Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
na krilima Llorisa i Umtitija

Francuska srušila Belgiju i izborila finale: Čekaju boljeg iz susreta Hrvatske i Engleske

Belgija je odigrala dobru utakmicu, ali u finale idu Tricolori.

Galerija Slavlje Francuske (Foto: AFP) Francuska - Belgija (Foto: AFP) Lloris spašava Francusku (Foto: AFP) +3 Eden Hazard (Foto: AFP)

Francuska nogometna reprezentacija prvi je finalist Svjetskog prvenstva nakon što je u polufinalu u Sankt-Peterburgu svladala Belgiju s 1:0 (0:0).

Francuska će u finalu 15. srpnja u Moskvi na stadionu Lužniki igrati protiv pobjednika drugog polufinala u kojemu će se u srijedu upravo na Lužnikiju sastati Hrvatska i Engleska (20 sati). Belgija će 14. srpnja u Sankt Peterburgu od 16 sati igrati za treće mjesto protiv poraženog iz drugog polufinala.

Tko će vidjeti finale, Hrvatska ili Engleska?

Ukupno glasova:

Strijelac jedinog pogotka na utakmici bio je Samuel Umtiti u 51. minuti.

Prvi su se napali Belgijanci koji su u razdoblju od 16. do 21. minute stvorili tri odlične prilike i to prvenstveno preko svog najboljeg igrača Edena Hazarda. Upravo je Hazard prvi zaprijetio u 16. minuti, no njegov pokušaj sa 10-ak metara iskosa s lijeve strane prohujao je pored vratnice.

Umtiti nadvisio Fellainija

Tri minute potom ponovno je pokušao Hazard, ovaj put po zraku s vrha kaznenog prostora, no Varane je uspio glavom odbiti loptu preko grede. Odličnih prvih pola sata Belgija je okončala upotrebljivim prizemnim ubačajem De Bruynea u peterac gdje je Umtiti u posljednji trenutak uspio izbiti loptu ispred belgijskih napadača.

Eden Hazard (Foto: AFP) Eden Hazard (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Potom se probudila i Francuska koja je od 30. do 40. minute imala tri zgode pred belgijskim golom. Girodu je u 31. minuti iz teške pozicije glavom sa 10-ak metara promašio gol, no tri minute potom imao je mnogo bolju situaciju nakon što je Griezmann izvrsnom loptom izbacio Mbappea na desnom krilu. Uslijedila je povratna lopta u srce kaznenog prostora gdje je bio Giroud, no francuski centarfor je vrlo slabo reagirao.

Najveću priliku u prvom poluvremenu Francuska je propustila u 39. minuti. Mbappe je kombinirao s Pavardom, desni branič je utrčao u kazneni prostor, ali kada se našao na sedam-osam metara iskosa od gola odlučio se na udarac koji je Courtois obranio. Dojam je da bi bolja odluka bila dodavanje za Griezmanna koji se nalazio u sredini kaznenog prostora.

Drugo poluvrijeme započelo je ubačajem Witsela pred francuski gol gdje je Varane ipak uspio omesti Lukakua u skoku.

Ključni trenutak dogodio se u 51. minuti. Umtiti je nakon udarca iz kuta Griezmanna u skoku na prvoj vratnici nadvisio Fellainija, a od njegove glave lopta je po Belgijančevoj ruci otišla u mrežu.

Gol Umtitija (Foto: AFP) Gol Umtitija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Vrlo brzo potom Francuska je odigrala najljepšu akciju na utakmici. Matuidi je uposlio Mbappea, uslijedilo je sjajno dodavanje petom za Girouda koji je izašao sam pred Courtoisa, no belgijski vratar je još jednom obranom održao svoju momčad u igri.

Pobjeda Francuske mogla biti i veća

Iako je Belgija u posljednjih pola sata pokušala stvoriti pritisak, a izbornik Martinez je u igru uveo još jednog napadača Mertensa, nije stvorila previše prilika za poravnanje. Upravo je Mertens u 65. minuti ubacio u kazneni prostor gdje je najviši bio Fellaini, no njegov pokušaj glavom prošao je pored vratnice. U 81. minuti opasan udarac sa 20-ak metara uputio je Witsel, no Lloris je bio na mjestu.

U samoj završnici dvoboja Francuska je iz protunapada mogla i do veće pobjede, no Courtois je uspio obraniti pokušaje Griezmanna i Tolissoa.

Francuska će tako u nedjelju po treći put zaigrati u finalu SP-a, 1998. godine je osvojila naslov prvaka na domaćem terenu dok je 2006. u Njemačkoj izgubila završni dvoboj od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca.

Belgiji je ovo bio drugi nastup u polufinalu SP-a i drugi poraz, prije 32 godine u Meksiku je izgubila od Argentine te na kraju završila na četvrtoj poziciji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider