Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ludnica zadnjeg kola

Srbija prijeti Brazilu, Ozil se opet javio: Može li se dogoditi čudo kakvo nije viđeno pola stoljeća?

Večeras će se na Svjetskom prvenstvu odigrati rasplet skupina E i F, u kojima se nalaze dvije najveće reprezentacije svijeta, Brazil i Njemačka...

Neymar (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Može li se dogoditi i to čudo pa da večeras ispadne jedna od dvije najuspješnije reprezentacije svih vremena, Brazil ili Njemačka, ili možda obje?

Brazil nije ispao u prvom krugu svjetskih prvenstava od 1966., a Njemačka od 1938., ako uzmemo u obzir da Njemačka nije ni sudjelovala u kvalifikacijama za SP 1950. iz poznatih razloga.

Elf je na Svjetskom prvenstvu 1954. priredio čudo u Bernu svladavši u finalu do tada nepobjedivu mađarsku „laku konjicu“ i otada nikada nije ispao prije četvrtfinala. Njemačka je igrala u nevjerojatnih 13 polufinala svjetskih prvenstava, osam put je ušla u finale i četiri puta otišla do kraja. Brazil je 11 puta bio najmanje među četiri najbolje reprezentacije, sedam puta je bio u finalu i jedini je pet puta trijumfirao, kao i što je jedini nastupio baš na svim svjetskim prvenstvima.

Njemačka je propustila tek dva, spomenuto 1950. te prvo SP 1930. Na vječnoj ljestvici svjetskih prvenstava Brazil i Njemačka daleko su ispred konkurencije po skupljenim bodovima i drže većinu rekorda.

Kakav bi to šok bio

Sve ovo pišemo da bismo dočarali koliko bi bilo iznenađenje da jedna od te dvije velesile ispadne već u prvom krugu, a da ne pričamo kakav bi to bio šok kada bi ispale obje. Njemačka je protiv Švedske u prošlom kolu bila na rubu eliminacije, nikada nije bila tako blizu ponora, dijelile su je praktički sekunde od neslavnog prepuštanja krune svjetskog prvaka, no Elf je kao i puno puta do sada pokazao da ima čelične živce, čvrst karakter i da gine do posljednje sekunde, nema veze ima li igrača manje i koji je rezultat.

Još jednom je trijumfirao pobjednički mentalitet njemačke reprezentacije, međutim, priča nije gotova, Njemačka u zadnjem kolu mora pobijediti Južnu Koreju s dovoljnom razlikom da bi osigurala prolaz dalje. I Južna Koreja ima svoju računicu, ni ona nije bez šansi ako Meksiko pobijedi Švedsku.

Njemačka lako može ispasti, ali i biti prva u skupini. Ako Švedska pobijedi Meksiko, a Njemačka Južnu Koreju, zatvorit će se krug od tri reprezentacije sa po šest bodova, pa će nakon skupljenih bodova prvi kriterij biti ukupna gol-razlika. Ima dosta kombinacija, svega tu još može biti.

Joachim Low ima određenih problema sa sastavljanjem momčadi. Ionako neuvjerljivom Elfu nedostajat će suspendirani Jerome Boateng te ozlijeđeni Sebastian Rudy. Dobra vijest za njemačkog izbornika je ta što se oporavio Mats Hummels, ali ostaje pitanje tko će zamijeniti Boatenga?

Antonio Rüdiger nije briljirao protiv Švedske, Low ionako na desnoj stoperskoj strani više preferira Niklasa Sülea, posebno jer smatra da je Rüdiger zamjena na lijevoj strani za Hummelsa.
Umjesto ozlijeđenog Rudyja igrat će Sami Khedira ili Ilkay Gündogan. Low je navodno puno dvojio, jer su obojica dosad svoje role odigrali ispod očekivanja. Očito se teško odlučiti tko je manje loš.

Što se tiče ofenzivnog dijela momčadi, dosta je izvjesno da će neuvjerljivi Julian Draxler ispasti iz prve postave. Timo Werner se nije iskazao u vršku napadu, bolje je odigrao kada je prešao na krilnu poziciju, tako da bi možda mogao zamijeniti Draxlera na lijevoj strani i otvoriti mjesto u špicu Mariju Gomezu.

Ozil se opet javio

Jedna od opcija je da od prve minute krene Julian Brandt na krilu, a Mesut Ozil na poziciji desetke. Da bi Ozil mogao biti u momčadi, sugerira jedan naoko beznačajan detalj. Naime, Ozil je objavio na društvenim mrežama fotografiju svojeg dresa iz svlačionice, jednako kao i protiv Meksika kada je bio starter, dok je protiv Švedske objavio samo fotografiju s treninga, a tada nije startao.

Iz momčadi bi možda mogao ispasti i Thomas Müller, koji je u Bayernu već duže vrijeme izvan forme i to se jako dobro vidi u dosadašnjem dijelu turnira. Marco Reus gotovo je siguran starter, samo je pitanje na kojoj će poziciji krenuti. Jasno je da će igrati i Toni Kroos.

Teško je reći za koju će se kombinaciju odlučiti Low, ali tko god istrčao, može se očekivati da će Njemačka napadati u valovima i pokušati pobijediti sa što većom razlikom.

Brazil bi, barem na papiru, trebao imati dosta teži zadatak od Njemačke. Selecao u posljednjem kolu skupine E čeka ranjena Srbija koja će najvjerojatnije morati pobijediti da bi prošla dalje. Orlovi se ne mogu osloniti na to da će za njih odlučujući posao napraviti Kostarika u srazu sa Švicarskom, iako ni tu mogućnost ne treba sasvim odbaciti.

Brazilski izbornik otkrio je karte i najavio da će poslati na teren momčad koja je pobijedila Kostariku. Dakle, tu je sve poznato, no teško je reći u kojoj će postavi istrčati Srbija. Iako Srbija neće od prve minute krenuti grlom u jagode protiv nedvojbeno nadmoćnijeg Brazila, Mladen Krstajić mogao bi napraviti nekoliko rošada.

Teško je pobijediti Brazil ako se odlučite samo braniti i nadate se da ćete nešto ušićariti u zadnjim minutama. Nije ni to nemoguće, ali takva taktika teško prolazi protiv Brazila. Srbija zacijelo neće srljati, ali morat će igrati dovoljno ofenzivno da bi naudila Brazilcima.

Moguć okršaj Brazila i Njemačke

Ako Njemačka bude druga u skupini F, a Brazil prvi u skupini E, što se čini najizglednijim ishodom, Brazil i Njemačka odmjeriti će snage već u osmini finala. Brazil se zacijelo želi osvetiti Njemačkoj za povijesni debakl na prošlom Mundijalu, kada ga je Njemačka u polufinalu deklasirala sa 7:1 pred njegovima navijačima, ali prilično je izvjesno da Brazilci baš i ne žele na Njemačku u tako ranoj fazi natjecanja. Jasno, ni Nijemci ne žele na Brazil, ali nalaze se u situaciji kada više nemaju previše izbora.

U teoriji Brazil bi mogao kalkulirati i igrati na remi sa Srbijom i prepustiti Švicarcima da budu prvi i idu na Njemačku, ali taj film sigurno nećemo gledati. Bio bi to preveliki rizik koji Brazilci neće uzeti. Tko im može jamčiti da Srbija u zadnjoj minuti neće postići pogodak?

Dakle, ništa od toga, Brazil će igrati na pobjedu protiv Srbije tako da bismo mogli gledati otvorenu i vrlo zanimljivu utakmicu. Brazil jest favorit, ali to ne mora ništa značiti. Posljednjih godina, pa i na ovom turniru, već su se izdogađala svakojaka čudesa pa ništa ne treba unaprijed zaključivati. Srbija ima svoju šansu i tko zna, možda će je iskoristiti?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX