Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Krizna situacija

Idiotski huliganski čin razljutio Rusiju: Brzo se ispričao, ali uvrijeđeni navijači prijete invazijom i osvetom

Sigurnosna kriza na Svjetskom prvenstvu. Ruski huligani prijete osvetom engleskim navijačima u Samari zbog gluposti jednog engleskog navijača...

Engleski navijači (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U Rusiji je veliku prašinu podigao vandalizam jednog nepromišljenog engleskog navijača, koji je išarao spomenik podignut u čast legendarnom nogometašu Spartaka Fjodoru Čerenkovu, uoči sinoćnje utakmice Engleske i Kolumbije na Stadionu Spartaka u Moskvi.

''Kad se fotografija pojavila na društvenim mrežama, u prvom trenutku pomislili smo da je photoshop, da takvo što nikome ne može pasti na pamet. Nažalost, uviđaj policije pokazao je da je to istina. Zamislite, netko je na grudi brončanog spomenika crvenim sprejem napisao Engleska'', piše Sport Express, koji ističe da su se engleski navijači do sada ponašali primjereno i za pohvalu, da nije bilo nikakvih problema, ali i da bi se situacija mogla promijeniti ako Englezi nastave sa sličnim provokacijama.


Uoči turnira postojala su strahovanja da bi moglo doći do okršaja engleskih i ruskih navijača, posebice u svjetlu velikih sukoba u Marseilleu prije dvije godine, na Eura u Francuskoj, gdje su Englezi izvukli deblji kraj i mnogi su se pribojavali da možda neki od njih žele osvetu.

Englez koji je išarao spomenik kasnije se javio putem videa postavljenog na društvene mreže i ispričao se zbog gluposti koju je napravio. Ruska policija brzo ga je pronašla i uhitila. Uopće ne izgleda kao klasični huligan, očito je da mu je stvarno žao što je to napravi, vjerojatno pod utjecajem alkohola, ali šteta je počinjena, ne toliko u materijalnom smislu, jer sprej će se obrisati, nego u sigurnosnom i psihološkom.

Društvene mreže su gorjele

Naime, tenzije su opet narasle preko noći, društvene mreže su gorjele. Engleski i ruski mediji ističu da su se masovno javljali ruski huligani i preko društvenih mreža prijetili invazijom na Samaru i osvetom ''pijanim seljačinama'', kako posprdno nazivaju engleske navijače.

Engleske i Švedska igraju četvrtfinale u Samari, pretpostavlja se da će grad biti pun engleskih navijača, što će biti veliki izazov za ruske sigurnosne snage. Šampionat mira, kako su Rusi nadjenuli ovo Svjetsko prvenstvo, opet je pred velikim sigurnosnim izazovom.

Sport Express ističe da treba smiriti tenzije, ali i dodaje da najviše ovisi o Englezima hoće li uživati u Rusiji do kraja natjecanja ili će imati problema.

Ruski dnevni list proziva engleske medije i pita ih hoće li ovom vandalskom činu posvetili podjednaku pažnju kao nekim manjim incidentima koji su se dogodili na turniru, a gdje su Rusi ispali ''loši dečki''.

Iako se radi o nogometu, ne može se ne zamijetiti da na višoj razini tinja propagandni rat između ruskih i zapadnih, posebice engleskih medija.

Ruski sportski dnevnik navodi da su engleski mediji konstantno plašili engleske navijače da ih u Rusiji čekaju razulareni ruski huligani koji će ih napasti čim im se ukaže prilika, a na kraju se dogodilo da Englezi nisu imali nikakvih problema i da su naišli na više nego prijateljsku dobrodošlicu. Tako je bilo dosad, a što će biti nakon incidenta u Moskvi, tek ćemo vidjeti.

No, za vjerovati je da brojna ruska policija može izaći na kraj sa svim izazovima i da će sve ostati na verbalnim čarkama. Dobro je što ruski mediji ipak korektno ističu da je spomenuti vandalski čin djelo neodgovornog pojedinca, a ne engleskih navijača u cjelini i da se domaći navijači trebaju suzdržati od generalizacija i bilo kakvih osvetničkih akcija. Navodi se i to da su neki engleski navijači čak pokušali oprati natpis sa spomenika, ali da je to teško išlo samo s vodom i krpama.

Oglasili se i članovi ruske Dume

Na tu temu oglasili su se čak i neki članovi ruske Dume. Član parlamentarnog Odbora za kulturu i sport Dmitri Sviščev poručuje:

''To je huliganizam kojem se treba suditi prema ruskim zakonima. Nemamo neki poseban zakon za strance, ali pred zakonom svi moraju biti isti'', prilično oštro ističe Sviščev, ali ipak spušta loptu na zemlju:

''Ne treba sve engleske navijače trpati u isti koš, 90 posto njih ponaša se uzorno i prijateljski, to su pokazali oni koji su pokušali oprati spomenik. Tim vandalskim činom najviše su pogođeni istinski nogometni navijači, koji su u velikoj većini. Oni su ni krivi ni dužni osramoćeni. Nije napravljena velika materijalna šteta, ali povrijeđena je duša ruskih, posebno Spartakovih navijača. Dečko koji je to napravio vjerojatno nema pojma tko je bio Čerenkov i koliko on znači navijačima Spartaka.''

Ono što možemo reći iz vlastitog iskustva, doista nismo zamijetili neke veće probleme i incidente u tri tjedna koje smo proveli u četiri ruska grada. Nismo vidjeli ni jednu razbijenu čašu, a kamoli nešto krupnije. Sve je više-manje prošlo jako dobro, domaćini su sjajno prihvatili hrvatske navijače koji su se ponašali uzorno i za pohvalu. Ako je bilo i nekih manjih problema s argentinskim navijačima, to se događalo na pojedinačnoj razini, ruska policija sve je riješila brzo i bezbolno.

Zasad možemo izreći pohvale za organizaciju turnira i rješavanje sigurnosnih pitanja. U Rusiji se Hrvati osjećaju sigurno i dobrodošlo. Po tom pitanju ništa nije promijenila ni činjenica da će Hrvatska i Rusija odmjeriti snage u četvrtfinalu. U Sočiju su doista svi ljubazni i imaju odlično mišljenje o Hrvatskoj i Hrvatima. Nadajmo se da će tako i ostati, ne samo kada su u pitanju Hrvati, nego i svi navijači na turniru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider