Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ivica Medo iz Rusije

Mlada Hrvatica zaludjela Kineze poput Modrića i Rakitića: Pola Kine gledat će veliki meč i zgodnu Niku

Okršaj Hrvatske i Argentine s nestrpljenjem se očekuje širom svijeta, a pratit će ga s posebnim zanimanjem i milijuni Kineza, koje osim hrvatskih nogometaša jako zanima i jedna djelatnica HNS-a.

Galerija Lee Chen, kineski novinar koji prati hrvatsku reprezentaciju (Foto: GOL.hr)

Nakon jučerašnje hrvatske i argentinske press-konferencije na stadionu Nižnji Novgorod hrvatski novinari poveli su žustru raspravu u medijskom centru. Teme su bile uobičajene, kao i prije svake velike utakmice: koja će biti postava za Argentinu, tko bi trebao igrati i zašto, kako igrati protiv Argentine, tko bi trebao čuvati Messija i slično.

Dok smo onako stajali u krugu, svi skupa podizali glas, gestikulirali i mahali rukama, pokraj nas je stao kineski novinar i gledao nas širom otvorenih očiju. Budući da je malo vjerojatno kako razumije hrvatski jezik, teško da je nešto razumio, vjerojatno ga je impresionirala prosječna visina, a još više masa pojedinih hrvatskih novinara. Ipak stršimo iznad prosjeka, pogotovo u odnosu na Azijate. Najglasniji nismo, kad je o tome riječ, Talijane i latinoameričke novinare nitko ne može nadmašiti.

Kinez je tako stajao i čekao da završimo s besjedom, a onda me je decentno povukao za rukav. Ne znam zašto bas mene, ali isukao je iz džepa poveći mobilni uređaj:

"Znate li tko je ovo", upitao nas je i pokazao fotografiju mlade djevojke.

Čini mi se poznatom, samo ne mogu se sjetiti odakle, odgovorio sam i prebirao po mislima.

"Mislim da radi u Hrvatskom nogometnom savezu", pokušao nas je asocirati kineski kolega.

Aha, to je djevojka koja je odnedavno mijenja privremeno odsutnog glasnogovornika Saveza Tomislava Packa, odgovorio sam.

"Možete li mi reći nešto pobliže o njoj", nastavio se raspitivati omaleni Kinez.

Zove se Nika Bahtijarević, mislim da je kći dugogodišnjeg liječnika hrvatske reprezentacije Zorana Bahtijarevića. Ona je nova u Savezu, nisam je još stigao osobno upoznati. Ja nisam stacioniran u kampu reprezentacije, putujem po gradovima gdje igra hrvatska reprezentacija, a nju nisam još vidio. Sad kad nema Packa, vjerojatno ću je vidjeti ovdje u Nižnjem, ukratko sam ispričao kineskom kolegi što sam znao o dotičnoj mladoj dami.

Nika Bahtijarević prava zvijezda u Kini

Zašto vas to zanima? Da se niste zaljubili, našalio sam se.

"Hahaha, ma ne zanima toliko mene koliko mog urednika. Ja sam Lee Chen, novinar agencije European Pressphoto Agency s ispostavom u Kini", predstavio mi se mladi kolega.

Dobro, ali zašto zanima vašeg urednika?

"Znate, hrvatska reprezentacija vrlo je popularna u Kini, hrvatski nogometaši imaju puno obožavatelja, rekao bih desetke milijuna, tako da pratimo svaki korak vaše reprezentacije, posebno sada kada igrate protiv Argentine i Messija", ispričao mi je Kinez, koji je potom prešao na konkretan odgovor:

"Naime, ta djevojka je postala prava zvijezda u Kini."

Kako? Zašto? Pitao sam čudeći se.

"Možda će vam kao Europljaninu zvučati malo bizarno, ali Kinezi su vam takvi. Svjetsko prvenstvo prate stotine milijune Kineza, SP fascinira čak i one Kineze koji inače nisu baš neki ljubitelji nogometa. I sve se prati, i nogomet i sve oko njega. Budući da šaljemo naše fotoreportere u vaš kamp, slali su nam puno fotografija u redakciju. U Kini ima mnogo medija te se fotografije objavljuju u velikom broju, Kinezi vole gledati fotogalerije. I čitatelji su na fotografijama zamijetili, kako kažete da se zove, Niku, je l' da, a urednici žele ono što žele i čitatelji. Počeli su stizati brojni mailovi, ljudi se raspituju tko je to, što radi, koliko ima godina i tako. I, eto, urednik me nazvao da saznam što god mogu", ispričao nam je Kinez u dahu.

Znači, ne pretjerujete kada kažete da je Nika postala prava zvijezda u Kini?

"Ma kakvi, to je živa istina, pa ne bi me urednik zvao da im nije zanimljiva priča. Ona je sada celebrity u Kini", kazao nam je kolega.

Možda će ju sada na mjesto glasnogovornice angažirati neki kineski prvoligaš, našalili smo se.

"Nije isključeno, kineski klubovi vole angažirati u svoju službu osobe s publicitetom, ljude koji su poznati u Kini, a ona je sad popularna", kazao nam je kolega Lee Chen s vrlo ozbiljnim izrazom lica.

Kinezi znaju za Dinamo, Hajduk i brojne reprezentativce

Eto, dobar glas i stas daleko se čuju. Kina kao obećana zemlja za Hrvate. Zašto ne? Nastavili smo razgovor o nogometu. Kolegu su zanimali neki detalji o hrvatskim nogometašima. Primjerice, kako to da dosta dobro svladaju jezik zemlje u kojoj igraju.

"Neki drugi igrači nikada ne nauče. Recimo, mnogi Latinoamerikanci govore samo španjolski ili portugalski i rijetki nauče dobro, recimo, njemački jezik, iako igraju za njihove klubove. Inače obilazim europske klubove, vidim da vaši znaju jezike. Ja inače solidno govorim četiri-pet europskih jezika", otkrio nam je kolega pa nastavio pričati o hrvatskim nogometašima.


"Profesionalno pišem o njima, ali sudjelujem i u raspravama na kineskom forumu ljubitelja hrvatskog nogometa. Kod nas su takve rasprave vrlo popularne. Zadnjih godina jako raste zanimanje za vaš nogomet, i ne samo vaš, nego za nogomet u cijeloj regiji tog dijela Europe. Cijeli Balkan nam je interesantan. Hrvatska nam je najzanimljivija jer imate najpoznatije nogometaše. Gotovo svi Kinezi znaju za Modrića, Rakitića, Kovačića, Perišića, Mandžukića...", ispričao nam je kolega i nabrojio hrvatske klubove koje poznaje.

"O Dinamu i Hajduku znam dosta toga. To su klubovi koji su dali najviše reprezentativaca, je li tako? Rijeku i ostale klubove manje poznajem. Davor Šuker još uvijek je popularan u Kini, Boban, Prosinečki i Bokšić također. Imali ste i nekoliko trenera kod nas. Ćiro Blažević, Marijo Tot, Branko Ivanković...", nabrajao je kolega dosta dobro izgovarajući hrvatska imena.

Lee Chen, kineski novinar koji prati hrvatsku reprezentaciju (Foto: GOL.hr) Lee Chen, kineski novinar koji prati hrvatsku reprezentaciju (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Puno ih navija i za Argentinu i za Hrvatsku

Kineski kolega danas će izvještavati s utakmice Hrvatske i Argentine. To mu je ipak primarni zadatak.

"Uh, tu će utakmicu gledati jako puno Kineza, teško mi je reći koliko, ali sigurno deseci, pa i stotine milijuna. Zanimanje je golemo, puno Kineza navija za obje reprezentacije, zato su me urednici i poslali u Nižnji. Messi je u prvom planu, ali puno je tu zvijezda, i argentinskih i hrvatskih. To je dosad jedna od najjačih utakmica prvenstva."

Prognoza?

"Potpuno otvorena utakmica, teško je reći kako će završiti. Jedno je izvjesno: ako Argentina izgubi, Messi bi mogao ispasti s turnira, a to mnogi Kinezi ne bi željeli. On ima toliko fanatičnih obožavatelja da je to teško opisati. Imaju ih i hrvatski igrači, ali ipak manje. Možda bi remi najbolje pao", zaključio je Kinez.

Sumnjam da bi Argentinci bili zadovoljni, ali Hrvati zacijelo ne bi imali ništa protiv.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider