Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Konačno izbornik s petljom: Nema povlačenja, hrabro i na Messijevu Argentinu!

Na krilima mnogobrojnih navijača Hrvatska je otvorila Svjetsko prvenstvo s pobjedom što je jako dobar znak.

Galerija Zlatko Dalić (Foto: AFP) Hrvatska - Nigerija (Foto: AFP) Pogodak Hrvatske protiv Nigerije (Foto: AFP)

Konačno izbornik s petljom! Kako kaže Del Boy, samo hrabri pobjeđuju, a da bi se pobijedilo, mora se i riskirati. Zlatko Dalić pokazao je da gleda, osluškuje i da ima hrabrosti povući jake poteze, a to je superofenzivna postava hrvatske reprezentacije i igra na pobjedu od prve minute. Na prijašnjim svjetskim prvenstvima uvijek se nešto kalkuliralo, čekalo, zatvaralo, taktiziralo i naposljetku ništa, ni igre ni golova, a ni rezultata.

Dalić je odlučio nešto promijeniti, drukčije se postaviti nego njegovi prethodnici, odlučio je udariti šakom o stol i otvoreno pričati o uočenim slabostima i pogreškama. Dalić je shvatio da ne smije ići linijom manjeg otpora, da mora biti odlučan u izboru igrača te da ne smije gušiti hrvatsku kreativnosti već da je mora dodatno rasplamsati, posebice protiv protivnika od kojih je Hrvatska, barem na papiru, kvalitetnija i koje mora pobijediti da bi konačno prošla u drugi krug Svjetskog prvenstva.


Ne znači da Hrvatska mora svaku utakmicu igrati u ovoj postavi, naravno da nije svejedno protiv koga se igra, da je jedna taktika za Nigeriju, a druga za Argentinu ili recimo Francusku, Brazil ili Njemačku.

Ne može se već u prvoj utakmici biti u top izdanju

Vatreni su napadali, ali nisu srljali, disciplinirano su držali formaciju, dobro zatvarali i pomagali jedni drugima kada je pomoć bila potrebna. Nećemo pretjerivati i kazati da smo gledali rapsodiju, nije to bila briljantna predstava hrvatske reprezentacije, ali bilo je sasvim dobro i što je najvažnije, dovoljno za pobjedu.

Uvijek je teško na otvaranju, svima su noge drvene, nije tu u pitanju samo Hrvatska, vidjeli smo da ni veliki favoriti nisu briljirali. Poznata je stvar da oni koji računaju na visok plasman da polako dižu formu. Ne može se već u prvoj utakmici biti u top izdanju.


Budući da protivnik nije bio bezazlen, mišljenja smo da je igra bila vrlo dobra, odgovorna u fazi obrane i dosta izravna u fazi napada. Obećavajuće je što hrvatski nogometaši nisu previše komplicirali, što se u prošlosti znalo događati, brzo su se rješavali lopte, nitko nije carinio, igralo se na prvu, drugu, vrlo aktivno, dobro su se mijenjale strane, pokrivalo leđa suigrača, tranzicija je bila vrlo dobra.

Najveća iskušenja tek slijede

Pobjeda je, dakako, najvažnija, s tri boda na kontu sve se čini ljepšim i optimističnijim. Međutim, ništa nije gotovo, nema dizanja u nebesa, tek slijede najveća iskušenja, sljedeća je Messijeva Argentina. U toj utakmici mogla bi pasti odluka o prvom mjestu u skupini i vjerojatno lakšem suparniku u drugom krugu. Isto tako moglo bi se i sve zakomplicirati što se tiče prolaska u drugi krug.

Iako se bod čini dobrim ulovom, mišljenja smo da ne treba kalkulirati, izravnije rečeno, da se ne smije postaviti igra na remi, jer to je vrlo izgledan put u poraz. Nadamo se da će Dalić nastaviti jednako hrabro, ali i promišljeno, kao što je hrabro i pametno osmišljena i postavljena taktika za Nigeriju.

Nismo zaboravili hrvatske navijače koji su napunili lavovski dio Arene Baltika. Ozračje na stadionu bilo je ugodno i motivirajuće, hrvatska reprezentacija imala je bučnu podršku cijelu utakmicu. Navijalo se korektno i sportski. Trnci su nas prolazili kada su tisuće hrvatskih navijača u glas zapjevali "večeras je naša fešta“. Feštat će se i slaviti u Kalinjingradu do jutra, pa i dalje, a onda se "crveno-bijela“ karavana seli u Nižnji Novgorod. Ako padne Argentina, tek će biti ludnica.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider