Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Treba izvući pouke

VIDEO Mislim da smo imali pravo nadati se i očekivati više, a to je prolaz skupine

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je odlučujuću utakmicu protiv Meksika 3:1 te završila nastup na Svjetskom prvenstvu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Vatreni su, što je i razumljivo, tužni i razočarani jer kao i svi navijači i oni su htjeli pobijediti Meksiko i prekinuti sad taj već jedan niz ispadanja sa Svjetskog prvenstva u prvoj fazi u skupini. Zadnji put smo to prošli one legendarne 1998., ali onda je stalo. Da je bilo sreće, možda bi se sad rastrčavali na treningu. Ali, kao što sam rekao, tuga i razočaranje da, ali ne i gorčina jer naši su igrači svjesni da u toj odlučujućoj utakmici nisu bili pravi, da je Meksiko bio kompaktnija, bolja, viša i jača momčad i da jednostavno moramo priznati da bolja momčad ide dalje'', rekao je reporter Nove TV Željko Vela koji se po zadnji put javio iz Brazila.

VIDEO Kovač: Moja je savjest čista, igrali smo moderni nogomet!

VIDEO: Pogledajte okršaje Hrvata s Meksikancima i redarima!

''Hrvatska reprezentacija u Zagreb će stići u srijedu oko 11.30 ujutro po našem vremenu. Završila je i posljednja konferencija Nike Kovača ovdje u Praiji i nakon prospavane noći, Niko se većinom drži onoga što je rekao i nakon utakmice: on je zadovoljan, ne smatra da je ovo veliki neuspjeh, smatra da je nakon preuzimanja reprezentacije unaprijedio neke stvari i da će za ovu reprezentaciju biti još utakmica. Naravno, razočaran je kao i svi mi, ali ne zamjera ništa igračima'', objasnio je Vela izlaganje izbornika Kovača.

''Mislim da je temeljni stav da je jedini pravi neuspjeh reprezentacije kad se ne uspije kvalificirati na veliko natjecanje. Ovaj minimalni cilj ove reprezentacije je ostvaren, ali to već znamo šest mjeseci i taj smo uspjeh već davno proslavili. Na novom nivou imali smo cilj da prođemo skupinu i to nismo uspjeli i sasvim sigurno ovo nije uspjeh'', izjavio je Vela te nadodao:

''Imamo dvije teze, jedne koji kažu da je ovo realno i izvući će argumente da je Brazil domaćin, a Meksiko puno veća zemlja od Hrvatske s puno većom bazom. Ja sam, pak, puno bliži stavu da je ovo određeni neuspjeh jer s obzirom na to kakve igrače imamo, u kakvim klubovima igraju i kakva im je bila prošla sezona, mislim da smo imali pravo nadati se i očekivati više. A to više je da se prođe skupina. Ovako smo pobijedili Kamerun kojeg su svi dobili i izgubili dvije utakmice s 3-1, što nije nikakva katastrofa ili blamaža, ali da smo uspjeli – nismo. Mislim da je ovo bliže neuspjehu i iz ovog treba izvući neke pouke. Makar, od tih pouka već smo ih izvukli stotinu puta, a pitanje je jesmo li nešto naučili.''

Za kraj javljanja iz Brazila i nekoliko riječi o samoj organizaciji prvenstva i nezadovoljstvu Brazilaca...

''S nogometne strane igra se zanimljivo i uzbudljivo prvenstvo, ima i iznenađenja. I to je sasvim sigurno uzbudljivo pratiti. Što se tiče ovog oragnizacijsko-društvenog dijela, to je bolje nego što je izgledalo prema onim mračnim najavama. I bit će tako dokle god Brazilu pobjeđuje. Međutim, za društvo i vladu ovdje je dosta opasna činjenica da osim ovih Brazilaca koji prosvjeduju, postoji jedna vojska tihih Brazilaca koji su vrlo kritični prema rastrošnoj vladi koja je, kako kažu neki, bezumno trošila novac na ovo Svjetsko prvenstvo. Organizirano je u 12 gradova i jednako je toliko stadiona izgrađeno iznova ili obnovljeno'', objasnio je Željko Vela.

''Svi smatraju da je to bacanje novaca, da se moglo igrati u osam ili devet gradova te se izvlače primjeri da Manaus nema jaki nogometni klub, da Natal nema prvoligaša, da Brasilia i Cuiaba nemaju dobar nogometni klub. Dakle, najmanje četiri grada imaju stadione s kojima ne znaju što će nakon SP-a i zovu ih 'Bijeli slonovi' – simbol nečega što izgleda lijepo, a zapravo predstavlja užasan trošak i neugodu. I to će biti taj tužni trenutak kad se zbog Svjetskog prvenstva počnu rezati druge stvari s kojima će se suočiti Brazilci'', zaključio je Vela svoje zadnje javljanje iz Brazila.

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider