Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Zašto ne bi bili u finalu'

Kostarikanci vjeruju u čudo, ali Nizozemska je apsolutni favorit

Nogometaši Nizozemske apsolutni su favoriti u četvrtfinalnom dvoboju SP-a protiv Kostarike, iako rezultati Kostarikanaca zovu na oprez...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nizozemska je na ovom SP-u pokazala efikasnost (5-1 protiv Španjolske), karakter (tri puta su bili u zaostatku da bi na kraju pobijedili, protiv Španjolske, Australije i Meksika), te mogućnost transformacije sustava. Španjolsku su "razbili" sa sustavom 5-3-2, a mogu igrati i u svom tradicionalnom sustavu 4-3-3.

Glavni oslonci današnjeg "Oranja" su fenomenalni izbornik 62-godišnji Louis van Gaal, kojeg su nizozemski mediji prozvali "Louis Genigaal" (genijalac), te Arjen Robben koji igra u životnoj formi.

Van Gaal je dosad bio nepogrešiv kad su u pitanju zamjene, uvijek su igru ulazili pravi igrači u pravo vrijeme. Protiv Australije pobjednički gol zabio je Memphis Depay, protiv Čilea također su strijelci bili igrači s klupe Leroy Fer i Depay, a u osmini finala protiv Meksika strijelac za 2-1 iz penala u sudačkoj nadoknadi bio je Klaas-Jan Huntelaar, koji je u igru ušao u 76. minuti.

"Imamo fantastičnog trenera koji točno zna kojeg igrača treba uvesti u igru i kada", izjavio je Robben.

Kostarika je definitivno najugodnije iznenađenje Svjetskog prvenstva. U skupini sa tri bivša svjetska prvaka osvojili su prvo mjesto, pobijedivši Urugvaj 3-1, zatim Italiju 1-0, te remizirali sa Engleskom 0-0. U osmini finala nakon izvođenja penala izbacili su Grčku, iako su čak 66 minuta imali igrača manje.

Najbolji pojedinac je fenomenalni vratar Keylor Navas, a vrijedi još izdvojiti veznjake Christiana Bolanosa i Bryana Ruiza, te napadača Joela Campbella.

Pogledaj raspored i rezultate

 

I što je najbolje, momčad je puna samopouzdanja, a to potvrđuje izjava veznjaka Christiana Bolanosa:

"Ako smo mogli proći Urugvaj, Italiju, Englesku i Grčku, ne vidim zašto ne bismo mogli i Nizozemsku. Oni koji su osvajali naslove također su počeli od nule. Mi nemamo namjeru ići kući. Zašto Kostarika ne bi mogla biti u finalu".

Nizozemska neće moći računati na ozlijeđenog Nigela de Jonga, važnog igrača u veznom redu koji zadužen prvenstveno za "razgradnju", dok će Kostarikanci igrati bez standardnog stopera Oscara Duartea, koji je dobio crveni karton u osmini finala.

Također, bit će ovo prvi međusobni dvoboj Nizozemske i Kostarike. Utakmica će se igrati u subotu, 5. srpnja, u 22.00 sata po hrvatskom vremenu, u Salvadoru na stadionu Fonte Nova, a sudac je Ravshan Irmatov (Uzbekistan).

Vjerojatni sastavi:

NIZOZEMSKA: Cillessen - Janmaat, De Vrij, Vlaar, Martins, Kuyt - Blind, De Guzman, Sneijder - Van Persie, Robben.

KOSTARIKA: Navas - Gamboa, Umana, Giancarlo Gonzalez, Acosta, Junior Diaz - Bolanos, Tejeda, Borges - Bryan Ruiz - Joel Campbell.

(Hina)

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider