Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ma može i to

Hrvatska poput Maradonine Argentine: Može li do rekorda Svjetskog prvenstva?

Hrvatska je na ovom SP-u ponovila Argentinu iz 1990. godine.

Hrvatska reprezentacija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon nevjerojatne drame u susretima protiv Danske i Rusije, može li se dogoditi da Hrvatska i treći put mora tražiti sreću za prolaz udarcima s jedanaest metara?

U povijesti svjetskih prvenstava nikada se nije dogodilo da neka ekipa tri susreta u nizu izvodi jedanaesterce.

Osim Vatrenih dvije uzastopne pobjede udarcima s kreča ostvarila je još jedino Argentina na Svjetskom prvenstvu 1990. godine. Diego Maradona i društvo u četvrtfinalu su pobijedili Jugoslaviju (3:2), a u polufinalu Italiju (4:3), da bi u finalu izgubili od Njemačke 0:1.

BBC je uoči utakmice Hrvatska - Engleska objavio zanimljivu analizu o jedanaestercima na dosadašnjim svjetskim prvenstvima. Od 240 penala 170 je uspješno izvedeno. Vratari su imali 49 obrana, 12 udaraca završilo je u okviru gola, a ostalo pored ili preko.

Najbolje mjesto za gađanje gola jest desni ili lijevi gornji kut. Takvih je jedanaesteraca bilo 15 i golmani nisu zaustavili niti jedan, a čak 90 posto uspješnosti imaju udarci poluvisoko ili visoko u neku od golmanovih strana.

Tko će vidjeti finale, Hrvatska ili Engleska?

Ukupno glasova:

Nijemci su ''kraljevi'' izvođenja jedanaesteraca. Na svjetskim prvenstvima četiri su puta izvodili kaznene udarce i svaki put prošli dalje (1982., 1986., 1990., 2006.).

Međutim, polako im prijete Vatreni. Od reprezentacija koje su barem dva puta izvodile kaznene udarce u povijesti svjetskih prvenstava samo još Hrvatska ima 100-postotni učinak - dva od dva.

Do ovog SP-a najgori su bili Englezi. Gordi Albion do Rusije je izgubio sve tri utakmice u kojima su izvodili jedanaesterce - 1990. godine u Italiji, 1998. u Francuskoj i 2006. u Njemačkoj. U Italiji su ispali u polufinalu od Njemačke, u Francuskoj od Argentine u osmini finala, a u Njemačkoj od Portugala u četvrtfinalu.

Crnu seriju prekinuli su na ovom prvenstvu u četvrtfinalu protiv Kolumbije. Niti na europskim prvenstvima nemaju ništa bolji skor. Četiri puta pucali su penale, a tri puta ispali.

Najviše puta jedanaesterce su izvodili Argentinci, pet puta pri čemu su četiri puta bili uspješni. Jedino su izgubili od Njemačke 2006. Brazil ima skor 3:1, Italija 1:3, Španjolska 1:3...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider