Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slavan već za života

Hrvati stižu u njegov grad: Preteča svih celebrityja i Schwarzeneggerova inspiracija

Kolone Hrvata polako stižu u Kalinjingrad, ruski grad u kojem će hrvatska reprezentacija u subotu otvoriti nastup na Svjetskom prvenstvu...

Arnold Schwarzenneger na festivalu u Cannesu 1977. godine (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu će u Kalinjingradu otvoriti nastup na Svjetskom prvenstvu protiv Nigerije. Što znate o tom polumilijunskom ruskom gradu na obali Baltičkog mora?

Kad smo čuli da Hrvatska igra u Kalinjingradu, prvo su nam na pamet pala tri imena. Logično, Mihail Ivanovič Kalinjin, poznati ruski revolucionar po kojem grad nosi ime, a koji je jedan od rijetkih vođa Oktobarske revolucije koji je uspio preživjeti Staljinove čistke.

Još su zvučnija imena Immanuel Kant i Eugen Sandow, čuveni njemački filozof i pionir bodybuildinga. Jedan je razvijao mozak i um, a drugi tijelo i mišiće. Kant i Sandow rođeni su u Königsbergu, kako se Kalinjingrad zvao stoljećima prije nego što je nakon Drugog svjetskog rata potpao pod vlast Sovjetskog Saveza, odnosno Rusije.

Kalinjingradska oblast ruska je enklava uglavljena između Poljske i Litve. Jednim se dijelom podudara s povijesnim teritorijem Pruskog vojvodstva, kasnijim dijelom Kraljevine Pruske i ključnim posjedom Hohenzollerna, na čijim je dinastijskim temeljima u 19. stoljeću nastala jedinstvena Njemačka.

Grad su osnovali teutonski vitezovi u 13. stoljeću. Oni su mačem i ognjem osvojili pruske zemlje, kristijanizirali i germanizirali šire područje, a stoljećima kasnije na sličan način Nijemci su izgubili te stečene teritorije. Kao malo gdje u Europi vihori rata određivali su gospodara i sastav stanovništva tog pribaltičkog područja, oko kojeg su se uglavnom tukli Poljaci i Nijemci, nerijetko i Šveđani, a na kraju je došao u ruske ruke.

Kalinjingrad - oduvijek visoko militariziran

Sastav stanovništva mijenjao se kako su se mijenjali pobjednici u ratovima, ali jedna stvar uvijek je ostajala istom, a to je visoka militarizacija tog geostrateški iznimno važnog područja. Za vrijeme hladnog rata Sovjetski Savez držao je u Kalinjingradskoj oblasti, koja je površinom manja od Slovenije, čak 300.000 vojnika, kažu možda i više. Gustoća vojnih instalacija i danas je najveća u Europi. Tu se nalazi i sjedište Ruske baltičke flote. Kalinjingradska oblast ruska je izvidnica u trbuhu Europske unije i njezina najisturenija točka. Vojni analitičari ističu da bi u slučaju, ne daj Bože, rata između Rusije i Zapada to bila polazna točka ruske invazije na zapadnu Europu.

Kako god, vitezovi, vojnici i ratovi krvlju su pisali povijest tog područja, no najslavniji stanovnici ipak su jedan teški intelektualac i još teži "fizički radnik". O začetniku njemačkog idealizma zna se sve ili skoro sve, Kritika čistog uma i danas zadaje glavobolje studentima i profesorima humanističkih znanosti širom svijeta. I nama se vrtjelo u glavi, ali nešto je i ostalo, možda najviše to da je kritika priprema za uspostavu prave filozofije. Dakle, da se malo našalimo, kada kritiziramo izbornike i Vatrene, ne radimo to radi same kritike, nego radi višeg cilja, a to je pronalaženje rješenja, bolje igre, pa logično i boljeg rezultata.

Kant rijetko napuštao grad

Možda je manje poznato da je Kant tijekom čitavog života rijetko napuštao grad. Mitska priča kaže da nikada nije izašao iz šireg kruga grada, iako postoje dokumenti da je u dva-tri navrata odlazio u neke susjedne gradove udaljene stotinjak kilometara, ali to u biti ništa ne mijenja stvari. Da bi upoznao svijet, jer Kant je bio i geograf, te "rovao" po umu čovječanstva, sve što mu je trebalo imao je u svojem rodnom gradu.

Taj podatak dovoljno govori kakav je to bio grad, taj opjevani Königsberg, koji je osim Kanta dao i pionira moderne tjelovježbe, prvog tjelovježbačkog celebrityja, spomenutog Sandowa, što mu je umjetničko ime pod kojim je nastupao po cirkusima širom Europe i svijeta, a pravim imenom zvao se Friedrich Wilhelm Müller.

Bio je možda i prvi pravi fitness-guru, čovjek koji je održavao formu kraljevima, slavnim piscima, engleskim i američkim trulim bogatašima, te prvim holivudski filmskim zvijezdama. Postao je slavan već za života, spominjalo ga se u filmovima, nakon smrti portretiran je u Oscarom nagrađenom filmu iz sredine 30-ih (The Great Ziegfeld).

Prvi svjetski poznati atleta

Smatra ga se začetnikom modernog bodybuildinga, vjerojatno prvim svjetski poznatim atletom. Sandow je napisao nekoliko pionirskih knjiga o tjelovježbi i utjecaju na zdravlje čovjeka te je u njemu skovao termin "bodybuilding", koji je ostao u upotrebi do današnjih dana. Filmska industrija nije bila ni u začetku kada je krajem 19. stoljeća u Edisonovu studio snimio vjerojatno prvo bodybuilding poziranje.

Organizirao je prvo veće natjecanje u bodybuildingu 1901. u čuvenom Royal Albert Hallu. Jedan od članova žirija bio je poznati književnik Arthur Conan Doyle, autor Sherlocka Holmesa.

Ogroman je njegov utjecaj na modernu kulturu, gotovo pa nemjerljiv. Može se čak reći da je s njegovim izlaskom na svjetsku pozornicu započeo povratak kulta tijela, koji je eruptirao na razine koje on možda nije ni sanjao. Sandowu je nakana bila povratak grčkom idealu, ono što se ukratko može nazvati "u zdravom tijelu zdrav duh". Smatrao je da savršeno građeno ljudsko tijelo mora imati proporcije grčkih antičkih kipova.

Budući da je kreirao možda i prve sprave i razne utege za vježbanje, vjerojatno bi bio oduševljen modernim teretanama, no nismo sigurni što bi rekao kada bi vidio moderne bodybuildere, posebice osvajače najprestižnijeg natjecanja u bodybuildingu - Mr. Olympia.

Možda bi se iznenadio što pobjednici dobivaju nagrade od više stotina tisuća dolara, a vjerojatno bi ga se najviše dojmilo kada bi shvatio da je trofej koji su dizali jedan Arnold Schwarzenegger, Lee Haney, Dorian Yates, Ronnie Coleman, Jay Cutler ili aktualni prvak Phil Heath posvećen njegovu liku i djelu. Svima im je bio inspiracija atleta s utegom u ruci ili jednostavnije The Sandow.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider