Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stadioni u Brazilu

FOTO Pogledajte 12 stadiona na kojima će se igrati SP u Brazilu!

Svjetsko prvenstvo započinje 12. lipnja i trajat će sve do 13. srpnja 2014. Održavat će se na čak 12 stadiona u 12 različitih gradova, što je najviše do sada na svjetskim prvenstvima.

Utakmice u Brazilu zasigurno će mnoge od nas prikovati uz TV zaslone, a već sada možemo pretpostaviti da će prvenstvo u zemlji nogometa imati posebnu draž

U svakoj skupini svaka utakmica igrat će se na drugom stadionu, kao što je to bio slučaj i 2010. u Južnoafričkoj Republici. Dakle, svaka reprezentacija će svoje utakmice igrati u tri brazilska grada (možda i više, ovisno o tome prođe li skupinu).

Također, to znači da će se na svakom stadionu u prvoj fazi odigrati po četiri utakmice i to iz četiri različite skupine. Konačni ždrijeb, nakon kojeg će se znati i gdje će igrati naša reprezentacija, održat će se 6. prosinca 2013.

12 stadiona za SP 2014:

Belo Horizonte

Naziv stadiona: Mineirão

Kapacitet: 62. 180 

Na stadionu se igraju utakmice: skupine C, D, F, H, osmina finala, polufinale

U Belo Horizonteu nalazi se jedan od omiljenih brazilskih stadiona, Mineirão, dom slavnih klubova - Atletica Mineira i Cruzeira. Za brazilske prilike relativno mali grad (2. 5 milijuna stanovnika) vjerojatno je najzaluđeniji grad u zemlji kad je nogomet u pitanju. Ovo neće biti prvi put da Belo Horizonte dočekuje najbolje reprezentacije na svijetu, jer je ovaj grad bio jedan od šest gradova domaćina Svjetskog prvenstva koji se održavao u Brazilu 1950. godine.

Brasilia

Naziv stadiona: Nacionalni stadion 

Kapacitet: 72. 800

Na stadionu se igraju utakmice: skupina A, C, E, G, osmina finala, četvrtfinale, utakmica za treće mjesto

Estadio Nacional de Brasilia zove se novi stadion nakon što je srušen onaj pod nazivom Mane Garrincha. Novi stadion u glavnom brazilskom gradu primat će 72 tisuće gledatelja, a koštao je čak 400 milijuna dolara. U Braziliji će se, među ostalim odigrati utakmica za treće mjesto.

Cuiaba

Naziv stadiona: Pantanal Arena

Kapacitet: 43. 600

Na stadionu se igraju utakmice: skupina B, C, F, H

Brazilski grad Cuiabá, koji se nalazi u samom središtu južnoameričkog kontinenta, ugostit će četiri utakmice grupne faze natjecanja na novoizgrađenom stadionu Arena Pantanal. Stadion je izgrađen kao nasljednik popularnog stadiona Verdao, a ime je dobio po velikoj zelenoj ekozoni Pantanal, koja se proteže kroz tri države i sadrži preko 4.700 različitih vrsta biljaka i životinja.

Curitiba

Naziv stadiona: Baixada Arena

Kapacitet: 42. 000

Na stadionu se igraju utakmice: skupine B, , E, F, H

Stadion je izgrađen još davne 1914. Nalazi se na samom jugu Brazila  u gradu Curitiba, koji je najveći grad u tom dijelu zemlje. Curitiba je dom dvaju tradicionalnih nogometnih klubova: Coritiba Foot Ball Club i Clube Atlético Paranaense, a čiji derbiji, još od 1924. spadaju među najveće u brazilskom nogometu.

Fortaleza

Naziv stadiona: Castelão Arena

Kapacitet: 64. 000

Na stadionu se igraju utakmice: skupine A, C, D, G, osmina finala, četvrtfinale

Još jedan 'stari' stadion, izgrađen 1973., temeljito je obnovljen. Grad ima preko 2,4 milijuna stanovnika. Sjeverno od grada nalazi se Atlantski ocean. Grad je poznat po lijepim plažama i turizmu. 

Manaus

Naziv stadiona: Amazonia Arena

Kapacitet: 44. 000

Na stadionu se igraju utakmice: skupine A, D, E, G

Grad Manaus, srce Amazonije, vjerojatno je najegzotičnija lokacija na kojoj se ikada igralo Svjetsko prvenstvo u nogometu. Smješten usred džungle Amazona, glavni grad države Amazonije ima puno toga za ponuditi posjetiteljima. Zbog svoje lokacije u "plućima svijeta", u Manausu je najrašireniji "eko turizam". Na ovom stadionu 18. lipnja Hrvatska igra protiv Kameruna točno u ponoć po hrvatskom vremenu. 

Natal

Naziv stadiona: Dunas Arena 

Kapacitet: 42. 000

Na stadionu se igraju utakmice: skupine A, C, D, G

Arena Dunas ljepotica je koja se nalazi u Natalu, a izgrađena je posebno za Svjetsko prvenstvo. Radovi su počeli krajem 2011., a završili su nakon tri godine, u prosincu prošle godine. Prvu će utakmicu na Dunas Areni nakon otvaranja odigrati naši protivnici iz skupine Meksiko i Kamerun.  

Porto Alegre

Naziv stadiona: Beira-Rio

Kapacitet: 50. 000

Na stadionu se igraju utakmice: skupine B, E, F, H, osmina finala

Glavni grad pokrajine Rio Grande do Sul uvelike se razlikuje od ostalih gradova u Brazilu. Od subtropske klime, pa do kulturoloških različitosti. Uostalom, stanovnike Porto Alegrea nazivaju "Gauchos" jer je velik utjecaj argentinske i urugvajske kulture. Beira-Rio je dom jednog od najpoznatijih klubova u državi nogometa - Internacionala.  

Recife

Naziv stadiona: Pernambuco

Kapacitet: 46. 000

Na stadionu se igraju utakmice: skupine A, C, D, G, osmina finala

Recife je glavni grad države Pernambuco i peti po veličini u Brazilu. Zovu ga i "Brazilska Venecija" zbog brojnih mostova i kanala. Stadion u ovom gradu je izgrađen za potrebe Svjetskog prvenstva.  Na njemu će Hrvatska igrati protiv Meksika u 22:00 sata po hrvatskom vremenu. 

Rio de Janeiro

Naziv stadiona: Maracana

Kapacitet: 78. 800

Na stadinu se igraju utakmice: skupine B, E, F, H, osmina finala, četvrtfinale, finale

Možda i najpoznatiji svjetski stadion, slavna Maracana, bit će središte ovog prvenstva. Nadaleko je karneval, a za naš nogometaše: Botafogo, Fluminense, Vasco i Flamengo. Na Maracani će se odigrati čak 7 utakmica, među kojima i ona najvažnija - finale Svjetskog prvenstva. 

Salvador

Naziv stadiona: Fonte Nova Arena

Kapacitet: 55. 000

Na stadionu se igraju utakmice: skupine B, E, F, G, osmina finala, četvrtfinale

Još jedan od novih stadiona izgrađenih na mjestu srušenog igrališta. Salvador je bio prvi grad kojeg su prilikom kolonizacije naselili Portugalci.  Salvador također od svih brazilskih gradova ima najbolju prosječnu posjet svojih nogometnih stadiona. Najjači lokalni klubovi su Bahia i Vitoria, a ovaj prvi ima jednu titulu prvaka Brazila. 

Sao Paulo 

Naziv stadiona: Corinthians Arena

Kapacitet: 68. 000

Na stadionu se igraju utakmice: skupine skupina A (otvaranje), B, D, H, osmina finala, polufinale

Zanimljivo da će se prva utakmica prvenstva odigrati upravo na ovom velebnom, novom stadionu. Sao Paulo je financijski i poslovni epicentar Brazila te sa 11 milijuna stanovnika najveći grad. Nogometni klub Corinthians, jedan od najuspješnijih u Brazilu,  je vlasnik stadiona koji ima kapacitet  68. 000 gledatelja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider