Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
mandžo igra za mir u kući

Je li Dalić udario šakom o stol? Tri jaka poteza za bolju igru i rušenje učmale hijerarhije!

Čini se da je hrvatski izbornik Zlatko Dalić odlučio povući nekoliko jakih poteza za utakmicu s Nigerijom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dva su dana ostala do otvorenja Svjetskog prvenstva u Rusiji, a četiri do prve utakmice hrvatske reprezentacije na turniru. Još uvijek se ne zna pouzdano u kojem će sastavu Hrvatska istrčati protiv Nigerije na Areni Baltika u Kalinjingradu.

Informacije koje stižu iz hrvatskog kampa u Rusiji kažu da je izbornik Zlatko Dalić još uvijek zakopčan. Posve je logično da ne želi javno otkriti karte i da će vjerojatno do posljednjeg trenutka čuvati skrivenom udarnu postavu s kojom će napasti Nigerijce. Kažemo napasti jer Hrvatska bi u toj utakmici, koja god postava istrčala, trebala voditi glavnu riječ, zacijelo će imati veći posjed i kontrolu lopte, dok će Nigerijci poput Senegalaca u Osijeku čekati svoju šansu da zaprijete iz brze kontre.

Upravo je utakmica sa Senegalcima razotkrila neke slabosti hrvatske vrste i dala signal koje bi promjene izbornik mogao napraviti. Na dodjeli nagrada Trofej nogometaš, dan uoči odlaska hrvatske ekspedicije u Rusiju, novinari su u razgovoru s izbornikom i najbližim suradnicima pokušali doprijeti do njihovih najdubljih tajni. Izbornik je ostao zagonetan, nije htio ništa otkriti, ali iz nekih izvora moglo se zaključiti da ipak priprema promjene.

Ne znamo pouzdano je li Dalić već odlučio, ali logično je pretpostaviti da jest, da ima u glavi prvih 11 i da tu sliku mogu poremetiti samo neka neočekivana iznenađenja, ponajprije ozljede. Ako su prikupljene informacije točne i ako nas osjećaj ne vara, čini se da je Dalić prelomio.

Logično je pretpostaviti, a tako nam govore i informacije iz naših izvora, da će praktički za nekoliko sati otkriti igračima, ako već nije, tko će igrati protiv Nigerije od prve minute, kako bi se što bolje psihološki pripremili i koncentrirali za veliki meč. S daljnjim čekanjem i oklijevanjem samo bi unio dodatni nemir i nervozu, koja je i ovako očigledno prisutna.

Superofenzivna postava za Nigeriju!?

Nećemo ništa izrijekom tvrditi, ali čini se da je izbornik odlučio udariti šakom o stol i povući neke iznimno jake poteze, koji bi mogli uzdrmati već ustaljenu hijerarhiju u momčadi te možda izvući na površinu neke probleme. U prijevodu to znači da bi neki senatori, do jučer nedodirljivi prvotimci, mogli ispasti iz prve postave.

Konkretno, Vedran Ćorluka mogao bi na klupu, jednako kao i Milan Badelj, čiju bi poziciju preuzeo kapetan Luka Modrić, a na Modrićevu bi uskočio Andej Kramarić, dakle odmah iza leđa najisturenijeg napadača, koji bi ostao Mario Mandžukić.

Napominjemo da ništa nije sigurno, ali prva postava protiv Nigerije mogla bi ovako izgledati: Subašić – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić – Rakitić, Modrić – Rebić, Kramarić, Perišić – Mandžukić.

Na prvi pogled izgleda jako ofenzivno, što nije nelogično, jer Hrvatska će, vjerojatno, protiv Nigerije gotovo pod svaku cijenu tražiti pobjedu. Koje su prednosti, a koji su nedostaci ove momčadi u odnosu na onu koja se očekivala do prije nekoliko tjedana ili dana?

Krenimo od zadnjeg reda. Utakmica protiv Senegala još je jednom pokazala da se Ćorluka teško nosi s brzonogim afričkim igračima na širokom prostoru. Kad Hrvatska uglavnom napada, a tako će biti protiv Nigerije, zadnja linija jednostavno mora izaći visoko, što znači da će stoperi nerijetko ostajati na brisanom prostoru sa suparničkim napadačima.

Ćorluka jednostavno više nema dostatnu hitrinu i okretnost da kvalitetno pokrije taj brisani prostor jer biologija radi svoje, kao i problemi s ozljedama. Utakmica sa Senegalom pokazala je da se Ćorluka nakon nekoliko izgubljenih sprintova instinktivno povlači i na taj način vuče za sobom cijelu zadnju liniju, a onda je teže ostvariti kontinuirani pritisak, linije su previše razvučene, nema dovoljne kompaktnosti, što u bitnom utječe na cjelokupnu igru.

Dakle, sa stoperskim parom Dejan Lovren – Domagoj Vida zadnja linija dobila bi veću hitrinu, mobilnost i okretnost.

Ćorluka i Badelj idu na klupu?

Koji su mogući nedostaci hrvatske igre bez Ćorluke u postavi? Ćorlukine su najveće kvalitete čitanje igre, postavljanje, kontrola, predaja i iznošenje lopte. Ćorluka je bez sumnje veći znalac od Vide ili Lovrena, tehnički je osjetno bolji, ima bolje primanje i predaju, ali više nema dostatno dobru motoriku, a to je problem koji sve teže kompenzira tehničkim komponentama.

Ćorlukine će kvalitete do većeg izražaja doći protiv reprezentacija za koje se pretpostavlja da će napasti Hrvatsku, odnosno u manje ili više povučenoj igri hrvatske reprezentacije, u zgusnutoj formaciji, kada zadnja linija neće tako visoko izlaziti, kako će Vatreni vjerojatno igrati protiv Argentine u drugom kolu.

Osim toga, zbog brojnih problema s ozljedom koja ga dugo muči i činjenice da nije igrao u kontinuitetu cijelu sezonu, teško da Ćorluka može odigrati dvije teške utakmice na visokoj razini u razmaku od pet dana. Čini se logičnim sačuvati ga za utakmicu s Argentinom, kada će Hrvatska u taktičkom smislu biti dosta drugačije posložena.

Što će se dobiti povlačenjem Modrića s mjesta "desetke" na Badeljevu poziciju zadnjeg veznog, odnosno uparivanja s Ivanom Rakitićem? Prvo, na taj se način otvara mjesto za Kramarića, kojem uloga povučenog centralnog napadača savršeno odgovara.

Kramarić može pokriti više pozicija u napadu, ali čini nam se da je najbolji kada slobodno "pluta" među linijama i kada je često u kontaktu su loptom jer on je podjednako dobar i kao asistent i kao egzekutor. Uz to, kad se malo povuče i otvori prostor za ulazak krila, u sredini će tvoriti "pakleni trokut" s Modrićem i Rakitićem.

Trokut-igra desetljećima je glavni forte hrvatske reprezentacije, to je hrvatski stil, način igranja koji se njeguje i na koji su naši igrači navikli odmalena. Kratki pas, kombinatorika u sredini i brzo lopta na stranu ili kroz sredinu klasična je hrvatska igra koja najviše odgovara hrvatskim nogometašima. 

Mandžukić u postavi za mir u kući

Drugo, takvom rošadom sačuvalo bi se mjesto u prvoj momčadi za Mandžukića, dakle za jednog klasičnog napadača, golgetera koji bi trebao pospremiti ono što mu vezna linija servira. Protiv Nigerije moglo bi se igrati i na izrađene centaršutove sa strane, a zna se da je Mandžo možda i najjači u igri glavom.

Ako Mandži pak ne bude išlo, u svakom ga trenutku može zamijeniti Nikola Kalinić. Nećemo ni to preskočiti, pa ćemo reći da bi se zadržavanjem Mandžukića u momčadi sačuvao "mir u kući". Izvlačenjem dvaju senatora, pa i triju ako tu uračunamo Badelja, možda bi bilo previše riskantno, prije svega što se tiče kompletne atmosfere u momčadi.

I ovako se Dalićevi potezi čine dosta hrabrim te je pitanje kako će neki igrači reagirati, no tek ćemo vidjeti hoće li ih izbornik doista povući ili će na kraju sve ostati po starom. Na ovim pitanjima oštri se i izbornikov autoritet, to je nedvojbeno.

Treće, vraćanjem Modrića na mjesto zadnjeg veznog, na vrlo sličnu poziciju koju igra u Real Madridu, Hrvatska će dobiti prije svega na kreaciji, bržem i konkretnijem iznošenju lopte sa svoje polovice, boljoj tranziciji, kvalitetnijem pregledu igre, okretanju strana, zadnjem pasu i što je najvažnije, u konačnici većoj probojnosti i opasnosti za protivnička vrata.

U teoriji Hrvatska protiv Nigerije odlaskom Badelja na klupu ne bi trebala previše izgubiti jer Badelj svoju igru ionako ne temelji na "fizici", hitrini, visokoj energiji, snazi, duel igri, frekventnom oduzimanju lopti na snagu i slično.

Badelj je u nogometnom smislu zapravo jako sličan Modriću, "samo" što je Modrić dosta bolji igrač, kvalitetniji u većini tehničkih rubrika, a uz to i dosta okretniji. Nije to nešto zbog čega bi se Badelj trebao sramiti jer Modrić pripada u samu špicu svjetske kvalitete i malo je igrača na svijetu koji mu mogu parirati na toj poziciji.

Hrvatska ostaje veliki favorit tko god igrao

Najveća je Badeljeva kvaliteta ta što odlično "drži" poziciju i čita igru, taktički je iznimno discipliniran, igra ga teško može povući, zato ga treneri jako cijene. To su jako važne osobine, posebice ako se igra protiv nadmoćnijeg protivnika, a to Nigerija ipak nije, i stoga se njegov izostanak ne bi trebao previše osjetiti.

Superofenzivna postava Hrvatske čini nam se logičnom i prikladnom za dvoboj sa suparnikom kakav je Nigerija. Možda je najvažnije istaknuti da je Hrvatska favorit protiv Nigerije u kojem god sastavu istrčala i da sa svakom postavom može pobijediti. Tko god igrao, mora dati maksimum i onda vjerojatno neće biti većih problema.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider