Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ivica Medo iz Rusije

Dalić prelomio, promjena u početnoj postavi Hrvatske: Na Ruse s momčadi koja je srušila Nigeriju

Faktor sreće treba pokušati smanjiti na što manju moguću mjeru, a to se može samo kroz kvalitetnu napadačku igru...

Mogući hrvatski sastav za Rusiju (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Vraćajući se sinoć pješke u naš smještaj u Olimpijskom selu s press-konferencije hrvatske reprezentacije na stadionu Fišt, naletjeli smo u jednom restoranu na trojicu Zagrepčana, rijetke hrvatske navijače koji su još jučer prispjeli u Soči, odnosno u Adler, susjedni turistički grad u kojem su nalazi stadion i glavnina olimpijskih objekata, te gdje su smješteni hrvatski reprezentativci.

"U Rusiji smo od prve utakmice s Nigerijom. U Soči smo došli automobilom iz Moskve. Putovali smo četiri dana i lijepo se zabavili. Moramo reći da smo prezadovoljni u Rusiji, baš nam je dobro, lijepo, nismo imali nikakvih problema, dapače, ljudi su ljubazni i srdačni", pričaju nam sredovječni Zagrepčani.

"Bolji smo i kvalitetniji od Rusije, ali..."

Lajtmotiv cijelog razgovora bilo je sljedeće razmišljanje iskusnih nogometnih znalaca.

"Nema straha, bolji smo i kvalitetniji od Rusije, to i oni priznaju. Samo jedna stvar nas malo brine, a to je da naši igrači ne budu okovani taktičkim zamislima. U tom slučaju noge će im biti olovne, kao u nekim trenucima utakmice s Danskom. Jasno je da ne može bez taktike i discipline u igri, ali naši su najbolji kada ih se pusti da igraju i kada ih se ne opterećuje previše taktikom. Ako budu igrali opušteno, ako budu uživali u igri, Rusi nemaju šanse", uvjereni su i zaključuju:

"Ne smiju igrati u grču, trebaju pokušati razviti lepršavu igru, dati i Rusima da igraju, neka i oni krenu naprijed, jer u tom slučaju prije ili kasnije doći će do izražaja veća kvaliteta hrvatskih igrača."

To je razmišljanje na tragu onog što je izbornik Zlatko Dalić rekao na sinoćnjoj press-konferenciji, a i mnogo puta tijekom svog dosadašnjeg mandata. Dalić je puno puta ponovio da neće sputavati kreativnost hrvatskih nogometaša, nego da je mora u potpunosti osloboditi. Optimizam ulijeva što izbornik ne bježi od uočenih problema, što ih ne mete pod tepih, nego ih otvara i javno analizira. Samo na taj način problemi u igri mogu su riješiti. Taj je recept Daliću i hrvatskoj reprezentaciji do sada donio napredak i u konačnici rezultat.

Rusi vjerojatno neće mijenjati taktiku

Dalić je jasno rekao da je svjestan kako Hrvatska protiv Danske nije briljirala i da prema naprijed može i mora bolje. To je razmišljanje, i na određeni način samokritika, zalog vjerovanju da će Hrvatska protiv Rusije biti najbolja i da tek predstoje njezine najbolje partije. Naravno da je najvažnije pobijediti i da se pobjedi neće gledati u zube, ali ako ste kvalitetniji i bolji, što Hrvatska realno jest, faktor sreće treba pokušati smanjiti na što manju moguću mjeru, a to se može samo kroz kvalitetnu napadačku igru.

U kojem će sastavu Hrvatska istrčati protiv Rusije i nije toliko bitno, koliko je važno da igrači uđu u utakmicu opušteno koliko god je to moguće, igraju svoj nogomet, drže se svog stila i daju sve od sebe, što je preduvjet bez kojeg se ne može i u što ne treba ni sumnjati.

Rusija vjerojatno neće u mnogome mijenjati taktiku koju je demonstrirala protiv Španjolske, iako postoje neke naznake da bi mogla biti nešto ofenzivnija. Logično je zaključiti da i oni pripremaju neko iznenađenje, zar ne?

Kako god, najveća snaga ruske momčadi proizlaze iz obrambene kompaktnosti i fantastične fizičke spreme njezinih igrača. Vatreni moraju računati na svije opcije, pa i na mogući produžetak, tako da treba pametno rasporediti snage i ne dopustiti potpuno pražnjenje u regularnom dijelu utakmice.

Još uvijek nitko izvan stožera i momčadi ne zna pouzdano u kojoj će postavi Vatreni istrčati na travnjak stadiona Fišt. Zajedničko razmišljanje hrvatskih novinara sinoć u Sočiju bilo je da je ipak najizglednije da će Dalić izvesti postavu koja se sučelila Argentini i Danskoj. Za tu tezu nema potvrde u nekoj insajderskoj informaciji, jer Dalić je zakopčan do grla, ali pretpostavka većine je da će se odlučiti za postavu koja je odigrala najbolju utakmicu na turniru.

Povratak Kramarića u prvih 11

Prema zadnjim informacijama nakon sastanka igrača i izbornika, Zlatko Dalić se ipak odlučio za postavu koja je igrala u prvoj utakmici protiv Nigerije. Dakle, u prvu postavu se vraća Andrej Kramarić, a na klupu bi trebao preseliti Marcelo Brozović. Za konačnu potvrdu ipak treba pričekati službene sastave, jer nije nemoguće da Dalić fintira kako bi iznenadio svog kolegu na drugoj strani. 

Rusija: Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrjašov - Zobnin, Kuzjaev - Samedov, Golovin, Čerišev - Dzjuba.

Hrvatska 1: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Rakitić, Brozović - Rebić, Modrić, Perišić - Mandžukić.
Hrvatska 2: Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Rakitić, Modrić - Rebić, Kramarić, Perišić – Mandžukić.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider