Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kreće novi ciklus

VIDEO Moraju li 'vatreni' na remont: Evo što Ćiro i Jurčić poručuju Kovaču!

Hrvatska nogometna reprezentacija završila je još jedno veliko natjecanje...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 

Pogledaj raspored i rezultate

Analize su više, manje odrađene, a vremena za pripremu novog ciklusa nema previše. Već početkom rujna u goste dolazi Malta i kreću kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Sudeći prema izvedbama nekih igrača u Brazilu, ali i afinitetima izbornika Kovača, u redovima Vatrenih nastupit će određene promjene.

Kovač bez imalo samokritike: Štimca bi zbog Meksika 'oglodali do kostiju'!

Još koji dan i Brazil će biti zaboravljen. Novi Platinijev format prema kojem će na Euro čak 24 reprezentacije, Hrvatsku će gotovo sigurno odvesti u Francusku jer prve dvije iz skupine prolaze izravno, a treći odlazi u doigravanje. Hrvatska je u skupini s Italijom, Maltom, Bugarskom i Azerbajdžanom.

Ćiro: Biološki zakon je nemilosrdan

Tko će za tri mjeseca biti u postavi Vatrenih? Nastupi na Svjetskom prvenstvu ukazali su na nužnost nekih kadrovskih promjena.
"Biološki zakon je nemilosrdan. Stanoviti igrači su puno dali za reprezentaciju, ali njihovo vrijeme je neminovno prošlo. I tu nema nikakve brige jer naše podneblje svakodnevno izbacuje talentirane mladiće", kaže Miroslav Ćiro Blažević.

To se prije svega odnosi na Stipu Pletikosu i Ivicu Olića. Pletikosa ima 35 godina, a Ivica Olić će ih navršiti za koji mjesec. Iako mlađi od njih, sa 32 godine, kapetan reprezentacije, Darijo Srna sigurno će odraditi ciklus za Europsko prvenstvo, no pitanje je koliko će još moći igrati na toliko požrtvovnoj reprezentativnoj razini. U istim je godinama i Pranjić čije izvedbe poprilično osciliraju. Vukojević i Eduardo igrači su koji ne trebaju razmišljati o godinama, no Brazilsko prvenstvo pokazalo je da izbornik na njih ozbiljno ne računa.

Jurčić: Mladi igrači nisu spremni

Promjene se sigurno neće događati preko noći.
Krunoslav Jurčić, bivši pomoćnik izbornika reprezentacije, ističe:
"Druga stvar zbog koje bi bio oprezan je da se pojavljuju mladi igrači koji bi u jednoj skoroj budućnosti mogli zamijeniti te starije igrače, međutim vidjeli smo da ti mladi igrači nisu spremni da preuzmu osnovni ili glavni teret kvalifikacija i bitnih utakmica reprezentacije."

 

Vratar Danijel Subašić sigurno je prvo ime na popisu onih koji dolaze. Rebić i Vrsaljko već su dobili priliku kod Nike Kovača i dobro su je iskoristili. U istoj je skupini i Maleš koji uživa veliko izbornikovo povjerenje, no ozljeda ga je udaljila iz Brazila. Pašalić, Močinić i Brozović su igrači koji će i dalje biti pod povećalom stručnog stožera.

"Mladi nose evoluciju. A u nogometu je evolucija toliko nemilosrdna da onaj koji ju ne prati počinje biti konzervativan. I zato upozoravam Niku da je znanje najvjerodostojniji autoritet i zato dijete moje uči, uči na greškama koje si napravio", kaže Ćiro.
A neke se greške dugo otplaćuju. Nogometni trendovi, koji su na ovom prvenstvu postali očiti, u našim se nogometnim školama ne prate. Tehniku imamo, ali moć i brzinu ne.

"Klubovi iz Južne i srednje Amerike su otišli u jednu nogometnu moć, brzinu, pokretljivost. Mi profiliramo uglavnom igrače visokih tehničkih performansi. Zaboravili smo ovaj kondicijski dio ili smo ga stavili u drugi plan. Nažalost te neke karakteristike se stječu u određenoj životnoj dobi. Mi to preskačemo, a kasnije se to teško nadoknađuje pogotovo kad igrači već dođu u seniorsku momčad", kaže Jurčić.

Ako Hrvatski nogometni savez želi raditi ozbiljan i dugotrajan posao, jasno je da se budućnost reprezentacije mora početi graditi od rada u domaćim nogometnim školama. Ili i dalje možemo biti zadovoljni plasmanima na velika natjecanja, osiguranim financijama za rad Saveza i uživati u nogometnim majstorijama naših igrača u ligama petice.

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider