Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
''nećemo ponoviti istu grešku''

Francuzi jako poštuju Hrvate, ali su samouvjereni: ''Vrijeme za drugi naslov''

Francuski mediji pišu o hrvatskoj s velikim respektom i bez podcjenjivanja, dok je analitički pristup puno zastupljeniji od ''pumpanja'' atmosfere.

Galerija Slavlje Francuske (Foto: AFP) Francuska nogometna reprezentacija (Foto: AFP) Hrvatska - Francuska (Foto: AFP) +3 Paul Pogba (Foto: AFP)

Francuski mediji vrlo ozbiljno i analitički pristupaju finalu Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Francuske.

Svi utjecajniji mediji donose detaljne analize hrvatske igre uz sugestije izborniku Dideru Deschampsu kako se suprotstaviti Vatrenima. U Francuskoj nema ni trunke podcjenjivanja, a puno prostora posvećeno je pričama o hrvatskim igračima i izborniku Zlatku Daliću.

Le Figaro tako donosi neobičnu priču o Daliću, treneru koji je ne tako davno bio gotovo potpuno nepoznat, a u manje od godinu dana na klupi Hrvatske stigao je do finala Svjetskog prvenstva. Isti list piše i o veliko borbi heroja u sredini terena – Modrića i Rakitića protiv Kantea i Pogbe – koja bi, po njima, trebala odlučiti utakmicu.

Francuska nogometna reprezentacija (Foto: AFP) Francuska nogometna reprezentacija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Le Parisien donosi tekst pod naslovom: ''Čega se Francuzi trebaju bojati protiv Hrvata?'' Ističu tri stvari: igrača svjetske klase u Luki Modriću, opasnost preko krila te energiju i rasterećnost.

Pet razloga zbog kojih bi Francuska mogla pobijediti 

France Football donosi pet razloga zbog kojih vjeruju da će Francuska postati prvak svijeta. Pišu kako Francuska voli igrati bez lopte, što je problem za Hrvatsku koja se muči sa zatvorenim momčadima, što je bio slučaj protiv Danske i Rusije.

Kao ostale razloge navode hrvatski umor (Vatreni su ukupno odigrali 90 minuta više), francusku opasnost iz prekida, odličan turnir vratara i kapetana Huga Llorisa te lekcije iz finala Eura 2016. godine. Francuzi su tada, priznao je Pogba na press-konferenciji, opušteno ušli u finale protiv Portugala misleći da su već prvaci.

Paul Pogba (Foto: AFP) Paul Pogba (Foto: AFP) (Foto: Afp)

''Na Euru smo mislili da je sve gotovo i da smo finale zapravo igrali protiv Njemačke. Mislili smo da smo unaprijed pobijedili Portugal. Ne želimo ponoviti istu pogrešku, drugačije ćemo ući u utakmicu. Ono što se dogodilo prije dvije godine nam je lekcija'', rekao je veznjak Manchester Uniteda.

Detaljno sjećanje na 1998. i šokantne Thuramove golove

Naravno, ovaj susret nije mogao proći bez sjećanja na 1998., kada su i Hrvati i Francuzi ispisali najljepše stranice svoje nogometne povijesti. Hrvatska je plasmanom u finale već nadmašila povijesnu broncu, dok Francuzi žele dodati drugu zvjezdicu iznad grba.

''Bit ćemo prvaci. Cijela Francuska vidi ovu momčad na krovu svijeta'', rekao je za Le Figaro Yuri Djorkaeff, član šampionske momčadi iz '98. i bivši suigrač izbornika Deschampsa. ''Vrijeme je da dodamo tu j***nu drugu zvjezdicu'', ponijele su emocije Djorkaeffa.

Hugo Lloris (Foto: AFP) Hugo Lloris (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Polufinala otprije 20 godina prisjetio se i Le Monde, a zvijezda njihove velike priče je, naravno, Lilian Thuram. Priča detaljno opisuje utakmicu i jedina dva Thuramova reprezentativna gola; njegovi golovi šokirali su Hrvate, ali i Francuze. Drugi gol zabio je tako zabio preciznim udarcem ljevicom u dalji kut, iako, po vlastitom priznanju, ''ne zna pucati ljevicom i opalio je prema golu instinktivno.''

Kada se podvuče crta, dojam je da Francuzi itekako ozbiljno pristupaju finalu. Samouvjereni su, ali s velikim respektom prema protivniku i bez trunke podcjenjivanja, dok je analitički pristup puno zastupljeniji nego ''pumpanje'' atmosfere i euforije.

U ponedjeljak, od 10:50, Nova TV gledateljima donosi višesatni prijenos u kojem će naše nogometaše pratiti od polaska iz Moskve do dolaska na glavni zagrebački trg, gdje će biti organiziran slavljenički doček. Bez obzira na rezultat finalne utakmice, Vatrenima se u Hrvatskoj priprema veličanstven doček, koji ćete moći pratiti i na portalima GOL.hr i DNEVNIK.hr.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider