Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Važno je napuniti rezervare s gorivom"

Sportski i psihološki trener potvrdili su za Novu TV da su hrvatski reprezentativci spremni!

Više od 600 odigranih minuta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji je iza naše reprezentacije. Umor i ozljede su vidljivi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči polufinala Svjetskog prvenstva, utakmice Hrvatske i Engleske, razgovarali smo sa sportskim i psihološkim trenerima, kao i s bivšim reprezentativcima koji su nam otkrili kako igrači, prije svake utakmice, imaju neke svoje rituale za koje vjeruju da će im donijeti sreću.

Više od 600 odigranih minuta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji je iza naše reprezentacije. Umor i ozljede su vidljivi. Jedan od najboljih hrvatskih kondicijskih trenera, uoči sutrašnjeg polufinala, vjeruje da je naša ekipa napravila dobru regeneraciju.

"Važno je napuniti rezervare s gorivom, pripremiti se, znači da utakmicu dočekamo niti umorni niti previše odmoreni, da su u dobrom tonusu, i na kraju krajeva vidjet ćete - glava će odlučiti", rekao je Pero Kuterovac, kondicijski trener.

I upravo je psihološka priprema sastavni dio sportske pripreme. Uz tehničku, taktičku i kondicijsku, kažu stručnjaci, potpuno je ravnopravna.

"To nije neka tableta koja se daje neposredno prije utakmice. Naravno postoje tu neke instant strategije, motivacijske, podržavajuće, neke vježbe relaksacije, vježbe vizualizacije nekih poteza utakmice. A drugi dio se odnosi u timskom sportu na podršku i razgovor s trenerom, sa suigračima", rekla je Renata Barić, sportska psihologinja.

Za legendarnog brončanog izbornika psihološka je priprema vrlo često i presudna. Ponekad, kaže nam Miroslav Ćiro Blažević, treba primjeniti i ovakvu taktiku.

"Da vičeš na njega, da mu kažeš "Šta ti je, pa nisi uopće spreman, probudi se, sad nam je biti ili ne biti" - takvi impulsi su neophodni za ove najopasnije. Jedan fenomen u nogometu je nazočan da ovaj nemotivirani vrlo lako inficira i drugog i trećeg", rekao je Ćiro.

Brojni naši igrači prije utakmice imaju razne rituale za koje vjeruju da će im donijeti sreću. Tako se neki prije izlaska na teren prekriže, neki uvijek sjede na istom mjestu u svlačionici, neki uvijek jedu istu hranu - priča nam bivši reprezentativac Jerko Leko.

"Ima nekih stvarno igrača koji drže do toga i bilo je ono - oblačim prvo gaćice pa onda majicu, neki prvo dres pa onda gaćice, kopačke ma svašta nešto. Ali mislim da to praznovjerje ima veze sa samopouzdanjem jer oni kad naprave to sve onda su ko spremniji za utakmicu", kazao je Leko.

Stručnjaci se slažu - naša reprezentacija spremna je i fizički i psihički. S ritualima ili bez njih, Vatrenima sutra držimo fige.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider