Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predstavljanje skupine C

Nitko nije autsajder: Najizjednačenija skupina na SP-u

Predstavljanje skupina Svjetskog prvenstva nastavljamo s grupom C...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

U skupini C na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrat će Kolumbija, Grčka, Obala Bjelokosti i Japan. Na neki način, i ovo je 'skupina smrti'. Svakako najizjednačenija skupina SP-a u kojoj baš nitko nije autsajder, a svi se s pravom nadaju prolasku dalje.

Reprezentacija Kolumbije u ždrijebu je bila postavljena za nositelja skupine, što i ne čudi ako znamo da su po FIFA-inom rankingu trenutno osmi na svijetu, a u kolovozu prošle godine čak su bili i treći. Kolumbijci su sjajno odradili južnoameričke kvalifikacije, gdje su završili kao drugi, s dva boda manje od Argentine. U Buenos Airesu su odigrali 0:0, a vrijedi istaknuti i visoku domaću pobjedu protiv Urugvaja 4:0, te trijumf 3:1 u Čileu.

Kolumbijcima će ovo biti peti nastup na svjetskoj smotri, a zanimljivo da se vraćaju među elitu nakon priličnih 16 godina izbivanja. U Francuskoj 1998. ispali su u grupnoj fazi, a sada se od njih očekuju velike stvari . Za početak, da nadmaše najveći uspjeh - osminu finala iz Italije 1990. Mnogi ih vide kao potencijalni 'dark horse' turnira, premda stižu bez svog najboljeg pojedinca Radamela Falcaa. Izbornik je iskusni Argentinac Jose Pekerman, koji je svoju domovinu vodio na SP u Njemačkoj 2006., kada su u četvrtfinalu ispali na jedanaesterce od domaćina.

Pekerman raspolaže nizom super potentnih i zanimljivih nogometaša, pogotovo u napadačkom dijelu. Osim Falcaa nema niti Muriela iz Udinesea, no svejedno je ofenziva najjače oružje Kolumbije. Imaju potencijalnu zvijezdu ljetnog prijelaznog roka Jacksona Martineza, Sevillinog junaka Carlosa Baccu, novu kupovinu dortmundske Borussije Adriana Ramosa...

Potpuna suprotnost ofenzivnoj Kolumbiji bit će Grčka. Senzacionalni prvaci Europe iz 2004. po treći puta izborili su Svjetsko prvenstvo. Prije četiri godine u JAR-u su ispali u skupini, a u Brazilu se nadaju osmini finala. Kvalifikacijski ciklus završili su kao drugi u skupini s Bosnom i Hercegovinom, Slovačkom, Litvom, Latvijom i Lihtenštajnom. Na čak osam od deset utakmica Grci su sačuvali svoju mrežu netaknutom, no u Zenici su od BiH poraženi s 1:3, pa su naši susjedi završili kao prvi zbog boljeg međusobnog omjera (oboje 25 bodova). Grčka je morala u dodatne kvalifikacije gdje je s ukupno 4:2 (iznenađujuće puno golova) svladala Rumunjsku.

Momčad još od 2010. vodi 59-godišnji Portugalac Fernando Santos. U karijeri je trenirao portugalske (Porto, Sporting, Benfica) i grčke velikane (PAO, AEK, PAOK).

Santos u Brazil nije poveo iskusne braniče Papadopulosa i Spyropoulosa, ali niti ponajboljeg napadača iz 'svog' PAOK-a, Athanasiadisa. No glavni forte Grčke ionako je kolektiv, stoga kod njih praktički nema 'nezamjenjivih'. Teško je uopće odrediti prvu zvijezdu momčadi, tim više što je u jesenskom dijelu sezone nezaustavljivi Mitroglou jednostavno zaboravio zabijati prelaskom iz Olympiacosa u Fulham. Doduše, kumovale su padu forme i ozljede...

Kao i obično, puno simpatija imat će Obala Bjelokosti. Ovo im je treći nastup na SP, i to u nizu; na prethodna dva bili su svrstani u najteže grupe, pa su tamo i zapinjali. Sada s pravom očekuju nokaut fazu, iako neće biti lako... Međutim, motiv je golem, nekim ikonama ovo je posljednje veliko natjecanje, prije svih mislimo na Didiera Drogbu.

U kvalifikacijama su lako prošli skupinu s Marokom, Gambijom i Tanzanijom, a onda su se u doigravanju mučili sa Senegalom. Doma su dobili 3:1, no u uzvratu su gubili 0:1 i strepili. Sve do sudačke nadoknade, kada je Kalou pogodio za 1:1.
Izbornik je 'najneiskuniji'' na ovom SP-u. Samo 42 godine ima Sabri Lamouchi i ovo mu je prvi trenerski posao. Nekada vrijedni omaleni veznjak, kojeg najviše pamtimo iz Parme, s kojom je 2000. igrao i protiv Dinama. Ovog Francuza tunižanskih korijena dosta su kritizirali, pogotovo nakon što je s jakom generacijom Obale Bjelokosti lani ispao u četvrtfinalu Afričkog kupa.

Kao i Pekerman u Kolumbiji, tako i Lamouchi u Obali glavne adute ima u napadu. Drogba, Kalou, Gervinho, Bony, reklo bi se slatke brige. Čast svima njima, no zvijezda broj 1 je dakako Yaya Toure, kojeg bi Lamouchi trebao koristiti na ofenzivnom veznom.

Obala Bjelokosti djeluje zrelo i nikad 'ujednačenije' praktički po svim linijama. A vjerovali ili ne, u Brazilu su bez dobro poznatih Ebouea, Aroune Konea, Romarica, te Lacine Traore koji se dugo mučio s ozljedom i Doumbije koji u dresu Slonova nikada nije pružao ni približno dobre igre kao u CSKA Moskvi.

Japanci stižu na svoje peto SP. Ujedno i peto uzastopno. Najveći dometi su im iz 2002. kada su doma igrali osminu finala i s prošle svjetske smotre u JAR-u kada su također zapeli u prvoj rundi nokaut faze. Slično bi potpisali i sada, iako 'fanatici' kakvi jesu, sanjaju i možda nešto više... U kvalifikacijama su prvi dio grupne faze završili kao drugi iza Uzbekistana, a ispred Sjeverne Koreje, da bi potom suvereno osvojili skupinu s Australijom, Jordanom, Omanom i Irakom.

Šef je svima znani Talijan Alberto Zaccheroni, 1999. prvak s Milanom, a kasnije i trener Lazija, Intera i Juventusa. Od 2010. je Zac na klupi Japana, s kojim ima naslov Azijskog kupa, a bili su i prva reprezentacija koja je osigurala nastup u Brazilu. Ne računajući jasno domaćina.

U momčadi prevladavaju iskusna imena, nema mlađeg od 23 godine. Predvodnik je Shinji Kagawa, iza kojeg je doduše slaba sezona u Man Utd-u. Tu je i neizostavni Honda, no glavni strijelac je Okazaki iz Mainza, koji u 'repki' ima sjajnih 38 golova u 76 nastupa.

PROGNOZA: Kolumbija bi morala, ne otpisujte Japan, a pogotovo ne Grčku!

Ovo je toliko izjednačena skupina da je uistinu nezahvalno išta prognozirati. No obzirom na napadački potencijal vjerujemo da će Kolumbija proći dalje. Neka logika kaže da će uz njih do osmine finala i Obala Bjelokosti, međutim Japance se ne smije olako otpisati. A o Grcima da ne pričamo, uostalom i sami su to toliko puta potvrdili...

RASPORED:

14. lipnja, 18:00 Kolumbija - Grčka (Belo Horizonte)

15. lipnja, 03:00 Obala Bjelokosti - Japan (Recife)

19. lipnja, 18:00 Kolumbija - Obala Bjelokosti (Brasilia)

20. lipnja, 00:00 Japan - Grčka (Natal)

24. lipnja, 22:00 Japan - Kolumbija (Cuiaba)

24. lipnja, 22:00 Grčka - Obala Bjelokosti (Fortaleza)

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider