Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
posebne kazne huliganima

Trebamo li strahovati ili je sve prenapuhano? Rusi upozoravaju da u Kalinjingrad stižu Hrvati, Srbi, Albanci, pa Englezi

Premda se Kalinjingrad može pohvaliti bogatom i zanimljivom poviješću, brojnim zanimljivostima i turističkim atrakcijama, ovaj grad ima i svoju tamnu stranu.

Plakat dobrodošlice Srbiji u Kalinjingradu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na Zapadu Kalinjingrad često opisuju kao "pakao droge, kriminala i HIV pozitivnih prostitutki", a za vrijeme Svjetskog prvenstva u njemu će se okupiti navijači Hrvatske, Srbije, Engleske i Švicarske, piše Hina.

Ovaj grad bogate povijesti sa 460.000 stanovnika raj je i za krijumčare droge, trgovinu ljudima i prostituciju. Procjenjuje se da je u Kalinjingradu najveći postotak oboljelih od AIDS-a u Europi te da je stopa kriminala 20 % veća nego u bilo kojem drugom dijelu Rusije. Spominje se i podatak od čak 5000 prostitutki, a pivo i votka triput su jeftiniji nego u Moskvi.

U grad dolaze prvo hrvatski, pa srpski, engleski i švicarskoj navijači. Srećom, ne svi u isto vrijeme.
Od trenutka kada su određene skupine, smatra se kako bi domaćini upravo u ovom gradu na obali Baltika mogli imati najviše problema.

Hrvatska će igrati prvu utakmicu protiv Nigerije, a u tom će gradu Srbija imati svoj kamp te će igrati protiv Švicarske, u čijim redovima ima dosta igrača albanskih korijena. Na koncu u grad dolaze i Englezi, koji će tamo igrati protiv Belgije.

Ruski policajci patroliraju Kalinjingradom (Foto: AFP) Ruski policajci patroliraju Kalinjingradom (Foto: AFP) (Foto: Afp)

S obzirom na to da će prve dvije utakmice u gradu igrati Hrvatska i Nigerija, a potom Srbija i Švicarska, mnogi već vide nerede na ulicama. Srbi, koji su u gotovo bratskim odnosima s huliganima ruskih klubova preko društvenih mreža već najavljuju akciju protiv omraženih Hrvata i Albanaca.

''Gdje Srbija bude igrala, osjećat ćete se kao kod kuće'', poručili su ruski ultrasi.

Između utakmica Hrvatske i Srbije je šest dana

Srećom, pauza između tih dviju utakmice je šest dana, pa se naši i srpski navijači možda i mimoiđu, no problem je utakmica Srbija - Švicarska. Mnogi još uvijek pamte dron sa zastavom ''velike Albanije'' iznad stadiona Partizana u Beogradu za vrijeme utakmice Srbija - Albanija, a nakon toga su Srbi prekinuli prijateljsku utakmicu između Kosova i Madagaskara u Parizu.

Domaće navijače najviše pak pali dolazak Engleza. Mnogi se još uvijek sjećaju njihova obračuna na ulicama Marseillea za vrijeme posljednjeg europskog prvenstva.

''Spremni smo za dolazak Engleza, bit će krvi na ulicama. Svi smo se udružili i čekamo ih, mi ne bježimo'', prijete ruski huligani.

''Za neke će to biti festival nogometa, za druge će biti festival nasilja'', kazao je jedan od navijačkih vođa u BBC-jevu dokumentarnom filmu pod nazivom ''Ruska huliganska vojska'', u kojem je glavna tema nadolazeći Mundijal.

''Sve je to prenapuhano''

''Mislim da je to sve prenapuhano, svi ratuju preko društvenih mreža. Ne vjerujem da će biti nekih većih izgreda, možda tek između Engleza i Rusa. Većina hrvatskih navijačkih skupina ionako neće putovati u Rusiju'', kazao nam je jedan od starijih Bad Blue Boysa.

Ruske se vlasti ozbiljno pripremaju za moguće probleme s huliganima i za njih pripremaju ''posebne mjere''. Izazivačima nereda prijete zatvor, velike novčane kazne i deportacija. Jedan je od glavnih aduta Rusa uvjerenje koje vlada na Zapadu o surovim uvjetima u ruskim policijskim stanicama i zatvorima.

Ruski navijači u fan zoni u Kalinjingradu (Foto: AFP) Ruski navijači u fan zoni u Kalinjingradu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sam Putin kazao je kako će Mundijal u Rusiji biti najbolje organiziran od svih dosad poručivši kako neće birati sredstva pri otklanjanju eventualnih prijetnji.

Vojska je spremna, zlu ne trebalo. Razarači, sustav protuzračne obrane, sofisticirana oprema protiv dronova, tenkovi, rakete i eskadrile borbenih aviona također.

U gradovima domaćinima ograničit će se pomorski i zračni promet prije i za vrijeme održavanja prvenstva, zatvarat će se i prometnice, a bit će i pojačane mjere sigurnosti tijekom javnih događaja nevezanih za SP.

Kretanje u zonama stadiona, hotela i baza reprezentacija također će biti limitirano. Otvoren je i centar za suradnju međunarodnih službi sigurnosti u kojem sudjeluje 30 zemalja, što je uobičajena praksa na ovakvim natjecanjima.

Čelnici Kalinjingrada pozvali su svoje sugrađane da pomognu gostima i da se lijepo ponašaju.

''Nemojte nikoga udarati. Ako govorite engleski, pomognite turistima, savjetujte ih, razgovarajte s njima", rekao je gradonačelnik Aleksandar Jarošuk, kojega na Zapadu prije svega znaju po izjavama da neće dozvoliti gej paradu u svom gradu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider