Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Luda životna priča

Optuživali ga da je 'narkoman', a nakon Ibre postao je noćna mora i za Neymara

Sinoćnja utakmica Brazila i Meksika (0:0) donijela nam je novu sjajnu i inspirativnu priču...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nažalost po Hrvatsku, briljantnim obranama u jednog od junaka dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva prometnuo se meksički vratar Guillermo Ochoa. Taj 28-godišnjak u potpunosti je izludio Neymara, njegove suigrače i 200 milijuna Brazilaca, pa ne čudi da je ni pet minuta po završetku susreta na Wikipediji dobio nadimak 'Golmanski Bog'.

"Ovo je sigurno moja partija života! Dobro da bolje ne može biti. Sačuvao sam mrežu protiv Brazila i to na Svjetskom prvenstvu. Najteže mi je bilo obraniti onaj šut Neymara, jer je lopta išla direktno uz vratnicu", kazao je Ochoa, danas svjetska priča broj 1, a sinoć autor šest obrana što je rekord svjetske smotre u Brazilu.

Nevjerojatna je životna priča Ochoe, a krenimo od kraja, tj. onih najrecentnijih događanja. Vjerovali ili ne, Ochoa uopće nije trebao braniti za Meksiko na Svjetskom prvenstvu! Iza njega je slaba klupska sezona za Ajaccio. Klub sa Korzike imao je katastrofalnu kampanju koju su završili kao zadnja momčad francuske 1. lige. Obrana im je bila uvjerljivo najpropusnija - primili su čak 72 pogotka.

Dovoljno da u Meksiku prorade sumnje u vezi Ochoe, a da očigledno slabo informirani pojedinci na hrvatskoj novinarskoj sceni, kojima je statistika majka svih majki, izađu sa senzacionalnim naslovima kako će 'Meksikancima braniti čovjek koji je primio nevjerojatna 72 gola'. Nije to sve, proglašen je Ochoa u ovdašnjim novinskim stupcima i 'uvjerljivo najgorim vratarom francuskog prvenstva'... A to je tek apsolutni nonsens.

Da je statistika kao bikini, dokaz je Memo Ochoa: Evo kako je uništio 282 milijuna eura plaćene zvijezdice!

Pitajte uostalom zvijezde PSG-a... U kolovozu prošle godine Ajaccio je gostovao na Parku Prinčeva, a Ibra i društvo uputili su prema gostujućem golu nesvakidašnjih 39 udaraca! Ochoa ih je poskidao 14, i to ne bilo kakvih. Redom je bilježio vanserijske obrane protiv suparnika čijih je 14 igrača koji su nastupili plaćeno sveukupno 282 milijuna eura. Probiti ga je uspio tek 65 milijuna 'vrijedni' Edinson Cavani u 86. minuti kada je svojim prvijencem za PSG pogodio za konačnih 1:1. Da ta partija Ochoe nije bila slučajna potvrđuje i činjenica da je godinu dana ranije, na istom stadionu, kontra PSG-ove moćne škvadre donio malenom Ajacciou veliki bod, čuvajući svoju mrežu netaknutu svih 90 minuta.
 

Spomenute dvije čudesne predstave meksičkog golmana u duelima s pariškim lovatorima bile su njegova svojevrsna osveta istima. Naime, u ljeto 2011. Ochoa je iz Meksika već krenuo put francuske prijestolnice, ne bi li potpisao za PSG. Međutim, baš u to vrijeme iz FIFA-e su stigle vijesti da je Ochoa zajedno s još četvoricom suigrača iz reprezentacije pao na doping testu. Svi su bili pozitivni na zabranjenu supstancu klenbuterol, koja se koristi kao 'fat burner'.

Popularni Memo branio se kako je tu supstancu u organizam unio kroz ishranu zbog kontaminirane hrane, no u Parizu nikoga nije bilo briga. Praktički je proglašen narkomanom, a PSG je u zadnji čas odustao od transfera da im Ochoa slučajno ne donese negativni imidž i da ne postane iznimka pored najvećih nogometnih 'superstarova' koje klub želi okupiti, a uz koje će se lijepiti samo pozitivne priče.

Proglasili ga 'narkomanom', pa je umjesto Parka Prinčeva ili Old Trafforda završio na stadiončiću za 12 tisuća duša

Dignuli su ruke od Ochoe tada i Manchester United, te Arsenal koji su ga također pratili, a po vlastitom priznanju jedini klub koji mu je vjerovao i koji se javio sa željom za suradnju bio je Ajaccio. Ochoa je tako zamijenio treći najveći grad svijeta Mexico City četvrtim po veličini otokom u Sredozemlju - Korzikom - čije glavno središte Ajaccio broji nešto više od pedesetak tisuća stanovnika.

Istoimeni lokalni klub, bez ijednog relevantnog trofeja i realno ne odveć bitan u francuskom nogometnom poretku (tek 13 prvoligaških sezona) postaje njegova prva i zasad jedina (dakako, ne zadugo) europska stanica, nakon što je prethodno, od 2004. godine, stajao među vratnicama najpopularnijeg meksičkog kluba Americe.

U tri godine Ochoa je za Ajaccio upisao 112 nastupa u francuskom elitnom rangu. Propustio je tek dvije utakmice, dvadeset i jednu je završio bez primljenog pogotka, od čega 19 u uvodne dvije sezone. Ona lanjska bila je uistinu katastrofalna, od samih početaka osuđena na propast. Premda je Ajaccio isprva s trenerske klupe vodila nekada napadačka veličina Fabrizio Ravanelli, igrački kadar bio je suviše tanak. Prethodno su se spašavali tik u zadnji čas, završavajući 16., odnosno 17., no u prošloj sezoni za njih je bilo rezervirano isključivo začelje ljestvice.

'The hottest free agent' nema šest prstiju na desnoj ruci, no malo je nedostajalo da SP gleda s klupe za rezerve

Ispadanje u drugoligaši rang dovelo je do rastanka Ochoe s Korzikancima. Klauzula o još jednoj dodatnoj, četvrtoj godini zajedničke suradnje, nije aktivirana i Meksikanac je na Svjetsko prvenstvo došao kao slobodan igrač.

"Nakon tri godine vjerne službe za Ajaccio, Memo Ochoa je napustio klub kako bi otkrio nove horizonte. On je u tri sezone u Ligue 1 upisao više od 400 obrana i sa 112 nastupa bio je naš najkonzistentniji igrač", priopćio je službeni Ajaccio.

Zbog ona '72 primljena gola' s početka teksta očekivalo se da će čupavi golman i na svom trećem Mundijalu biti rezerva. U Njemačkoj 2006. grijao je klupu Oswaldu Sanchezu, u JAR-u 2010. Oscaru Perezu. U Brazilu je trebao biti rezerva Jesusu Coroni, no vratar Cruz Azula ozlijedio se u provjeri s Izraelcima.

Izbornik Miguel Herrera bio je očajan, ali Ochoa ga je demantirao i protiv Kameruna i pogotovo protiv Brazila. Onu 'kad jednom smrkne, drugom svane' u ovom slučaju komotno možemo parafrazirati... Jer nije svanulo samo Ochoi, nego i Herreri, te više od 120 milijuna Meksikanaca koji imaju svog novog junaka. Svijet se pak divi i pita: ima li Ochoa uistinu šest prstiju na desnoj ruci? Ta priča pojavila se kada je bio na pragu Fulhama, a Twitterom se tada čak proširilo da je transfer propao upravo iz tog razloga. Nije istina, premda Ochoa brani kao da na svakoj ruci ima - sedam prstiju!

Sve u svemu, nadamo se da će doživljaji Meksikanaca ostati živi, a mreža Ochoe zaključana još koji dan, do 23. lipnja, a da ćemo tada mi slaviti svoje heroje i njihove lopte iza leđa meksičkog idola. Taman da mu Mandžo i ostatak družine u Recifeu strpaju i tri komada, za Mema Ochou nema zime. Naći će već novog poslodavca, za taj čas.

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider