Brazil, kaos u Sao Paulu

„Oni naši Kamerunci koje sam jučer spominjao ipak su se nekako dokopali brazilskog tla. Nije taj put išao samo tako glatko, krenuli su pa su shvatili da su hotelu ostavili dva igrača, vratili su se po njih te ipak sretno čekaju svoju prvu utakmicu u skupini A protiv Meksika. I hrvatska ekspedicija odavde iz Praia do Fortea priprema se za put u Sao Paulo, neki sutra, a neki prekosutra. Vidjeli ste ranije u Dnevniku kakav tamo kao vlada zbrka, štrajk gradskog prijevoza. Već se doista veselim tom putovanju, bit će to svakako veliko uživanje i nezaboravno iskustvo. Nadam se da ćemo taj Sao Paulo pamtiti po velikoj igri i velikom rezultatu hrvatske reprezentacije, a ne po putnim poteškoćama“, zaključio je Vela svoje javljanje iz Brazila.

Inače, kako doznajemo od hrvatskih iseljenika u Argentini, u centru Sao Paula organizirat će korner za hrvatske navijače, u baru Vizinho da Vila, Rua Mourato Coelho 1.057. Nadajmo se da će se s četvrtak na petak slaviti u centru Sao Paula s hrvatskim obilježjima.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider