Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dalić mora naći rješenje

Velika opasnost za Hrvatsku: Englezi usavršili "smrtonosno oružje", Vatreni će imati težak posao

Izbornik Engleske Gareth Southgate unio je dašak NBA-a i NFL-a u nogomet i stvorio vrlo ubojito oružje.

Maguire zabija Švedskoj (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatska obrana bila je vrlo čvrsta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Uoči polufinalne utakmice Hrvatske i Engleske, Vatreni su primili svega četiri gola u pet utakmica.

No poziv je na oprez činjenica da su dva od četiri gola, ne računajući jedanaesterac protiv Islanda, stigla nakon prekida. S druge strane, upravo su prekidi najjače englesko oružje, što nije slučajnost: izbornik Gareth Southgate upravo je u taj aspekt igre uložio puno vremena.

Engleska je, ne računajući tri penala Harryja Kanea, postigla čak pet od 11 golova nakon ubacivanja iz prekida. Također, dva od tri Kaneova penala izborili su nakon prekida, što daje brojku od ukupno sedam golova koji su rezultat visokih loptu u sredinu.

Southgate potražio inspiraciju u NBA-u i NFL-u

Iako skok-igra i centaršutovi na visoke igrače tradicionalno glase kao jaka snaga engleskog nogometa, statistika otkriva drugačiju situaciju. Prije ovog prvenstva, Englezi nisu iskoristili čak 72 uzastopna kornera na velikim natjecanjima – zadnji gol nakon kornera postigao je Mathew Upson još 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Gareth Southgate (Foto: AFP) Gareth Southgate (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Southgate je prekide apostrofirao kao aspekt igre u kojem ima puno prostora za napredak i koji bi mogao postati jako englesko oružje. Inspiraciju je potražio ''preko bare'' – u NBA-u i američkom nogometu.

Southgate je otputovao u SAD kako bi proučavao taktike NBA i NFL momčadi. Upravo NBA treneri u bilježnicama imaju pregršt uigranih akcija nakon time-outa, u kojima se igrači oslobađaju blokovima i (lažnim) kretanjima. Slična je situacija i u američkom nogometu, u kojem se mogu vidjeti sjajno koordinirane akcije.

Tko će vidjeti finale, Hrvatska ili Engleska?

Ukupno glasova:

''Morali smo raditi stvari drugačije nego dosad. Otputovali smo u SAD da vidimo kako se to radi u NFL-u, fasciniran sam njihovim napadačkim i obrambenim postavkama'', rekao je Southgate.

Beckham iz Buryja i visoki stoperi prijete Hrvatskoj

Kada se podvuče crta, njegov se rad itekako isplatio. Panama i Tunis u skupini su poslužili kao idealni testovi, a da njihove taktike funkcioniraju, pokazale su i jače utakmice. Nakon prekida iznudili su penal protiv Kolumbije, dok su protiv Švedske poveli nakon skoka gorostasnog stopera Harryja Maguirea.

Harry Kane slavi pogodak (Foto: AFP) Harry Kane slavi pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Stoperi Maguire (194 centimetra, 100 kilograma) i John Stones (188 centimetara) dosad su zabili tri gola na prvenstvu, a tu je još i Harry Kane, koji je nakon prekida zabio dva gola. Izvođač je najčešće Kieran Trippier, o čijim vještinama najbolje govori njegov nadimak Beckham iz Buryja.

Takvi skakači i izvođači u kombinaciji s dobro uvježbanim prekidima bit će velika opasnost, na koju Zlatko Dalić i njihovi igrači moraju posebno obratiti pozornost.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider