Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
enormne razlike u 20 godina

Na Mundijalu u Rusiji "okreće se" veliki novac, a kome on ide pogledajte u analizi reportera Nove TV!

Koliki je nagradni fond na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i kako ide raspodjela novca nakon završetka nastupa objasnio je reporter Dnevnika Nove TV Stipe Sladoljev.

Zarade reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

Osim velikih sportskih drama, trijumfa i razočaranja, Svjetsko prvenstvo u nogometu je i mjesto gdje se okreće velik novac. Koliko su naš savez i igrači do sada zaradili i koliko bi mogli zaraditi pogledajte u zanimljivoj analizi reportera Dnevnika Nove TV Stipe Sladoljeva.

Kao u svim popularnim sportovima i natjecanjima, i na nogometnom Svjetskom prvenstvu zarade stalno rastu. U dvadeset godina, od našeg prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu do danas, nagradni fond narastao je gotovo osam puta: od 100 milijuna dolara do gotovo 800 milijuna! Ali ako ste pomislili kako je to mnogo, pogledajte koliki novac nadležne federacije dodjeljuju u nekim drugim nogometnim natjecanjima.

Najbogatija je engleska Premierliga, u kojoj klubovi iz nagradnog fonda dobivaju gotovo 3 milijarde dolara! U Ligi prvaka, UEFA nagrađuje s čak milijardu i pol dolara. Na Europskom prvenstvu fond iznosi oko 300 milijuna, a s druge strane, na afričkom prvenstvu: oko 16 milijuna dolara.

Kako se taj FIFA-in novac na ovom Mundijalu raspoređuje? Prvaku ide 38 milijuna dolara, finalistu 28 milijuna i tako dalje do 8 milijuna za ispadanje u skupini, te milijun i pol za sam plasman. Gotovo pola nagradnog fonda namijenjen je klubovima, kao kompenzacija za igrače koje ti klubovi plaćaju. Pa ipak, dio tog novca samo je osiguranje u slučaju ozljede. No ako ozljeda nema, podijelit će se na ove ostale stavke.

S obzirom na takvu raspodjelu, evo kolika je zarada naših. Zasad, plasmanom u osminu finala zaradili su 13 i pol milijuna dolara. Za razliku od ove, brončana generacija iz '98 zaradila je sedam i pol milijuna dolara. Pa dalje, uzastopnim ispadanjem u skupinama: šest i pol, pet i pol, i devet i pol milijuna dolara... Ali kome točno taj novac ide?

Ide HNS-u, a onda je stvar dogovora što od toga ide u blagajnu, a što igračima i trenerima. Pa evo kako izgleda dogovor naših! Primjerice, ako Hrvatska izbaci Dansku, pa ispadne u četvrt-finalu, zarada će iznositi 17 i pol milijuna dolara. Od toga u blagajnu HNS-a ide 60 posto, odnosno 10 i pol milijuna. A ostalo se dijeli: igračima oko 5 i pol milijuna dolara; i stručnom stožeru: oko milijun i pol dolara. Osim sportskog uspjeha, to je lijepa dodatna motivacija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider