Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pomogli nam do bronce 98'

Šukerov lob, Schmeichelove majstorije i splitska bura: Prisjetite se svih hrvatsko-danskih okršaja

Hrvatsko-danski okršaj u Nižnjem Novgorodu bit će šesta međusobna utakmica ovih dviju reprezentacija, a do sada je svaka reprezentacija ostvarila po dvije pobjede.

Zvonimir Boban i Aljoša Asanović (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Mnogi hrvatski navijači još uvijek pamte fantastičan lob Davora Šukera na Europskom prvenstvu 1996. u Engleskoj, a Dancima moramo zahvaliti i što smo uopće osvojili broncu na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Mnogi su zaboravili kako se Hrvatska uz mnogo sreće plasirala u Francusku 1998. godine. U posljednjem kolu spasili su nas Danci koji su pred 65.000 gledatelja u Ateni odigrali 0-0 protiv Grčke. Peter Schmeichel radio je čuda na danskim vratima, a Grci su u 95. minuti pogodili vratnicu. Ipak, ostalo je 0-0 i Vatreni su osvojili drugo mjesto u skupini i preko dodatnih kvalifikacija i Ukrajine izborili svoje prvo Svjetsko prvenstvo.

Prvi međusobni susret Hrvatska i Danska su odigrale 16. lipnja 1996. u Sheffieldu. Bio je to susret 2. kola D supine Eura u Engleskoj i jedna od najblistavijih pobjeda Vatrenih. Bilo je 3-0 uz fantastičan pogodak Davora Šukera lobom u posljednjim trenucima susreta. Sadašnji predsjednik HNS-a zabio je dva gola, a među strijelce se upisao i Zvonimir Boban.

Uslijedila su dva ogleda u kvalifikacijama za SP 1998. godine. U prvom susretu u Splitu bilo je 1-1, a u Kopenhagenu smo izgubili 1-3.

Hrvatska je u Splitu povela u 50. minuti Šukerovim golom, a Danci su izjednačili u 83. minuti preko Briana Laudrupa kojem je pomogla ''bura'' i gurnula loptu iza leđa neopreznog Dražena Ladića.

U uzvatu u Kopenhagenu su nas ''razbila'' braća Laudrup, Michael i Brian. Svaki je postigao po jedan gol, a među strijelce se upisao i Miklos Molnar. Za Hrvatsku je zabio Šuker. Vatreni su u tim kvalifikacijama bili drugi iza Danske i morali su u ''baraž'' na noge Ukrajini.

Posljednje dvije utakmice bile su prijateljske, a svaka momčad je upisala po jednu pobjedu.

Danci su u veljači 1999. slavili u Splitu 1-0 golom Ebbea Sanda u 45. minuti, a uzvratili smo im pet godina kasnije u Kopenhagenu pobjedom 2-1. Golove su zabili Tomo Šokota (27) i Ivica Olić (39), a smanjio je Sand (56).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider