Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nigerija sljedeći izazov

Vatreni žele prekinuti neugodnu tradiciju: Hrvatska 20 godina čeka idealno otvaranje

Još od legendarne 1998. Hrvatska nije otvorila Svjetsko prvenstvo na željeni način.

Robert Kovač protiv Ronaldinha (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatska nogometna reprezentacija je na otvaranjima dosadašnjih svjetskih prvenstava upisala samo jednu pobjedu i tri poraza. Točnije, Hrvatska 20 godina nije slavila na otvaranju, a tu će neugodnu tradiciju nastojati prekinuti na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Pobjedom su Vatreni otvorili nastup u Francuskoj 1998. godine, a potom su na idućim svjetskim prvenstvima (2002., 2006., 2014.) bilježili poraze u prvim kolima. U Rusiji će u prvoj utakmici Hrvatska igrati protiv Nigerije.

U Francuskoj je Hrvatska pobijedila Jamajku (3:1), a potom izgubila od Meksika (0:1), te dva puta od Brazila (0:1, 1:3).

U premijernom nastupu pala Jamajka

Premijerni nastup na svjetskim prvenstvima Hrvatska je imala 14. lipnja 1998. u Lensu pobijedivši Jamajku 3:1. Vatrene je s tribune stadiona Fellix Bollaert bodrilo više od 8.000 navijača, a nogometaši su im se odužili odličnom predstavom i pobjedom.

Hrvatska je povela u 27. minuti. Nakon kornera Igor Štimac je pogodio gredu, a Mario Stanić spretno s tri metra odbijenu loptu pospremio u mrežu, za prvi hrvatski pogodak u povijesti SP-a. Nažalost, u zadnjoj minuti prvog poluvremena Jamajka je poravnala na 1:1, a strijelac je bio Robbie Earle.

Robert Prosinečki slavi gol protiv Jamajke (Foto: AFP) Robert Prosinečki slavi gol protiv Jamajke (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Očekivana agresivnost na početku drugog dijela rezultirala je novim vodstvom Hrvatske u 53. minuti. Robert Prosinečki je slobodni udarac iskosa sa desne strane prvo iskoristio da "rolanjem" izigra svog čuvara, a onda je lobom uputio loptu u mrežu. Hrvatsku pobjedu od 3:1 potvrdio je Davor Šuker pogotkom u 69. minuti.

Meksiko i Brazil zaustavljali Hrvatsku

Četiri godine kasnije SP u Japanu i Južnoj Koreji Hrvatska je otvorila porazom od Meksika 0:1, a strijelac jedinog gola bio je Blanco iz kaznenog udarca u 60. minuti. Prekršaj je skrivio Boris Živković koji je pritom zaradio crveni karton.

Identičnim rezultatom Vatreni su otvorili i Mundijal u Njemačkoj 2006. godine. Na otvaranju su odabranici Zlatka Kranjčara izgubili od Brazila sa 0:1, no momčad je uzdignute glave napustila prepuni Olimpijski stadion u Berlinu.

Živković ruši Blanca (Foto: AFP) Živković ruši Blanca (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vatreni su u Berlinu svojom igrom "ugasili sambu", ali odlučila je nepažnja i samo jedna pogreška hrvatske obrane u 44. minuti koju je majstorskim udarcem kaznio Kaka, donijevši Brazilu tri boda.

Sudac oštetio Vatrene u "uzvratu" protiv Brazila

Južnu Afriku je Hrvatska propustila, a na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu ponovo su Vatreni na otvaranju igrali s Brazilom i ponovo upisali poraz, ovoga puta 1:3.

Prosvjedi hrvatskih igrača 2014. (Foto: AFP) Prosvjedi hrvatskih igrača 2014. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatska je u većem dijelu utakmice bila ravnopravna Brazilcima, kojima je za pobjedu trebala i obilata pomoć japanskog suca Nishimure. Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar.

U nastavku susreta ukazao se Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu kojeg je realizirao Neymar. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider