Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Još malo do Rusije

Emotivni Rakitić opisao najteži trenutak na Svjetskom prvenstvu: "Napravio sam to za Modrića, on je naš vođa"

Izbornik Zlatko Dalić i Ivan Rakitić bili su gosti press-konferencije hrvatske reprezentacije dan uoči četvrtfinalnog okršaja s Rusijom u Sočiju.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Koliko je teško igrati protiv domaćina Svjetskog prvenstva? Hrvatska je igrala protiv domaćina 1998. u polufinalu SP-a, igrala je protiv domaćina i na otvorenju SP-a u Brazilu.

''Ne možemo birati protiv koga ćemo igrati, to na kraju i nije tako bitno. Možda je mali problem zbog podrške navijača koju će imati Rusija, ali naši igrači svaki tjedan igraju takve utakmice, u gostima na punim stadionima. Na kraju krajeva, ne smijemo tražiti opravdanja'', rekao je Dalić.

''Za nas je najvažnije da smo stigli do četvrtfinala. Nije nam važno protiv koga igramo, mi o tome ne odlučujemo, ali lijepo će igrati protiv domaćina, kao što je bilo lijepo kada smo igrali protiv Brazila. Nadam se bolje rezultatu i pobijedi. Pokušat ćemo odigrati najbolje što možemo'', izjavio je Rakitić.

''Ovo SP je specifično''

Hoće li Rusija igrati slično kao i protiv Španjolske, dakle zatvoreno i na kontre, ili će se ohrabriti i napasti?

''Ne mogu reći kako će oni igrati, to je njihova stvar, ali znam kako ćemo mi moramo igrati. Moramo imati jedan čvrst blok, kompaktnost i disciplinu, ali definitivno moramo biti kvalitetniji prema naprijed, jer mi imamo tu kvalitetu, mi to možemo. Ovo SP je specifično, igra se čvrsto i agresivno, nema prevelike ljepote. Mogu nešto očekivati od protivnika, ali ne mogu znati. Imamo veliki respekt prema njima, među osam su najboljih reprezentacija, to ne može biti slučajno, to ne može napraviti momčad koja nema kvalitetu'', mišljenja je hrvatski izbornik.

Koliko je važan Mario Mandžukić u hrvatskom sustavu igre?

''Mandžo je za nas jako bitan, on je prvi u napadu, ali i u obrani. Važno je da je spreman, raspoložen, daje sve od sebe za momčad'', rezonirao je Rakitić, a izbornik potvrdio:

''Nemam što dodati.''

Na koga vas podsjeća Rusija u odnosu na prethodne protivnike. Koje igrače osobno poznajete?

''Teško je uspoređivati. Ovo je novi protivnik i neka sasvim druga utakmica. Veliki je ulog za obje momčadi, a svaki protivnik je različit. Imamo veliki respekt prema Rusiji. Ako izbacite Španjolsku, onda sigurno imate kvalitetu. Bit će teško, oni imaju dobru igru prema naprijed, dobru kontru i polukontru, ali mi ćemo se morati nametnuti'', izjavio je hrvatski izbornik.

''Poznajem sve ruske igrače, naravno da smo o svemu informirani, kako napadaju, kako se brani. Neke znam bolje, ali to ću zadržati za sebe. Dobra su reprezentacija, ali o nama najviše ovisi, nadam se da ćemo biti pravi'', rekao je Ivan Rakitić.

Koji vam je protivnik dosad najviše odgovarao? Kako zamišljate utakmicu budući da ćete morati otključati protivnika?
''Bitno je igrati protiv svakog dobro, bitno je da smo kompaktni, disciplinirani, da se zajedno branimo i napadamo. Utakmicu protiv Argentine smo jako dobro odradili kao momčad. U nogometu se treba boriti jedan za drugog, baciti se i na glavu kada treba'', objasnio je Rakitić.

Što mislite o Rusiji i Sočiji?

''Ovdje se osjećamo jako dobro, prezadovoljni smo svime, uvjetima, smještajem, terenima, stadionom... Jako lijep doživljaj, na svakom korak dobrodošlica i ljubaznost, mi smo prezadovoljni, pogotovo jer smo napravili rezultat'', rekao je Zlatko Dalić.

Jeste li se aklimatizirali do kraja na Soči koji ima bitno drugačiju klimu nego sjeverni dio Rusije? Možete li otkriti kakve vas emocije prate?

''Bila je dobra odluka da odmah dođemo i priviknemo se na nove uvjete. Ovdje je veća vlaga, toplije. Mislim da smo pogodili što smo došli prije'', kratak je bio Dalić.

''Poruke stižu sa svih strana''

''Igrao sam mnoge velike utakmice u klubu, ali ne može se to usporediti s reprezentacijom. Za nas je velika čast da branimo sveti dres. Emocije pokušavamo sakriti, ali poruke stižu sa svih strana, osjeća se da dolazi velika utakmica. Jedva čekamo da krenemo, nadam se da će nam navijači dati dodatnu snagu. Nisu samo Hrvati uz nas, ima i puno stranaca koji nam daju podršku, to nas posebno veseli'', mišljenja je Rakitić.

Je li istina da su hrvatski igrači sudjelovali u dovođenju vašeg omiljenog pjevača u Soči? Pjevali ste njegove pjesme nakon pobjede nad Danskom? Radi se o Mladenu Grdoviću.

''Svaka čast na tom pitanju. To samo pokazuje da imamo fantastičnu atmosferu. Ako prođemo, pozvat ćemo cijelu Hrvatsku, ma sve pjevače da dođu u Moskvu. Imamo sjajnu atmosferu u svlačionici, dobro se razumijemo, mislim da je to velika stvar, jer smo već 40 dana skupa. Ako treba zapjevati još sto puta, zapjevat ćemo. Sve za uspjeh reprezentacije'', izjavio je hrvatski veznjak.

Predsjednica Kolinda Garbar-Kitarović opet će doći na utakmicu. Koliko vam to znači?

''Cijela Hrvatska živi u dobrom raspoloženju, velika je fešta u državi kada igramo. Za nas je velika čast i motiv da je predsjednica uz nas. Daj Bože da bude uz nas i u Moskvi'', rekao je Dalić.

Kada ste igrali protiv Danske, okupili ste igrače i rekli im da je Modrić puno puta spasio reprezentaciju, te da je sada red da vi spasite njega?

''Da, to sam rekao. Teško je opisati emocije koje su nas zahvatile u tom trenutku. Naš je zadatak da ga pratimo, Modrić nas vodi, on je vođa naše momčadi, on to radi već deset godina, puni nas nevjerojatnom snagom. To je bio jedan trenutak za njega, jer je on prvi koji je htio zabiti taj penal kako treba. Kasnije je zabio. I otišli smo dalje. Došlo mi je da to napravim za njega, to pokazuje koliko smo skupa i zajedno'', objasnio je Rakitić.

Što ste radili i gdje ste bili kada je Hrvatska izbacila Njemačku prije dvadeset godina?

''Kao da je jučer bilo. Eto, povijest se ponavlja, nadam se da ćemo je ponoviti. Mi smo na tom putu, na korak samo da to napravimo. Naravno da neće biti lako i jednostavno, od prvog dana o tome razgovaramo, o našoj kvaliteti, o zajedništvu... Moramo naći energije da sutra budemo najbolji. Bio sam tada u Francuskoj, ali nisam na kraju gledao utakmicu, jer sam se morao vratiti na pripreme svog kluba. Ulaznicu sam dao jednom prijatelju. Uvijek sam pratio hrvatsku reprezentaciju kao navijač, bio sam na mnogim turnirima'', izjavio je hrvatski izbornik.

''Bio sam doma, ali sjećam se da smo svi bili ludi i navijali, bili smo ponosni. Oni su naši heroji, oni su nas doveli do ovog, želimo nastaviti njihovim putem, nadamo se ćemo napraviti i korak dalje'', zaključio je Rakitić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider