Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Svi govore o naslovu'

Europski klasik: Mogu li dva velikana ponoviti legendarnu 1982.?

Nakon dva dana odmora slijede nova uzbuđenja na Svjetskom prvenstvu u Brazilu - na rasporedu su četvrtfinalni ogledi, a u prvom susretu snage će odmjeriti dva europska velikana Njemačka i Francuska...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bit će to europski klasik, sudar dviju reprezentacija koje su ukupno osvojile četiri svjetska i pet europskih titula.

"Tricolori" i "Elf" do sada su odigrali 25 međusobnih susreta, no jedan je zauvijek ostao upamćen u memoriju ljubitelja nogometa. Bio je to polufinalni ogled na SP-u 1982. godine u Španjolskoj. Nakon 120 minuta velike borbe utakmica je završila 3-3, a Njemačka je boljim izvođenjem jedanaesteraca slavila 5-4. Francuzi su u produžetku imali 3-1, no Nijemci su uspjeli izjednačiti. Bio je to dvoboj koji je ostao upamćen i po brutalnom startu njemačkog vratara Harolda Schumachera na Patricka Battistona, koji je bez svijesti prevezen u bolnicu.

"Ostavimo povijest iza nas. Davno je to bilo. Njemačka je favorit jer je konstantno u svjetskom vrhu. Na posljednja dva velika natjecanja je bila u polufinalu," kazao je francuski strateg Didier Deschamps.

Njemačkoj će ogled na Maracani biti deveto uzastopno četvrtfinale na svjetskim prvenstvima, međutim, na putu do Ria odabranici Joachim Löwa nisu impresionirali. Ponajviše zbog taktike 's lažnom devetkom' i odlukom da Philip Lahm igra u sredini, a ne na svojoj prirodnoj poziciji na boku. Löw put do pobjede traži kroz posjed lopte poput njegovog uzora Pepea Guradiole, dok njemačka javnost traži povratak korijenima - igri s napadačima.

Pogledaj raspored i rezultate

 

"Još nismo donijeli odluku o taktici, no možda Lahma vratimo na bok," otkrio je Andreas Köpke, pomoćni trener njemačke vrste.

Francuska je jedno od najugodnijih iznenađenja ovog prvenstva, posebice jer su u Brazil stigli bez prve zvijezde Francka Riberyja. Premda je teško za 'tricolore' napisati da su iznenađenje. Ipak, od 'razbijene i posvađane vojske' s posljednjeg SP-a u Južnoj Africi, Didier Deschamps je složio pravu momčad. Savršeno je posložio 'igrački mozaik' i ukoliko Francuzi zadrže mir u svojim redovima mogli bi daleko dogurati.

"Svi govore o naslovu prvaka, no mi smo još daleko od toga. Mi smo tek na putu da postanemo sjajna momčad, no realno to još uvijek nismo. Utakmica protiv Njemačke će pokazati gdje smo," iskreno je kazao Deschamps.

U 25 dosadašnjih ogleda Francuska je dobila 11, a Njemačka devet susreta. Međutim, na svjetskim prvenstvima je 'elf' uspješniji - dva puta su izbacili Francuze u polufinalima. U posljednjih sedam međusobnih susreta Francuska je izgubila samo jednom.

FRANCUSKA - NJEMAČKA

RIO DE JANEIRO. Stadion Maracana. Kapacitet: 74,738 gledatelja; Sudac: Nestor Pitana (Arg)

VJEROJATNI SASTAVI:

Francuska: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Cabaye, Valbuena, Matuidi, Pogba - Benzema, Giroud

Njemačka: Neuer - Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes - Schweinsteiger, Lahm, Kroos, Özil, Götze - Müller

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider