Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza Željka Vele

VIDEO Brazil sputava pritisak, a Löw i njegov ego ratuju protiv ostatka svijeta

Četiri europska i četiri južnoamerička kandidata ostali su u utrci za naslov svjetskog prvaka. U petak i subotu igraju se četiri utakmice koje će iznjedriti "veličanstveni kvartet" polufinalista.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Povijest nas uči da je u svih sedam dosadašnjih prvenstava održanih u Južnoj ili Sjevernoj Americi, naslov prvaka uvijek pripao Južnoamerikancima. Latinska Amerika i sada ima vrlo jake adute, a tradiciju će u korist Europe pokušati preokrenuti Francuska, Njemačka, Belgija i Nizozemska. Od ove četiri reprezentacije jedna će igrati u finalu. Kontinentalni obračuni dat će polufinaliste, a utakmice su baš nekako u potpunoj ravnoteži. Europski klasik i Neymarov Brazil protiv Jamesove Kolumbije.

Brazil sputava pritisak

Brazil pobjeđuje, ali ne blista. Vidi se da ih sputava pritisak, a uz to, Scolarijeva bi momčad više voljela da netko njih napadne pa da sijevaju kontre, nego da oni vode igru. „Selecao“ se pred svojom publikom mora postaviti kao gazda na terenu. Sve ostalo tribinama nije prihvatljivo. Kolumbija, na krilima najboljeg igrača dosadašnjeg dijela turnira, Jamesa Rodrigueza, nezgodan je zalogaj. Utakmica koja može krenuti u stotinu smjerova.

„Jako smo predani našem cilju i željni pobjeda. Ali, nogomet nije samo zabava, pobjede s 4 ili 5:0. Nogomet je jako izjednačen i teško je doći do pobjede“, kaže Neymar, najveća brazilska zvijezda.

Löw i njegov ego ratuju protiv ostatka svijeta

Nijemci skupljaju pobjede, ali i kritike. Löw i njegov ego ratuju protiv ostatka svijeta oko Lahmove pozicije na terenu. Izbornik je uporan. Baš zato treba mu pobjeda protiv Francuske koja je prije četiri godine bila horda međusobno posvađanih pojedinaca, a koju je Didier Deschamps složio u kompaktnu ekipu. Francuzi se drže skromno, a Nijemci moraju poboljšati igru žele li otići do kraja.
„Nismo sto posto zadovoljni našom igrom, ali smo zasluženo došli do svih naših pobjeda. Nismo perfekti, neke stvari još ne štimaju najbolje, ali mislim da to možemo popraviti i ostvariti nešto veliko“, ističe Maneul Neuer, sjajni vratar „elfa“.

Argentina izrazito ovisi o Messiju

Jedno od najdojmljivijih finala bilo je ono iz 78-me: Argentina - Nizozemska. Ovdje bi se mogli susresti u polufinalu, ako Nizozemska stavi točku na kostarikansku bajku, a Argentina svlada leteću Wilmotsovu Belgiju. Jedan par ima čvrstog favorita, drugi potpuno neizvjestan.

Belgija i Argentina su sa stopostotnim uspjehom apsolvirali posao u skupinama, a onda prošli prvi nokaut krug u drami produžetaka. I jedni i drugi živjeli su opasno, zamalo su ih protivnici odveli do jedanaesteraca. Argentina izrazito ovisi o Messiju, čak i previše. Belgija ima širi izbor igrača koji odlučuju utakmice, ako uspije limitirati Messija, Wilmots je na konju.

Kostarika jedini autsajder

Uvriježeno je mišljenje da od svih osam preostalih reprezentacija samo Kostarika ne može biti svjetski prvak. Za ovu zemlju koja je površinom i brojem stanovnika gotovo preslikana Hrvatska, predivna mundijalska priča trebala bi završiti u subotu navečer. Ali, tko se reprezentaciji koja je izbacila Englesku, Italiju i Grčku usudi reći da je nešto nemoguće? 

Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider