Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ma koji Alexis i Vidal

VIDEO - Sova i Ludi Mađioničar: Aduti Čilea za kolektivnu depresiju u Brazilu!

Brazil i Čile danas će u Belo Horizonteu od 18 sati otvoriti nokaut fazu Svjetskog prvenstva...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bez ikakve dileme, domaćin je veliki favorit. U Brazilu vlada sveopće mišljenje kako njihovoj reprezentaciji, ma koliko god neuvjerljiva u skupini bila, ipak nitko ne može stati na kraj. A kamoli ne Čileanci, protivnici s kontinenta, koji su istina izbacili svjetske prvake Španjolce, ali i izgubili od Nizozemske kada je trebalo 'izbjeći Brazil'.

Pogledaj raspored i rezultate

Uostalom, Čile je samo dva puta u povijesti prolazio prvi krug natjecanja i oba puta ekspresno ispadao u osmini finala od Brazilaca. U Francuskoj 1998. bilo je 1:4, u Južnoj Africi prije četiri godine 0:3.

Međutim, Čileanci više nego ikada vjeruju u svoje ljubimce, smatrajući kako je aktualna generacija bolja od onih iz 1998. i 2014. Danas možda nemaju argentinskog taktičkog genijalca Bielsu na klupi kao na zadnjem SP-u, a još manje Marcela Salasa i Ivana Zamorana u napadu kao prije 16 godina. No u Čileu vlada optimizam, jer Bielsu je zamijenio njegov učenik i sunarodnjak Jorge Sampaoli, a niti navala nije loša s raspoloženim Alexisom Sanchezom, preporođenim Eduardom Vargasom i sveprisutnim Arturom Vidalom.

Iako, prevarili biste se ako mislite da Čileanci najviše nade polažu u spomenuti trojac. Ne, ako njih pitate, većina će vam kazati kako su potencijalni i na neki način skriveni aduti u misiji bacanja 200 milijuna Brazilaca u kolektivnu depresiju igrači s nadimcima 'Sova' i 'Mađioničar'. Ma koliko god zajebantski zvučalo...

'Sova' je Marcelo Diaz, vjerojatno ključni igrač čileanske igre. Onaj koji joj daje miris i okus, koji diktira ritam. Diaz kojem je 27 godina, a član je Basela, na terenu je produžena ruka izborniku Sampaoliju, koji se njime oduševio još kada su skupa surađivali u Universidad de Chileu. Tada su zajedno osvojili dvije domaće titule i Copu Sudamericana, južnoameričku 'inačicu' Europske lige. Čim je preuzeo Čile, Sampaoli je potražio pomoć Diaza, kojem su nastupi u reprezentaciji pomogli i da ostvari 3.5 milijuna eura vrijedan transfer u Švicarsku.

I Čile svog Xavija ima: Diaz je izbornikova produžena ruka i ključ svega

Diaza u domovini zovu 'čileanski Xavi', jer poput veznjaka Barce i Španjolske nameće tempo igre, ali i dijeli asistencije. Igra u oba smjera, zna čuvati protivnika, izvrstan je u pozicioniranju i poznat po sjajnoj distribuciji lopti. Pored svega toga, u dosadašnje tri utakmice pretrčao je 36.7 kilometara, po čemu je rekorder svjetske smotre.

Za Čile je u dvadesetak nastupa zabio samo jednom, za Basel prošle sezone dva puta. Od njega se očekuje da obavi defenzivni dio posla, razbije ritam Brazilaca i nametne onaj Čileanaca, te po mogućnosti uvali koju loptu s očima... Eventualni pogodak zato se može očekivati od 'Mađioničara'. Njegovo ime je Jorge Valdivia, sjećate ga se po golu Australcima u 1. kolu, no iduće dvije utakmice ulazio je u završnici s klupe zbog problema s ozljedom.

Za Brazil bi trebao biti spreman, što je vrlo bitno za Čile, jer konačno je 30-godišnjak Valdivia 'svoj na svome' u glavi. A kada je tako, onda od njega možete očekivati svašta. Evo odmah i odgovora zašto je dosad široj, mislimo pritom na europsku javnost, bio slabo poznat... Valdivia je 'desetka', sjajni playmaker koji u avangardnoj čileanskoj taktici koja se zasniva na snažnom presingu i jurišanju na suparnička vrata čak i sa sedmoricom nerijetko služi i kao 'lažna devetka'.

'Ronaldinho za siromašne': Valdivia je čista nogometna romantika

Rano se otisnuo u Europu, no nije uspio u španjolskom Rayo Vallecanu niti u švicarskom Servetteu. Jednostavno, problem je bila glava, nedostatak discipline i simpatija prema čašici. Zbog alkohola su ga izbacivali i iz reprezentacije, često se sukobljavao s trenerima i po klubovima i u nacionalnoj momčadi, pa ne čudi da je imao i onaj nadimak tako karakterističan za mnoge Južnoamerikance... El Loco. Luđak.

Usprkos svemu, Čileancima je njihov 'ludi mađioničar' – Bog! Ponavljamo, kakav Vidal, kakav Sanchez, Valdivia je čista romantika. Nas podsjeća na Ronaldinha, prvenstveno stilom igre, malo i frizurom, te svakako tom činjenicom da mu 'cuga' nije strana. Ali to smo mi, moguće samo nostalgični jer nema istinskog brazilskog čarobnjaka, pa se zadovoljavamo ipak podosta skromnijom čileanskom kopijom.

Kako god, 'El Mago' je vrlo poznat i vjerujte, iznimno cijenjen u Brazilu. Valdivia je naime već godinama najbolji igrač njihovog velikana Palmeirasa i idol tamošnjih navijača. Najskuplji je igrač u povijesti tog kluba, navodno zarađuje pet milijuna dolara godišnje. Čuveni su njegovi 'vacuo' driblinzi kojima izluđuje protivnike. Vidjet ćemo može li večeras izluditi i 200 milijuna prepotentnih Brazilaca... 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider