Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
izbornik pred novinarima

Dalić usporedio euforiju u Rusiji i Hrvatskoj: ''Možda je ovo nagrada za Portugal i Tursku''

Od 18 sati na rasporedu je press konferencija hrvatskog izbornika, dan nakon prolaska Vatrenih među osam najboljih na Svjetskom prvenstvu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić održao je prvu press-konferenciju u Sočiju, gradu u koji su Vatreni stigli nakon eliminacije Danske u osmini finala Svjetskog prvenstva . U subotu od 20:00 na rasporedu je utakmica četvrtfinala između Hrvatske i Rusije.

''Malo smo sinoć proslavili i proveselili se, već kreće naša priprema za ono što nas čeka u subotu. Nema vremena za misliti o Danskoj niti se više vraćati na to. Gotovo je, sav fokus ide prema četvrtfinalu'', rekao je na početku razgovora s medijima Dalić.

Što je po vama bilo ključno da se izdignemo iz psihološkog šoka nakon što je Modrić promašio jedanaesterac?

"Mi smo pet puta padali i dizali se. Prva minuta primilo gol pa se dignemo, pa onda Rebić promaši šansu oči penala. Mislim da to pokazuje mentalnu zrelost naših igrača. Od prvog im dana govorim da oni mogu, ja im govorim da vjerujem u njih i pokazali su kvalitetu i mirnoću. Bila je to ratnička utakmica, bez ljepote i neke tehničke kvalitete, ali su naši igrači zaslužili ovo što su doživjeli. Bio je uz nas i dragi Bog, za pristup smo nagrađeni, možda je ovo bila nagrada za onaj Portugal i Tursku."

Vjerujete li da nakon drame protiv Danske Hrvatska može otići do finala?

Ukupno glasova:

Kakvu utakmicu očekujete protiv Rusa?

"Vidite da ovdje svatko forsira svoj stil što je najjače i najkvalitetnije za njegovu stranu. Rekao sam već da su ispale ove momčadi s istaknutim pojedincima, dalje idu timovi, ekipe i momčadi. Čeka nas ponovo teška borba i težak posao, vidjet ćemo."

Kakvi su vaši dojmovi o Sočiju? Ovdje je puno toplije nego u Nižnjem Novgorodu.

"Tek smo stigli, mislim da je prava odluka bila što smo došli ovdje već u ponedjeljak. Imamo pet dana da se priviknemo na vlagu i vrućine koje ovdje vladaju. Mislim da će to biti dovoljno. Nije lako igrati po takvim temperaturama, ali moramo se prilagoditi."

Kakva je situacija s Kovačićem? Ima li još ozlijeđenih?

"Pao je na rame i to je bilo dosta bolno, ali nije htio izaći i svaka mu čast na tome. Pokazao je jednu ozbiljnost i hrabrost. Nismo sigurni što je s njim, bila bi šteta da otpadne, nadam se da neće, ali rame mu je dosta bolno. Ostali su svi OK, umorni su, ali nemamo ozljeda."

Je li Subašić dobro nakon što je pao s Vide?

"On je u redu, to ga je suigrač slučajno ispustio. Bit će spreman naravno."

Kako se pripremao za jedanaesterce, u čemu je tajna njegove izvedbe?

"Penali su uvijek lutrija, nikad ne možeš znati što će tu biti. Nekad golmana krene, nekad igrač loše puca, nema tu pravila. Ovisi o danu, o sreći i kako ga pogodi. Fantastično je što je Subašić obranio tri od pet penala, kao i Schmeichel, ali zbog toga on i jest tu."

Jeste li vježbali jedanaesterce i hoćete li ih vježbati i za Rusiju?

"Dan prije smo pucali dvije serije i tu je Subašić obranio šest-sedam penala, možda ga je tu krenulo. Nisam imao namjeru da ih pucamo jer uvijek očekujemo da sve riješimo u 90 minuta. Ali, očito je to bio dobar trening za Subašića."

I Rusi i Hrvati dosta emotivno proživljavaju nastupe svojih reprezentacija.

"Svaka reprezentacija koja igra čini veselje i sreću svom narodu, pa tako i mi i Rusija. Cijela država je iza njih, bit će na stadionu 95 posto njihovih navijača, neće nam biti nimalo lagano, ali gledamo samo svoju stranu i svoje navijače. Želimo da u Hrvatskoj ta sreća traje duže. Pratimo preko interneta, dobijamo poruke, a u tome je i bit nogometa, da bude veselje."

Vrlo je bitna stvar i što ste sačuvali igrače žutih kartona.

"To je isto jako bitna stvar. Oni se nisu pazili, sigurno nitko nije o tome mislio. Sudac je isto bio super iako je bila najava da on lako dijeli kartone. Nije utakmica bila nekorektna, naša je sreća što nitko nije dobio žuti karton. Ista prijetnja nam ostaje i za subotu glede eventualnog polufinala. Ne mogu ja reći igraču da se štedi, želim da svi idu 100 posto. Samo ne želim da netko dobije žuti karton zbog nesportskog ponašanja, a ako ga netko dobije u žaru borbe tu ne možemo ništa."

Zašto ste odlučili Modrića staviti za izvođenje penala nakon što mu je Schmeichel prethodno obranio?

"On je naš kapetan, on vodi ovu momčad i on je preuzeo odgovornost. Pokazao je veliku hrabrost i da je veliki svjetski igrač. Nije lako u toj situaciji uzeti i drugi penal, ali on je to učinio. Upravo je to ta razlika između nekog prosječnog i vrhunskog igrača. Nije bilo lako za njega, prvi je penal puknuo loše, nije ni drugi bio dobro izveden, ali je imao sreće i lopta je ušla u gol. I da, opet će pucati on."
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider