Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ozbiljan test za Brazil

Australija šokirala Hrvatsku u Njemačkoj: Kovač želi pobjedu!

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Australije noćas će se u Salvadoru de Bahiji sastati po šesti put, a peti put će utakmica imati prijateljski karakter.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

PRATITE SVE VIJESTI UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA U BRAZILU

"Australija je vrlo kvalitetna momčad koja igra moderan nogomet. Po onome što sam vidio, izgleda da su poprimili stil igre Nizozemaca. Igraju brzo, agresivno, pritišću nakon izgubljene lopte. Bit će zanimljiva utakmica i ozbiljan test za nas", izjavio je Niko Kovač pred utakmicu.

Zadnji trening uoči utakmice: Hrvatska igra noćas u 1 ujutro

Hrvatski izbornik dodao je kako će protiv Australije svima dati šansu.
"Rezultat nije najvažniji, ali ja sam sportaš i uvijek želim pobijediti", dodao je hrvatski izbornik koji nije želio otkriti početni sastav za susret protiv Australije.

Australija prošla dalje na SP u Njemačkoj

Jedini natjecateljski dvoboj ove dvije reprezentacije odigrale su na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj prije osam godina, taj je susret završet rezultatom 2-2, ali remi je više odgovarao Australcima koji su se njime plasirali u osminu finala, dok je Hrvatska ispala s prvenstva.

Ukupno, u dosadašnjih pet dvoboja Hrvatska je ostvarila jednu pobjedu, dva susreta okončana su neodlučenim rezultatom, dok je Australija dva puta bila bolja.

Prve tri utakmice Hrvatska i Australija odigrale su u razmaku od samo tjedan dana u srpnju 1992. godine kada je naša reprezentacija, koja je u to vrijeme još bila u nastajanju, bila na turneji po Australiji u kojoj je brojna zajednica iseljenih Hrvatska.

Prvi susret odigran je 5. srpnja u Adelaideu, a Australija je bila uspješnija sa 1-0 golom Martha (62). Tri dana potom igralo se u Melbourneu, a domaćini su ponovno slavili, ovoga puta sa 3-1. Strijelci za Australiju bili su Tapai (10), Spink (14) i Van Blerk (81), dok je jedini gol za Hrvatsku postigao Josip Weber (31). U posljednjem dvoboju u Australiji, 12. srpnja u Sydneyu bilo je 0-0.

Hat-trick Šukera

Hrvatska je jedinu pobjedu protiv Australije ostvarila 6. lipnja 1998. u Zagrebu kada je u posljednjoj utakmici pred odlazak na SP u Francuskoj, na kojemu će osvojiti treće mjesto, bila uspješnija s visokih 7-0, a to je i danas najveća pobjeda naše reprezentacije u povijesti, koju je ponovila još samo u listopadu 2006. protiv Andore. Trostruki strijelac bio je Davor Šuker (14-11m, 37, 64-11m), dva je gola dodao kapetan Zvonimir Boban (47, 83), a po jednoga Robert Prosinečki (40) i Ardian Kozniku (73).

Posljednji put Hrvatska i Australija susrele su se 22. lipnja 2006. u Stuttgartu u susretu posljednjeg, 3. kola skupine F na SP u Njemačkoj. Situacija na ljestvici je bila takva da je Hrvatskoj za drugo mjesto iza Brazila i prolazak u osminu finala bila potrebna pobjeda, dok je Australiji za isti taj doseg bio dovoljan i bod. Hrvatska je dva puta vodila golovima Darija Srne (2) i Nike Kovača (56), ali Australija je oba puta uspijevala poravnati preko Craiga Moorea (38) i Harryja Kewella (79) i na kraju ona bila ta koja je izborila nastavak natjecanja. (Hina)

DOSADAŠNJI SUSRETI HRVATSKE I AUSTRALIJE:

5. srpnja 1992., Adelaide: Australija - Hrvatska 1-0 (Marth 62)

8. srpnja 1992., Melbourne: Australija - Hrvatska 3-1 (Tapai 10, Spink 14, Van Blerk 81 / Weber 31)

12. srpnja 1992., Sydney: Australija - Hrvatska 0-0

6. lipnja 1998., Zagreb: Hrvatska - Australija 7-0 (Šuker 14-11m, 37, 64-11m, Pfrosinečki 40, Boban 47, 83, Kozniku 73)

22. lipnja 2006., Stuttgart: Hrvatska - Australija 2-2 (Srna 2, N. Kovač 56 / Moore 38, Kewell 79)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider