Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"to mogu samo rijetki"

Nekoć veliki francuski talent i zvijezda Milana impresioniran Hrvatskom: "Bore se kao lavovi"

Ibrahim Ba misli da je Francuska favorit u finalu Svjetskog prvenstva, ali Hrvatskoj daje dobre šanse...

Ibrahim Ba (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Ibrahim Ba svojevremeno je bio jedan od najvećih talenata francuskog nogometa. Godine 1997. prešao je iz Bordeuxa u Milan za tada veliki novac, u pitanju je bilo 11 milijuni funti. S Milanom je osvojio prvenstvo, takozvani "Bobanov scudetto", bio je i povremeni francuski reprezentativac, ali nije ostvario karijeru koja mu se predviđala.

"Bio sam dosta mlad kada sam došao u Italiju, kasnije sam imao problema s ozljedama, karijera mi se nije razvijala kako sam očekivao, ali ipak ne mogu se požaliti, nogomet mi je dao sve u životu", priča nam Ibrahim Ba, koji je rođen u Dakaru, ali je kao i mnogi Senegalci životni put našao u Francuskoj.

"Za Bobana se moglo pretpostaviti da će dospjeti do tako visoke funkcije u FIFA-i. Uvijek je bio poseban, inteligentan, tako je i igrao, pametno i racionalno", kaže Ba na odličnom engleskom.

"Nisam se naigrao u Engleskoj, ali sam naučio jezik. To je jedna od prednosti profesionalnih nogometaša", kaže nekoć kao vihor hitri nogometaš koji i danas može potegnuti, iako ima nešto kilograma viška.

"Nakupilo se kroz godine, ali još sam brži od većine iz generacije", šali se.

Član je veteranske francuske momčadi koja nastupa na Legends Super Cupu u Rusiji. Gledao je većinu utakmica na Svjetskom prvenstvu, a kao i mnoge, posebno ga je impresionirala Hrvatska.

"Gledao sam dosta utakmica, pa naravno i Hrvatsku. Moram reći da me je Hrvatska impresionirala. Igrati dvaput zaredom na jedanaesterce, pa onda opet pobijediti u produžetku, to mogu samo rijetki. Hrvati su pokazali karakter, borili su se kao lavovi i zasluženo slavili."

Hrvatska je odigrala jednu utakmicu viška, ako zbrojimo tri produžetka, a ima i dan manje za odmor od Francuske. Bi li to moglo presuditi u nedjeljnom finalu Hrvatske i Francuske?

"Logično je zaključiti da je to francuska prednost, bolje da ste odmorniji nego umorniji, je li tako? Ali vidjeli ste protiv Engleske da to i ne mora puno značiti. Na ovakvim turnira adrenalin igra bitnu ulogu. Igra se jedna utakmica i tu je sve moguće."

Je li Mbappe najveća francuska snaga?

"Mnogo ljudi priča o njemu, stvarno se radi o velikom talentu, ali ja mislim da i neki drugi francuski igrači igraju odlično. Prije svih tu mislim na Griezmanna, Kantea i Varanea, koji igra fantastično, drži cijelu obranu."

Tko je za vas favorit u finalu?

Možda sam subjektivan, ali mislim da je realno reći da je to Francuska. Svježija je, a i ima veću kvalitetu, prije natjecanja bila je jedan od glavnih favorita. Međutim, nije to velika razlika, razlike su male, vidjeli ste da je na cijelom turniru bilo tako. Ne igra se neki ofenzivni nogomet, pobjeđivale su momčadi koje su se bolje branile, borile, trčale. Hrvatska je pokazala da sve to ima, i kvalitetu i veliku borbenost, želju."

Koje su hrvatske prednosti? Koga biste istakli od pojedinaca?

"Hrvatska igra kao momčad, a zna se da ima igrače koji igraju u velikim klubovima. Dakle, ima i kvalitetu. Hrvatska je pokazala da može napasti, stizati rezultat, ali braniti se kada treba. Modrić je najveća zvijezda, vjerojatno je i najviše pokazao, ali pogledajte kako igraju Rakitić, Mandžukić, Perišić... Teško je nekoga posebno izdvojiti."

Je li Modrić glavni kandidat za Zlatnu loptu?

"Kandidat jest, ali nije jedini. Mislim da će Zlatnu loptu osvojiti igrač momčadi koja postane prvak. Ako Hrvatska pobijedi, Modrić će biti najbolji igrač. Ako pak Francuska slavi. onda bi mogao biti Mbappe. Turnir je takav da nitko nije posebno odskočio u individualnom smislu, momčadi su u prvom planu. Zato i jest teško reći prije finala tko će biti proglašen za igrača turnira. Pričekajmo finale", zaključio je Ba.

U ponedjeljak, od prijepodnevnih sati, Nova TV gledateljima donosi višesatni prijenos u kojem će naše nogometaše pratiti od polaska iz Moskve do dolaska na glavni zagrebački trg, gdje će biti organiziran slavljenički doček. Bez obzira na rezultat finalne utakmice, Vatrenima se u Hrvatskoj priprema veličanstven doček, koji ćete moći pratiti i na portalima GOL.hr i DNEVNIK.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider